Menu

Na het vmbo

Als je start met het vmbo denk je misschien nog niet aan de opleiding die je daarna wilt gaan doen. Toch zul je merken dat dat wel steeds belangrijker wordt. Daarom zorgen wij voor een goede voorbereiding.  Stap voor stap helpen we je in vier jaar tijd bij het kiezen van een beroep en opleiding.

In de les

In de praktijklessen maak je kennis met allerlei beroepsrichtingen. Je leert over beroepen die met groen te maken hebben. Zoals: dierenartsassistent, kok, hovenier, outdoor-instructeur, bloemist, voedingsadviseur, medewerker bloemengroothandel, dierverzorger, medewerker animatie, boomkweker, milieu-inspecteur, chauffeur of loonwerker. Maar ook over beroepen in techniek, economie of zorg & welzijn. 

LOB

LOB staat voor loopbaanoriëntatie en -begeleiding. Bij LOB leer je na te denken over het vervolg van je studie en een mogelijk beroep. Dat begint al in de onderbouw bij de keuze voor een profiel. Verder in de opleiding krijg je te maken met de belangrijke keuze voor een vervolgopleiding.  

Tijdens projectweken en mentorlessen ga je aan de slag met de verschillende loopbaancompetenties (wat wil ik? wat past bij mij? hoe bereik ik mijn doel?). Je reflecteert (nadenken over een bepaalde gebeurtenis) op activiteiten als stage. Ook heb je loopbaangesprekken met je mentor waarin je bijvoorbeeld bespreekt of de stage je aan het denken heeft gezet over je loopbaan.

Decaan

De decaan kan je helpen een vervolgopleiding te kiezen. Hij organiseert voorlichtingsavonden over beroepen en opleidingen voor jou en je ouders. Met je mentor en eventueel de decaan praat je ook over je interesses voor een goed advies.

Naar het mbo of de havo?

Met je vmbo-diploma kun je naar het mbo (middelbaar beroeps onderwijs). Je kunt kiezen voor een ROC. Dan kies je voor een opleiding in de richting techniek, zorg & welzijn of Economie. Of je kiest voor een AOC. Dan kies je voor één van de vele groene beroepen. Met een diploma vmbo-T mag je ook doorstromen naar een havo.

Goed om te weten

Met een diploma van Helicon VMBO kun je een opleiding volgen in elke richting van het mbo.

Deel deze pagina opDelen