Menu
dinsdag 14 juli 2020

Corona-update: Na de zomervakantie gaat het onderwijs weer verder open, buitenland stage soms weer mogelijk vanaf 9 november

De zomervakantie is begonnen. In deze update de laatste berichten over reizen naar het buitenland en hoe we weer verder open gaan na de vakantie. Kom je terug van vakantie uit een rood of oranje land, dan geldt de quarantaine richtlijn. Buitenlandstages zijn na 9 november weer mogelijk naar ‘groene’ landen. Lees hier verder wat je daarvoor moet doen

Ben je vmbo-leerling?

Na de zomervakantie gaat onze school weer volledig open. Vanaf 1 juli hoef je geen afstand meer te bewaren tot je medeleerlingen. Je houdt wel 1,5 meter afstand tot docenten en medewerkers van je school.

Ben je mbo-student? We gaan weer verder open, met 1,5 meter

We krijgen als mbo-instelling meer ruimte om na de zomervakantie onderwijs aan te bieden op school, maar wel nog steeds met 1,5 meter afstand voor iedereen! De 1,5 meter afstand bepaalt hoeveel studenten er op school aanwezig kunnen zijn. Dat heeft onder andere te maken met de grootte van het schoolgebouw, lokalen, aula, de looproute en aantal toiletten. Bij het inroosteren van de lessen, houden we er ook rekening mee dat je zo veel mogelijk buiten de spits kunt reizen.

Je kunt na de zomervakantie dus waarschijnlijk meer lessen op school volgen, in combinatie met onderwijs op afstand. Bij Helicon volgen we ook het advies op om zo veel mogelijk thuis te werken. In het nieuwe schooljaar kan het dus zijn dat docenten en andere medewerkers, buiten de lessen om, niet op school aanwezig zijn. Uiteraard zijn ze wel digitaal te bereiken.

Hoe je lesweek er na de zomer uit komt te zien, werken we op dit moment verder uit. Je ontvangt daarover nog bericht.

Terug van vakantie uit een oranje of rood land? Denk aan de quarantaineregels

Het wordt door de overheid (RIVM) afgeraden om op vakantie te gaan naar ‘oranje landen’, voor ‘rode landen’ geldt een negatief reisadvies. De situaties kunnen zelfs binnen de vakantietijd veranderen. Kom je terug van vakantie uit een oranje of rood land, dan wordt dringend geadviseerd om 14 dagen in quarantaine te gaan. Kom je pas terug aan het einde van je vakantie, dan loopt de quarantaineperiode nog door terwijl de school weer begint. Wij adviseren je om dit te voorkomen, want quarantaine na een vakantie in oranje of rode landen is geen geldige reden voor verzuim. Ga je op vakantie naar het buitenland, controleer dan het reisadvies voor dat land op nederlandwereldwijd.nl.

Vervoer

Het is de bedoeling dat je zo veel als mogelijk met eigen vervoer naar school komt. Reis je met het Openbaar Vervoer? Dan is het reizen met een niet-medisch mondkapje verplicht.

Klachten? Blijft thuis en laat je testen

Op school blijven de hygiëne voorschriften gelden. Ben je verkouden of heb je corona-gerelateerde klachten? Meld je ziek op de gebruikelijke wijze. Blijf thuis, laat je testen en wacht thuis de uitslag af. Voel je niet bezwaard en maak er vooral gebruik van. Testen kan door te bellen met 0800-1202.

Buitenlandstage

Helicon heeft alle buitenlandstages en -activiteiten tot aan 9 november geschrapt. Op dit moment is het nog steeds moeilijk verder vooruit te kijken. De ontwikkelingen op nationaal en internationaal niveau zijn verschillend. Toch willen we bij Helicon een buitenlandstage of een buitenlandreis na 9 november weer mogelijk maken. Veiligheid staat daarbij voorop. We hanteren daarom de volgende richtlijnen:

  1. De buitenlandstage en/of reis mag alleen naar een land met een ‘groen’ reisadvies. Dit betekent dat er geen bijzondere veiligheidsrisico’s zijn in het land waar je naar toe gaat. Op de website nederlandwereldwijd.nl vind je de actuele reisadviezen wereldwijd.
  2. Je bent goed op de hoogte van de veiligheidsrisico’s en ontwikkelingen in dat land.
  3. Het dringende advies blijft: boek voorlopig nog niets en neem een alternatief programma mee in je planning. Helicon volgt de RIVM-maatregelen en de reisadviezen van Ministerie van Buitenlandse zaken. In de toekomst is het mogelijk dat maatregelen versoepeld en/of aangescherpt kunnen worden. Helicon vergoedt de kosten namelijk niet bij annulering van deze boekingen.


Op buitenlandstage na 9 november?

Wil je na 9 november op buitenlandstage naar een ‘groen’ land? Gebruik voor je plannen gaat maken eerst de checklist IBPV Corona. Vul de checklist in samen met de coördinator Internationalisering van jouw vestiging. Laat de checklist vervolgens ondertekenen door het Management Team van jouw vestiging. Achtenveertig uur voor vertrek naar je buitenlandstage doorloop je nogmaals, samen met de coördinator Internationalisering, de checklist. Kan nog steeds aan alle voorwaarden worden voldaan? Dan kan de stage naar het buitenland doorgaan. Voldoe je dan niet aan alle voorwaarden, dan kan de stage niet doorgaan. Je bent zelf verantwoordelijk voor de financiële gevolgen.

Annulering is altijd op eigen risico. Verzekeringsmaatschappijen dekken geen annuleringen op grond van het Coronavirus, omdat de uitbraak van het coronavirus niet als onvoorziene omstandigheid wordt aangemerkt.

Fijne vakantie

En dan is het tijd voor vakantie! Wellicht ziet die er wat anders uit dan je had gehoopt. Toch wensen we je een fijne zomer. Zorg goed voor jezelf en voor elkaar. En tot na de vakantie!

Meer weten?

Via MijnHelicon blijf je op de hoogte van actuele zaken. Check dus regelmatig op nieuwe informatie. Heb je, na het lezen van de informatie op MijnHelicon vragen over jouw specifieke situatie? Neem dan contact op met school, bij voorkeur via e-mail met je mentor of coach. Alle overige vragen kun je ook stellen via corona@helicon.nl.

Deel deze pagina opDelen