Menu

Varkenshouderij

Duur: 3 jaar

Zorg je graag voor dieren? Denk dan eens aan de varkenshouderij!  Je werkt met pasgeboren biggen in de kraamstal of verzorgt de varkens tijdens het opgroeien tot vleesvarkens. De varkenshouderij is een grote sector in Nederland. De baankansen zijn groot.

Ben jij niet vies van hard werken?

Breed basisjaar

In het eerste leerjaar veehouderij krijg je een brede basis. Het dier staat centraal. Je leert alles over de gezondheid, verzorging en huisvesting van koeien en varkens. Aan het eind van het eerste jaar maak jij jouw keuze; melkveehouderij of varkenshouderij.

Sectordag

Vanaf het tweede leerjaar is er de sectordag. We gaan naar bedrijven in de regio. Bedrijven in de keten en rondom de sector. Je leert kijken naar de maatschappelijke positie van de boer. Je krijgt inzicht in de financiële situatie van het bedrijf. Je gaat in gesprek met burgers en andere ondernemers. We gaan op excursie naar innovatieve bedrijven en ondernemers.

Beroepen

Na de opleiding kun je op varkensbedrijven aan de slag, maar ook bij bedrijven in de periferie daarom heen.

Praktijkvakken

Stage

We vinden het belangrijk dat je tijdens de opleiding ook praktijkervaring opdoet. Daarom loop je ieder leerjaar stage. Tijdens een stage werk je aan stageopdrachten. Iedere stage staat er een andere leervraag centraal.

Je regelt zelf je stageplek en kunt hulp krijgen met zoeken van je coach als je dat nodig hebt. Een overzicht van goedgekeurde stagebedrijven is te vinden op de website Stagemarkt. Zoek voor niveau 3 op crebonummer 25537, ‘Vakbekwaam medewerker veehouderij’. Zoek voor niveau 4 op crebonummer 25535, ‘Vakexpert veehouderij’.

Doorleren

Ben je klaar met je niveau 3 opleiding? Dan kun je doorstromen naar niveau 4.

Na je MBO-4 zijn er doorstroommogelijkheden naar het hbo bijvoorbeeld

Algemene vakken

 • Nederlands
 • Engels
 • Rekenen 
 • LOB (Loopbaanbegeleiding en Burgerschap)
 • Bedrijfsanalyse
 • Bodem en bemesting
 • Economie
 • Gezondheidszorg
 • Imago
 • ICT
 • Omgevingsgericht ondernemen
 • Sector keten

Toelating

Niveau 3

 • vmbo-diploma kader
 • mbo niveau 2 diploma in de groene sector

Niveau 4

 • vmbo-diploma gemengd of theoretisch / mavo
 • vmbo-diploma kader (motivatie en goede cijfers extra belangrijk!)
 • overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4
 • mbo niveau 3 diploma in de groene sector.


Er is geen verplicht vakkenpakket.

Kosten en Studie in cijfers

Overzicht kosten van de opleiding

Wettelijk lesgeld

Als je op 1 augustus 18 jaar of ouder bent en een BOL-opleiding volgt, is het wettelijk lesgeld € 1.168,- per jaar (studiejaar 2019/2020). Je betaalt dat geld aan de overheid. Voor een BBL-opleiding niveau 3 en 4 is dat € 588,-. Dit bedrag wordt door school geïnd voor de overheid. 

Opleiding gebonden schoolkosten

Studieboeken, (digitale) leermiddelen, beroepskleding, schoenen en andere studiebenodigdheden noemen wij opleiding gebonden studiekosten. Dit zijn zaken die je écht nodig hebt om je opleiding te kunnen volgen. Je kunt kiezen voor nieuwe leermiddelen, maar dat hoeft niet. Docenten adviseren je aan het begin van het jaar wat voor deze opleiding nodig is.

Niet opleiding gebonden schoolkosten

Niet opleiding gebonden schoolkosten zijn zaken die niet per sé nodig zijn om je opleiding te kunnen volgen, maar die de opleiding wel verrijken. Denk aan excursies (en collectief vervoer hierheen), de kennismakingsweek en praktijktrainingen. Iedere school mag zelf bepalen wat voor soort excursies en andere lesonderdelen ze aanbieden. Daardoor kunnen deze kosten verschillend zijn per school. 

Regeling minimagezinnen

Een opleiding kan duur zijn. Boeken, laptop of werkkleding: het moet allemaal betaald worden. Dat is zeker lastig als je nog geen 18 jaar bent en daardoor nog geen studiefinanciering krijgt. Als het inkomen van je ouder(s) of verzorger(s) maximaal 120% is van de bijstandsnorm, kom je in aanmerking voor een tegemoetkoming van de schoolkosten.

Onderstaande kosten hebben betrekking op het schooljaar 2019-2020. Ze geven een indruk van de kosten van een opleiding (naast de kosten van het lesgeld/cursusgeld als je ouder dan 18 jaar bent).

Kosten niveau 3

Niveau 3 (BOL)
i
BoxtelOpleiding gebondenNiet opleiding gebonden
Leerjaar 1195,-245,-
Leerjaar 2135,-95,-
Leerjaar 362,-303,-


Kosten niveau 4

Niveau 4 (BOL)
i
BoxtelOpleiding gebondenNiet opleiding gebonden
Leerjaar 1189,-245,-
Leerjaar 2165,-135,-
Leerjaar 362,-343,-


Studie in cijfers

Benieuwd waar studenten van de opleiding Varkenshouderij terechtkomen en hoe zij de opleiding waarderen? Bekijk dan de studie in cijfers.

Online geregeld in 10 minuten!
Aanmelden voor Varkenshouderij
Deel deze pagina opDelen