Menu

Dierverzorging

Duur: 2 jaar

Kun jij geen dag zonder dieren? En wil jij graag alles weten over de verzorging, huisvesting, voeding en de gezondheid van dieren? Dan is Dierverzorging wat voor jou! Na 2 jaar weet jij alles over dieren. Van huisdieren tot dierentuindieren. En dan? Kun je direct aan de slag als dierverzorger, bijvoorbeeld bij een dierenasiel of dierentuin.

Online geregeld in 10 minuten!
Aanmelden voor Dierverzorging


Maak van dieren je beroep!

Praktijklessen

Op school én tijdens excursies en gastlessen maak je volop kennis met de praktijk! Zo zijn er op onze scholen veel dieren en ga je regelmatig naar bijvoorbeeld een boerderij, dierentuin of dierenspeciaalzaak toe.

En wat leer je dan precies? Dit bijvoorbeeld:

Leren door stages

We vinden het belangrijk dat je tijdens de opleiding ook praktijkervaring opdoet. Daarom loop je ieder leerjaar stage. Tijdens een stage werk je aan stageopdrachten. Iedere stage staat er een andere leervraag centraal.

Je regelt zelf je stageplek en kunt hulp krijgen met zoeken van je coach als je dat nodig hebt. Een overzicht van goedgekeurde stagebedrijven is te vinden op de website Stagemarkt. Zoek op crebonummer 25580, ‘Medewerker dierverzorging’.

Waar ga je straks werken?

Na deze opleiding kun je aan de slag als dierverzorger, bijvoorbeeld bij een:

Liever doorleren?

Na 2 jaar kun je doorstromen naar niveau 3, Dier en gedrag. Je leert dan ook alles over het gedrag en het trainen van dieren.

Algemene vakken

  • Nederlands
  • Rekenen (niveau 2F)
  • LOB (Loopbaanbegeleiding en Burgerschap)


In de LOB-les ga je ontdekken wat je na je opleiding wil. Je leert veel over jezelf, zodat je de juiste keuze maakt voor een vervolgopleiding of een baan.

Beschikbare plaatsen

Het kan voorkomen dat meer leerlingen zich aanmelden voor een opleiding, dan dat er plaatsen zijn. Helicon werkt dan met een wachtlijst. Hierbij geldt: ‘Wie het eerst komt, wie het eerst maalt’, op volgorde van aanmelddatum.  
Zie hieronder welke scholen een beperkt aantal plaatsen hebben voor de opleiding Dierverzorging.

Vestiging

Beschikbare plaatsen

Helicon MBO Den Bosch

50 plaatsen

Helicon MBO Eindhoven

22 plaatsen Inmiddels een wachtlijst

Helicon MBO Geldermalsen

18 plaatsen

Helicon MBO Nijmegen

48 plaatsen

Kosten en Studie in cijfers

Overzicht kosten van de opleiding

Wettelijk lesgeld

Als je op 1 augustus 18 jaar of ouder bent en een BOL-opleiding volgt, is het wettelijk lesgeld voor het schooljaar 2020-2021 is € 1.202,-. Voor 2021-2022 is het lesgeld € 608,-.  Je betaalt dat geld aan de overheid. Dit bedrag wordt door school geïnd voor de overheid.

Opleiding gebonden schoolkosten (onderwijsbenodigdheden)

Studieboeken, (digitale) leermiddelen, beroepskleding, schoenen en andere studiebenodigdheden noemen wij onderwijsbenodigdheden en zijn verplicht. Dit zijn zaken die je écht nodig hebt om je opleiding te kunnen volgen. Je kunt kiezen voor nieuwe leermiddelen, maar dat hoeft niet. Docenten adviseren je aan het begin van het jaar wat voor deze opleiding nodig is

Niet opleiding gebonden schoolkosten (vrijwillige bijdrage)

Niet opleiding gebonden schoolkosten zijn zaken die niet per sé nodig zijn om je opleiding te kunnen volgen, maar die de opleiding wel verrijken. We noemen ze in de tabel vrijwillige bijdrage. Denk aan excursies (en collectief vervoer hierheen), de kennismakingsweek en praktijktrainingen. Iedere school mag zelf bepalen wat voor soort excursies en andere lesonderdelen ze aanbieden. Daardoor kunnen deze kosten verschillend zijn per school.

Regeling minimagezinnen

Een opleiding kan duur zijn. Boeken, laptop of werkkleding: het moet allemaal betaald worden. Dat is zeker lastig als je nog geen 18 jaar bent en daardoor nog geen studiefinanciering krijgt. Als het inkomen van je ouder(s) of verzorger(s) maximaal 120% is van de bijstandsnorm, kom je in aanmerking voor een tegemoetkoming van de schoolkosten.

Onderstaande kosten hebben betrekking op het schooljaar 2019-2020. Ze geven een indruk van de kosten van een opleiding (naast de kosten van het lesgeld/cursusgeld als je ouder dan 18 jaar bent).

Schoolkosten

Niveau 2 (BOL)
i
School 's-HertogenboschOnderwijsbenodigheden (verplicht)Vrijwillige bijdrage
Leerjaar 184,95214,-
Leerjaar 269,9380,-
Niveau 2 (BOL)
i
School EindhovenOnderwijsbenodigheden (verplicht)Vrijwillige bijdrage
Leerjaar 1185,15160,-
Leerjaar 230,-140,-
Niveau 2 (BOL)
i
School GeldermalsenOnderwijsbenodigheden (verplicht)Vrijwillige bijdrage
Leerjaar 1116,95240,-
Leerjaar 237,-190,-
Niveau 2 (BOL)
i
School NijmegenOnderwijsbenodigheden (verplicht)Vrijwillige bijdrage
Leerjaar 1114,90175,-
Leerjaar 230,-290,-

Studie in cijfers

Benieuwd waar studenten van de opleiding Dierverzorging terechtkomen en hoe zij de opleiding waarderen? Bekijk dan de Studie in cijfers.

Toelating

Toelating mbo niveau 2

  • Diploma vmbo basisberoepsgerichte leerweg
  • Diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg
  • Diploma vmbo gemengde leerweg
  • Diploma vmbo theoretische leerweg
  • Diploma entreeopleiding
  • Overgangsbewijs naar havo 4 of vwo 4


Geen vakkenpakketeisen

Er zijn geen vakkenpakketeisen voor de opleiding Dierverzorging.

Online geregeld in 10 minuten!
Aanmelden voor Dierverzorging

z

Deel deze pagina opDelen