Menu
vrijdag 14 februari 2020

Vogelgriep en toch scharrelende kippetjes buiten op school, mag dat wel?

Het antwoord is simpel: ja, dat mag. Wij hebben een afschermplicht en geen ophokplicht. Door het afdak op onze vogelren worden onze dieren voldoende afgeschermd. 

Ophokplicht en afschermplicht

Om de verspreiding van de vogelgriep te voorkomen in Nederland krijgen bedrijven jaarlijks met het gebod  ophokplicht te maken. De dieren moeten binnen het bedrijf gehouden worden zonder contact met de buitenwereld. Voor hobbypluimvee geldt het gebod afschermplicht. Daarbij worden de dieren zo gehouden dat ze niet in direct contact komen met wilde vogels en met de ontlasting van overvliegende dieren. Voor ons geldt deze afschermplicht.

Omdat de vogelgriep een jaarlijks terugkerend fenomeen is geworden, lieten wij uit voorzorg een afdak plaatsen op de vogelren bij de boerderij. Onze dieren mogen daarom bij een afschermgebod gewoon lekker buiten rondscharrelen.

Wat doen we nog meer tegen besmetting?

Bij de ingang van de boerderij plaatsten we een blauwe ontsmettingmat om de schoenzolen te ontsmetten. Als het virus dichterbij komt kiezen wij er voor om de boerderij op slot te doen. Dit betekent dat alleen de verzorgende docenten en leerlingen de boerderij in mogen om de dieren te verzorgen.

Natuurlijk houden onze dierdocenten altijd de verdere berichtgeving over deze ziekte in de gaten en handelen als dat nodig is.

Wat is vogelgriep precies?

Vogelgriep is een besmettelijke virusziekte die overgebracht wordt door wilde watervogels, pluimvee zoals kippen, ganzen, eenden en kalkoenen, maar ook duiven en zwanen kunnen van dit virus ziek worden. Ieder jaar wordt er bij commerciële bedrijven dit virus wel een keer vastgesteld Er is een milde variant die weinig problemen geeft en een zwaardere variant die onder de dieren een hoog sterftecijfer heeft. Het virus verspreidt zich door de lucht, de uitwerpselen van dieren en door direct contact met besmette dieren.

Deel deze pagina opDelen