Menu

Dier en gedrag

Duur: 3 jaar

Vind jij het leuk om met dieren te werken? En ben jij nieuwsgierig naar het gedrag van dieren? Dan is deze opleiding de juiste voor jou! Je maakt in 3 jaar kennis met allerlei soorten dieren. Je let op het welzijn van dieren én je leert het dierengedrag te doorgronden en te trainen. Daarnaast weet jij straks alles over voeding, voortplanting, schoonmaak en onderhoud van dierenverblijven en huisvesting. Na deze opleiding kun je aan de slag als assistent-trainer, dierverzorger of voorlichter!

Online geregeld in 10 minuten!
Aanmelden voor Dier en gedrag


Maak van dieren je beroep!

Praktijkvakken

Tijdens de praktijkvakken maak je kennis met allerlei soorten dieren. Niet alleen met honden en katten. Ook met reptielen, vogels en vissen, boerderijdieren en dierentuindieren. Dit doe je op school, tijdens gastlessen en bij excursies. De lessen zijn gericht op:

Leren door stage

We vinden het belangrijk dat je tijdens de opleiding ook praktijkervaring opdoet. Daarom loop je ieder leerjaar stage. Tijdens een stage werk je aan stageopdrachten. Iedere stage staat er een andere leervraag centraal.

Je regelt zelf je stageplek en kunt hulp krijgen met zoeken van je coach als je dat nodig hebt. Een overzicht van goedgekeurde stagebedrijven is te vinden op de website Stagemarkt. Zoek op crebonummer 25579, ‘Vakbekwaam medewerker dierverzorging’.

Waar ga je straks werken?

Na de opleiding kun je aan de slag als assistent-trainer, dierverzorger, voorlichter en beheerder bij bijvoorbeeld:

Liever doorleren?

Je kunt doorleren op niveau 4, bijvoorbeeld door te kiezen voor Dierenartsassistent of Dier en ondernemen.

Algemene vakken

  • Nederlands
  • Rekenen (niveau 2F)
  • Engels
  • LOB (Loopbaanbegeleiding en Burgerschap)


In de LOB-les ga je ontdekken wat je na je opleiding wil. Je leert veel over jezelf, zodat je de juiste keuze maakt voor een vervolgopleiding of een baan.

Beschikbare plaatsen

Beperkt aantal plaatsen

Het kan voorkomen dat meer leerlingen zich aanmelden voor een opleiding, dan dat er plaatsen zijn. Helicon werkt dan met een wachtlijst. Hierbij geldt: ‘Wie het eerst komt, wie het eerst maalt’, op volgorde van aanmelddatum.
Zie hieronder welke scholen een beperkt aantal plaatsen hebben voor de opleiding Dier en gedrag.

Vestiging

Beschikbare plaatsen

Helicon MBO Den Bosch

50 plaatsen

Helicon MBO Helmond

50 plaatsen

Helicon MBO Nijmegen


52 plaatsen

Kosten en Studie in cijfers

Overzicht kosten van de opleiding


Wettelijk lesgeld

Als je op 1 augustus 18 jaar of ouder bent en een BOL-opleiding volgt, is het wettelijk lesgeld voor het schooljaar 2020-2021 is € 1.202,-. Voor 2021-2022 is het lesgeld € 608,-. Je betaalt dat geld aan de overheid. Dit bedrag wordt door school geïnd voor de overheid.  

Opleiding gebonden schoolkosten (onderwijsbenodigdheden)

Studieboeken, (digitale) leermiddelen, beroepskleding, schoenen en andere studiebenodigdheden noemen wij onderwijsbenodigdheden en zijn verplicht. Dit zijn zaken die je écht nodig hebt om je opleiding te kunnen volgen. Je kunt kiezen voor nieuwe leermiddelen, maar dat hoeft niet. Docenten adviseren je aan het begin van het jaar wat voor deze opleiding nodig is

Niet opleiding gebonden schoolkosten (vrijwillige bijdrage)

Niet opleiding gebonden schoolkosten zijn zaken die niet per sé nodig zijn om je opleiding te kunnen volgen, maar die de opleiding wel verrijken. We noemen ze in de tabel vrijwillige bijdrage. Denk aan excursies (en collectief vervoer hierheen), de kennismakingsweek en praktijktrainingen. Iedere school mag zelf bepalen wat voor soort excursies en andere lesonderdelen ze aanbieden. Daardoor kunnen deze kosten verschillend zijn per school.

Regeling minimagezinnen

Een opleiding kan duur zijn. Boeken, laptop of werkkleding: het moet allemaal betaald worden. Dat is zeker lastig als je nog geen 18 jaar bent en daardoor nog geen studiefinanciering krijgt. Als het inkomen van je ouder(s) of verzorger(s) maximaal 120% is van de bijstandsnorm, kom je in aanmerking voor een tegemoetkoming van de schoolkosten.

Onderstaande kosten hebben betrekking op het schooljaar 2020-2021. Ze geven een indruk van de kosten van een opleiding (naast de kosten van het lesgeld/cursusgeld als je ouder dan 18 jaar bent).

Schoolkosten

Niveau 3 (BOL)
i
School GeldermalsenOnderwijsbenodigheden (verplicht)Vrijwillige bijdrage
Leerjaar 1349,45240,-
Leerjaar 267,50165,-
Leerjaar 30,-155,-
Niveau 3 (BOL)
i
School 's-HertogenboschOnderwijsbenodigheden (verplicht)Vrijwillige bijdrage
Leerjaar 1213,95209,-
Leerjaar 230,-90,-
Leerjaar 3n.b.180,-
Niveau 3 (BOL)
i
School HelmondOnderwijsbenodigheden (verplicht)Vrijwillige bijdrage
Leerjaar 1266,30270,-
Leerjaar 230,-500,-
Leerjaar 3n.b.185,-
Niveau 3 (BOL)
i
School NijmegenOnderwijsbenodigheden (verplicht)Vrijwillige bijdrage
Leerjaar 1243,50375,-
Leerjaar 230,-390,-
Leerjaar 30,-90,-

Studie in cijfers

Benieuwd waar studenten van de opleiding Dier en gedrag terechtkomen en hoe zij de opleiding waarderen? Bekijk dan de Studie in cijfers.

Toelating

Toelating mbo niveau 3

  • Diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg
  • Diploma vmbo gemengde leerweg
  • Diploma vmbo theoretische leerweg
  • Diploma basisberoepsopleiding (mbo niveau 2)
  • Overgangsbewijs naar havo 4 of vwo 4 

Geen vakkenpakketeisen

Er zijn verder geen vakkenpakketeisen voor de opleiding Dier en gedrag.

Online geregeld in 10 minuten!
Aanmelden voor Dier en gedrag
Deel deze pagina opDelen