Menu

Loonwerk groen, grond en infra

Duur: 3 jaar (niv. 2: 2 jaar)

Grote tractoren en machines? Aan de slag met agrarisch loonwerk? Dan is de opleiding Loonwerk groen grond en infra iets voor jou! Buiten op het land zaaien, oogsten en het land bewerken? Na het volgen van de opleiding ben je verantwoordelijk voor je eigen werk. Veiligheid en verantwoordelijkheid staan centraal. Gewassen en plantenkennis; belangrijk om te weten. Communiceren met je opdrachtgever ga je leren. Op niveau 2 duurt de opleiding 2 jaar. Op niveau 3 en 4 3 jaar.

Ben jij niet vies van hard werken?

Praktijk

Je leert werken met tractoren en grote werktuigen. Dit doen we op school in onze praktijkhal. Loonbedrijven uit de regio stellen machines beschikbaar. Werken op het land doen we bij praktijkbedrijven; bij loonbedrijven uit de regio. We gaan op excursie naar innovatieve bedrijven uit de sector en daarbuiten. Denk daarbij aan GPS en het gebruik van drones in de landbouw.

Gebruik en onderhoud

De techniek van de voertuigen kent voor jou geen geheimen. Hoe stel je machines in? Hoe onderhoud je de tractoren en machines. Bodemkennis is ook van belang. Waaruit bestaat de bodem en hoe zorg je voor een goed bodemleven? Kennis over gewasbescherming en planten. Je bent van dit alles op de hoogte.

T-rijbewijs

Haal je trekkerrijbewijs zo snel mogelijk! Het trekkerrijbewijs is nodig als je de opleiding Loonwerk groen grond en infra volgt. Er zijn subsidiemogelijkheden beschikbaar via de brancheorganisatie.

Praktijkvakken

Algemene vakken

 • Nederlands
 • Engels
 • Rekenen
 • LOB (Loopbaanbegeleiding en Burgerschap)
 • Bedrijfseconomie
 • Bodemkunde
 • Exact
 • Gewasbescherming
 • ICT
 • Plantenteelt

Stage 

We vinden het belangrijk dat je tijdens de opleiding ook praktijkervaring opdoet. Daarom loop je ieder leerjaar stage. Tijdens een stage werk je aan stageopdrachten. Iedere stage staat er een andere leervraag centraal.

Je regelt zelf je stageplek en kunt hulp krijgen met zoeken van je coach als je dat nodig hebt. Een overzicht van goedgekeurde stagebedrijven is te vinden op de website Stagemarkt

Doorleren

Doorstromen naar een hoger niveau op het mbo is mogelijk. Na niveau 4 kun je doorstuderen op het hbo bijvoorbeeld richting HBO Agrotechniek en management of Tuinbouw en Akkerbouw.

Beroepen

Toelating

Niveau 2 

 • vmbo-diploma basis
 • mbo niveau 1 diploma in de groene sector

Niveau 3

 • vmbo-diploma kader
 • mbo niveau 2 diploma in de groene sector

Niveau 4

 • vmbo-diploma gemengd of theoretisch / mavo
 • vmbo-diploma kader (motivatie en goede cijfers extra belangrijk!)
 • overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4
 • mbo niveau 3 diploma in de groene sector.


Er zijn geen vakkenpakketeisen voor Loonwerk groen, grond en infra. Je mag dus met ieder vakkenpakket aan de opleiding beginnen.

Kosten en Studie in cijfers

Overzicht kosten van de opleiding

Wettelijk lesgeld

Als je op 1 augustus 18 jaar of ouder bent en een BOL-opleiding volgt, is het wettelijk lesgeld € 1.168,- per jaar (studiejaar 2019-2020). Je betaalt dat geld aan de overheid. Voor een BBL-opleiding niveau 2 is dat €243,- voor niveau 3 en 4 is dat € 588,-. Dit bedrag wordt door school geïnd voor de overheid. 

Opleiding gebonden schoolkosten

Studieboeken, (digitale) leermiddelen, beroepskleding, schoenen en andere studiebenodigdheden noemen wij opleiding gebonden studiekosten. Dit zijn zaken die je écht nodig hebt om je opleiding te kunnen volgen. Je kunt kiezen voor nieuwe leermiddelen, maar dat hoeft niet. Docenten adviseren je aan het begin van het jaar wat voor deze opleiding nodig is.

Niet opleiding gebonden schoolkosten

Niet opleiding gebonden schoolkosten zijn zaken die niet per sé nodig zijn om je opleiding te kunnen volgen, maar die de opleiding wel verrijken. Denk aan excursies (en collectief vervoer hierheen), de kennismakingsweek en praktijktrainingen. 

Regeling minimagezinnen

Een opleiding kan duur zijn. Boeken, laptop of werkkleding: het moet allemaal betaald worden. Dat is zeker lastig als je nog geen 18 jaar bent en daardoor nog geen studiefinanciering krijgt. Als het inkomen van je ouder(s) of verzorger(s) maximaal 120% is van de bijstandsnorm, kom je in aanmerking voor een tegemoetkoming van de schoolkosten.

Onderstaande kosten hebben betrekking op het schooljaar 2019-2020. Ze geven een indruk van de kosten van een opleiding (naast de kosten van het lesgeld/cursusgeld als je ouder dan 18 jaar bent).

Kosten niveau 2

Niveau 2 (BOL)
i
BoxtelOpleiding gebondenNiet opleiding gebonden
Leerjaar 1315,-197,-
Leerjaar 2175,-153,-


Niveau 2 (BBL)
i
BoxtelOpleiding gebondenNiet opleiding gebonden
Leerjaar 1255,-150,-
Leerjaar 2178,-143,-


Kosten niveau 3

Niveau 3 (BOL)
i
BoxtelOpleiding gebondenNiet opleiding gebonden
Leerjaar 1315,-197,-
Leerjaar 2207,-123,-
Leerjaar 3120,-635,-


Kosten niveau 4

Niveau 4 (BOL)
i
BoxtelOpleiding gebondenNiet opleiding gebonden
Leerjaar 1308,-197,-
Leerjaar 2148,-123,-
Leerjaar 3148,-635,-


Studie in cijfers

Benieuwd waar studenten van de opleiding Loonwerk, groen, grond en infra terechtkomen en hoe zij de opleiding waarderen? Bekijk dan de studie in cijfers.

Online geregeld in 10 minuten!
Aanmelden voor Loonwerk groen, grond en infra
Deel deze pagina opDelen