Menu

Loonwerk groen, grond en infra

Duur: 3 jaar (niv. 2: 2 jaar)

Grote tractoren en machines? Aan de slag met agrarisch loonwerk? Dan is de opleiding Loonwerk groen grond en infra iets voor jou! Buiten op het land zaaien, oogsten en het land bewerken? Na het volgen van de opleiding ben je verantwoordelijk voor je eigen werk. Veiligheid en verantwoordelijkheid staan centraal. Gewassen en plantenkennis; belangrijk om te weten. Communiceren met je opdrachtgever ga je leren. Op niveau 2 duurt de opleiding 2 jaar.

Ben jij niet vies van hard werken?

Praktijk

Je leert werken met tractoren en grote werktuigen. Dit doen we op school in onze praktijkhal. Loonbedrijven uit de regio stellen machines beschikbaar. Werken op het land doen we bij praktijkbedrijven; loonbedrijven uit de regio. We gaan op excursie naar innovatieve bedrijven uit de sector en daarbuiten. Denk daarbij aan GPS en het gebruik van drones in de landbouw.

Gebruik en onderhoud

De techniek van de voertuigen kent voor jou geen geheimen. Hoe stel je machines in? Hoe onderhoud je de tractoren en machines. Bodemkennis is ook van belang. Waaruit bestaat de bodem en hoe zorg je voor een goed bodemleven? Kennis over gewasbescherming en planten. Je bent van dit alles op de hoogte.

T-rijbewijs

Haal je trekkerrijbewijs zo snel mogelijk! Het trekkerrijbewijs is nodig als je de opleiding Loonwerk groen grond en infra volgt. Er zijn subsidiemogelijkheden beschikbaar via de brancheorganisatie.

Praktijkvakken

Algemene vakken

 • Nederlands
 • Engels
 • Rekenen
 • LOB (Loopbaanbegeleiding en Burgerschap)
 • Bedrijfseconomie
 • Bodemkunde
 • Exact
 • Gewasbescherming
 • ICT
 • Plantenteelt

Stage 

We vinden het belangrijk dat je tijdens de opleiding ook praktijkervaring opdoet. Daarom loop je ieder leerjaar stage. Tijdens een stage werk je aan stageopdrachten. Iedere stage staat er een andere leervraag centraal.

Je regelt zelf je stageplek en kunt hulp krijgen met zoeken van je coach als je dat nodig hebt. Een overzicht van goedgekeurde stagebedrijven is te vinden op de website Stagemarkt

Doorleren

Doorstromen naar een hoger niveau op het mbo is mogelijk. Na niveau 4 kun je doorstuderen op het hbo bijvoorbeeld richting HBO Agrotechniek en management of Tuinbouw en Akkerbouw.

Beroepen

Toelating

Niveau 2 

 • vmbo-diploma basis
 • mbo niveau 1 diploma in de groene sector

Niveau 3

 • vmbo-diploma kader
 • mbo niveau 2 diploma in de groene sector

Niveau 4

 • vmbo-diploma gemengd of theoretisch / mavo
 • vmbo-diploma kader (motivatie en goede cijfers extra belangrijk!)
 • overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4
 • mbo niveau 3 diploma in de groene sector.


Er zijn geen vakkenpakketeisen voor Loonwerk groen, grond en infra. Je mag dus met ieder vakkenpakket aan de opleiding beginnen.

Kosten en Studie in cijfers


Overzicht kosten van de opleiding

Wettelijk les- en cursusgeld

Als je op 1 augustus 18 jaar of ouder bent en een BOL opleiding volgt, is het wettelijk lesgeld € 1.155,00 per jaar. Je betaalt dat geld aan de overheid.
Voor een BBL opleiding niveau 1 en 2 is dat € 240,00 en voor een niveau 3 en 4 opleiding is dat  € 582,00. Dit bedrag wordt door school geïnd voor de overheid.

Overige kosten

Onderstaande kosten hebben betrekking op het schooljaar 2018-2019. Ze geven een indruk van de kosten van een opleiding (naast de kosten van het lesgeld/cursusgeld als je ouder dan 18 jaar bent).

Iedere school mag zelf bepalen wat voor soort excursies en andere lesonderdelen ze aanbieden. Daardoor kunnen de vrijwillige bijdragen verschillend zijn per school.

Naast deze vrijwillige bijdragen zijn er kosten voor noodzakelijke onderwijsbenodigdheden, zoals boeken, een laptop of veiligheids- en werkkleding. De kosten hiervoor kunnen sterk uiteenlopen, ook afhankelijk van de leverancier en de kwaliteit. Je kunt kiezen voor nieuwe leermiddelen, maar dat hoeft niet.  

Niveau 2 (BOL)

Boeken en licenties 

Vrijwillige schoolbijdragen (excursie/ introductie/ enz.) 

leerjaar 1

€ 175,00

€ 385,00

leerjaar 2

€ 112,00

€ 336,00


Niveau 2 (BBL)

Boeken en licenties

Vrijwillige schoolbijdragen (excursie/ introductie enz.)

leerjaar 1

€ 128,00

€ 357,00

leerjaar 2

€ 142,00

€ 319,00


Niveau 3 (BOL)

Boeken en licenties 

Vrijwillige schoolbijdragen (excursie/ introductie/ enz.) 

leerjaar 1

€ 215,00

€ 385,00

leerjaar 2

€ 109,00

€ 282,00

leerjaar 3

€   60,00

€ 317,00


Niveau 4 (BOL)

Boeken en licenties 

Vrijwillige schoolbijdragen (excursie/ introductie/ enz.) 

leerjaar 1

€ 179,00

€ 385,00

leerjaar 2

€ 156,00

€ 282,00

leerjaar 3

€   86,00

€ 317,00

Online geregeld in 10 minuten!
Aanmelden voor Loonwerk groen, grond en infra
Deel deze pagina opDelen