Menu

Vakken

Op onze school krijg je theorievakken (om te leren) en praktijkvakken (om te doen, onze ‘groene’ vakken). Je krijgt ook mentorlessen. Tijdens deze lessen wordt onder andere uitgelegd hoe je moet leren. Bijvoorbeeld hoe je huiswerk inplant.

Leerjaar 1

In het eerste jaar krijgen alle klassen onderstaande vakken:


PPO (praktische profiel oriëntatie)

In de onderbouw (leerjaar 1 en 2) krijg je PPO. Tijdens PPO maak je kennis met al onze praktijkvakken.

Onze 'groene' praktijkvakken zijn:

Bloem

Het vak bloem is een creatief vak. Je krijgt een aantal praktijkopdrachten. Daarbij maak je bijvoorbeeld een corsage, een tafelstukje of een vaasschikking. Welke bloemen passen bij elkaar? Welke kleuren zijn mooi samen?

Ook de inkoop op de veiling, het bepalen van de verkoopprijs en de administratie komen aan bod. Allemaal klussen die in een echte bloemenwinkel ook moeten gebeuren.

Dier

Respectvol omgaan met dieren en alles wat daarbij hoort. Daar gaat het om bij het vak dier. We kijken goed naar de verschillen tussen dieren. Hoe zien ze eruit? Wat is hun gedrag? Welk voedsel moeten ze hebben? Hoe moeten ze verzorgd worden?

Zelfstandig werken is belangrijk. Je werkt met de dieren in de stal, zoals paarden, geiten, ezel, kippen, varkens en konijnen. Of met de vogels in de volière en de knaagdieren in het lokaal. Ook hebben we een speciaal lokaal met reptielen en vissen.

Groene ruimte

Bij groene ruimte leer je het hoveniersvak kennen. Je komt te weten hoe je een tuin ontwerpt en hoe je dat ontwerp uitvoert. Ook leer je alles over het onderhoud en verzorgen van planten. Je bent bij dit vak veel bezig in de kas, op het schoolterrein of op locatie.

Outdoor

Vrije tijd en ontspanning worden tegenwoordig steeds belangrijker. Bij Outdoor leer je om (buiten)activiteiten te organiseren. Je bent vaak buiten met opdrachten bezig: een mountainbiketocht uitzetten, een speurtocht bedenken of teambuildingspellen begeleiden in het Goffertpark. Leren uitleg te geven, reclame maken maar ook EHBO les hoort bij Outdoor!

Voeding

Bij het vak voeding leer je alles over ons eten. Waar ons voedsel vandaan komt, hoe je het moet bereiden en hoe je het kunt opdienen en presenteren. Hygiënisch werken is heel belangrijk. Het vak voeding krijg je in een groot lokaal dat wel een beetje op een restaurantkeuken lijkt. Je werkt vaak in kleine groepjes aan een opdracht.

Techniek

Hoe werkt elektriciteit? Hoe maak je iets met hout, of van metaal? Bij het vak techniek ga je aan de slag met verschillende materialen en leer je waar je rekening mee moet houden. Ook leer je bijvoorbeeld hoe een dynamo werkt en hoe je een fietsband moet plakken. Het vak start met de basis en je leert vooral door te doen!

Rouleren

In leerjaar 1 krijg je vier lesuren per week PPO. De vakken die Je volgt wisselen steeds. Je begint bijvoorbeeld eerst drie weken met het vak Bloem, daarna 3 weken Dier, daarna 3 weken Voeding etc.  In het voorjaar wordt Groene ruimte toegevoegd, je krijgt dan je eigen tuintje! 
In leerjaar 2 ga je ook het vak Outdoor volgen.

Zo maak je in leerjaar 1 en 2 een aantal keer kennis met al onze praktijkvakken. Dat is handig want in de bovenbouw (leerjaar 3 en 4) moet je een keuze maken. Dan is het natuurlijk wel handig als je weet waar het over gaat!

Deel deze pagina opDelen