Menu

Dier en ondernemen

Duur: 3 jaar

Wil jij kennis over dieren combineren met ondernemende vaardigheden? Met deze niveau 4 opleiding zijn dieren en het bedrijf zelf bij jou in goede handen! Je leert alles over dierverzorging, voortplanting, voeding, trainingsleer, dierengedrag en communicatie. Ook het werken met mensen én ondernemen staan centraal. Na 3 jaar kun je een eigen bedrijf opstarten of in dienst gaan bij bijvoorbeeld een asiel. Doorleren op het hbo kan natuurlijk ook!

Online geregeld in 10 minuten!
Aanmelden voor Dier en ondernemen

Praktijkvakken

Maak van dieren e beroep!
In het begin van je opleiding staan dieren centraal in de praktijklessen. Daarnaast is er aandacht voor vaardigheden als samenwerken, presenteren en leiding geven. De praktijklessen zijn gericht op:

Leren door stage

We vinden het belangrijk dat je tijdens de opleiding ook praktijkervaring opdoet. Daarom loop je ieder leerjaar stage. Tijdens een stage werk je aan stageopdrachten. Iedere stage staat er een andere leervraag centraal.

Je regelt zelf je stageplek en kunt hulp krijgen met zoeken van je coach als je dat nodig hebt. Een overzicht van goedgekeurde stagebedrijven is te vinden op de website Stagemarkt. Zoek op crebonummer 25576, ‘Bedrijfsleider dierverzorging’.

Waar ga je straks werken?

Na Dier en ondernemen kun je aan de slag als:

Liever doorleren?

Met een mbo niveau 4 diploma op zak, mag je doorstuderen op het hbo. Denk bijvoorbeeld aan opleidingen als Diermanagement, Veehouderij of Docent Recreatie- & Gezelschapsdieren.

Algemene vakken

  • Nederlands
  • Engels
  • Rekenen (niveau 3F)
  • LOB (Loopbaanbegeleiding en Burgerschap)


In de LOB-les ga je ontdekken wat je na je opleiding wil. Je leert veel over jezelf, zodat je de juiste keuze maakt voor een vervolgopleiding of een baan.

Beschikbare plaatsen

Beschikbare plaatsen

Het kan voorkomen dat meer leerlingen zich aanmelden voor een opleiding, dan dat er plaatsen zijn. Helicon werkt dan met een wachtlijst. Hierbij geldt: ‘Wie het eerst komt, wie het eerst maalt’, op volgorde van aanmelddatum.
Zie hieronder welke scholen een beperkt aantal plaatsen hebben voor de opleiding Dier en ondernemen.    

Vestiging

Beschikbare plaatsen

Helicon MBO Den Bosch

58 plaatsen

Helicon MBO Helmond

35 plaatsen

Helicon MBO Nijmegen

56 plaatsen

Kosten en Studie in cijfers

Overzicht kosten van de opleiding

Wettelijk lesgeld

Als je op 1 augustus 18 jaar of ouder bent en een BOL-opleiding volgt, is het wettelijk lesgeld € 1.202,- per jaar (studiejaar 2020-2021). Je betaalt dat geld aan de overheid. 

Opleiding gebonden schoolkosten

Studieboeken, (digitale) leermiddelen, beroepskleding, schoenen en andere studiebenodigdheden noemen wij opleiding gebonden studiekosten. Dit zijn zaken die je écht nodig hebt om je opleiding te kunnen volgen. Je kunt kiezen voor nieuwe leermiddelen, maar dat hoeft niet. Docenten adviseren je aan het begin van het jaar wat voor deze opleiding nodig is.

Niet opleiding gebonden schoolkosten

Niet opleiding gebonden schoolkosten zijn zaken die niet per sé nodig zijn om je opleiding te kunnen volgen, maar die de opleiding wel verrijken. Denk aan excursies (en collectief vervoer hierheen), de kennismakingsweek en praktijktrainingen. Iedere school mag zelf bepalen wat voor soort excursies en andere lesonderdelen ze aanbieden. Daardoor kunnen deze kosten verschillend zijn per school.  

Regeling minimagezinnen

Een opleiding kan duur zijn. Boeken, laptop of werkkleding: het moet allemaal betaald worden. Dat is zeker lastig als je nog geen 18 jaar bent en daardoor nog geen studiefinanciering krijgt. Als het inkomen van je ouder(s) of verzorger(s) maximaal 120% is van de bijstandsnorm, kom je in aanmerking voor een tegemoetkoming van de schoolkosten.

Onderstaande kosten hebben betrekking op het schooljaar 2019-2020. Ze geven een indruk van de kosten van een opleiding (naast de kosten van het lesgeld/cursusgeld als je ouder dan 18 jaar bent).

Kosten Niveau 4

Niveau 4 (BOL)
i
's-HertogenboschOpleiding gebondenNiet opleiding gebonden
Leerjaar 1146,-230,-
Leerjaar 2107,-215,-
Leerjaar 360,-195,-
Niveau 4 (BOL)
i
GeldermalsenOpleiding gebondenNiet opleiding gebonden
Leerjaar 1268,-335,-
Leerjaar 277,-290,-
Leerjaar 3102,-255,-
Niveau 4 (BOL)
i
HelmondOpleiding gebondenNiet opleiding gebonden
Leerjaar 1147,-270,-
Leerjaar 277,-365,-
Leerjaar 327,-80,-
Niveau 4 (BOL)
i
NijmegenOpleiding gebondenNiet opleiding gebonden
Leerjaar 1157,-415,-
Leerjaar 257,-415,-
Leerjaar 327,-315,-
Niveau 4 (BOL)
i
VelpOpleiding gebondenNiet opleiding gebonden
Leerjaar 192,-343,-
Leerjaar 257,-2.065,-
Leerjaar 357,-115,-


Studie in cijfers

Benieuwd waar studenten van de opleiding Dier en ondernemen terechtkomen en hoe zij de opleiding waarderen? Bekijk dan de studie in cijfers.

Toelating

Toelating mbo niveau 4

  • Diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg
  • Diploma vmbo gemengde leerweg
  • Diploma vmbo theoretische leerweg
  • Diploma basisberoepsopleiding (mbo niveau 2)
  • Diploma vakopleiding (mbo niveau 3)
  • Overgangsbewijs naar havo 4 of vwo 4  

Geen vakkenpakketeisen

Er zijn verder geen vakkenpakketeisen voor de opleiding Dier en ondernemen.  

Online geregeld in 10 minuten!
Aanmelden voor Dier en ondernemen
Deel deze pagina opDelen