Menu
dinsdag 11 september 2018

Onze schooltuinen zorgen er voor dat kinderen groenten lekkerder vinden!

Er is onlangs een wetenschappelijk onderzoek uitgevoerd bij de deelnemers van ons schooltuintjesproject Het Hatertshofje. De uitkomst: door tuinieren in een schooltuin neemt de kennis over gewassen en vinden kinderen groenten lekkerder!  

Wereldwijd heeft ongeveer 10% van de kinderen overgewicht. Een van de factoren die hierbij een rol speelt, is dat kinderen op jonge leeftijd weinig groente eten. Uit onderzoek van de Universiteit Utrecht, Radboud Universiteit en Adviesbureau Beleef en Weet blijkt dat kinderen die na een groeiseizoen tuinieren in een schooltuin meer gewassen herkennen en groenten lekkerder gaan vinden.

In Nijmegen is onderzoek gedaan bij 150 kinderen van 10 tot 12 jaar die deelnamen aan ons schooltuinprogramma van zeventien lessen. Voorafgaand en na afloop van het lesprogramma hebben zij vragen beantwoord. De resultaten zijn vergeleken met een controlegroep.

Door het tuinieren in schooltuinen nam de kennis van tien verschillende gewassen significant toe! Daarnaast wisten kinderen na het tuinieren beter aan te geven hoe lekker ze bepaalde groenten vonden. Zowel meteen na het tuinier seizoen als een jaar later was de voorkeur voor groente groter. De voorkeur voor groente is een belangrijke indicator voor de bereidheid om groente te proeven maar ook voor de dagelijks inname van groente op de lange termijn.

Link naar artikel

Deel deze pagina opDelen