Menu

Specialisatie Biobased economie

Duur: 3 jaar

NIEUW IN TILBURG!!!
Wil jij ervoor zorgen dat er op deze wereld geen afval meer is? Dat producten groener en duurzamer worden? Biobased economie is de specialisatie van de toekomst! Je leert over plantaardige resten en landbouwproducten die een grondstof zijn voor bijvoorbeeld kleding, verf, chemicaliën of voeding.

Have it all!

Na het afronden van de opleiding Stad en mens met deze specialisatie, ben je klaar voor het hbo. Of kies voor een uitdagende baan als adviseur of ondernemer of ga aan het werk bij een adviesbureau, waterschap of energiemaatschappij.

Online geregeld in 10 minuten!
Aanmelden voor de opleiding
Stad en mens


Stad en mens

Biobased economie is één van de specialisaties van de opleiding Stad en mens. Na het eerste basisjaar, waarin je alle 5 de richtingen volgt, specialiseer je je in Lifestyle, Stad en wijk, Water en energie, Biobased economie of Vrije tijd. In het brede basisjaar krijg je ook managementvakken en kennis over de natuur.


Wat leer je?

De opleiding bestaat uit expertlessen, managementvakken en algemene vakken. Tijdens de expertlessen krijg je niet alleen theorie. Je werkt ook aan projecten voor echte opdrachtgevers.

Je denkt mee met bedrijven en organisaties hoe zij van hun restproducten iets ‘nieuws’ kunnen maken door te hergebruiken, recyclen of upgraden.

Managementvakken

 • Marketing
 • Financieel management
 • Personeelsmanagement
 • Ondernemen
 • Projectmanagement

Algemene vakken

 • Nederlands
 • Engels
 • Rekenen
 • Leren en ontwikkelen
 • Natuur en milieu


Leren tijdens stage

Droom jij van een leuke stage bij een bedrijf dat bezig is met circulaire economie? Dat kan! Je doet namelijk veel praktijkervaring op tijdens het basis- en keuzedeel van de opleiding.

Leerjaar 1

 • 10 weken stage (4 dagen per week)

Leerjaar 2

 • 10 weken stage (4 dagen per week)
 • 10 weken buitenlandstage (5 dagen per week)

Leerjaar 3

 • 10 weken stage (4 dagen per week)
 • 5 weken examenstage (5 dagen per week)


Je regelt zelf je stageplek en kunt hulp krijgen met zoeken van je coach (als je dat nodig hebt). Een overzicht van goedgekeurde stagebedrijven is te vinden op de website Stagemarkt. Zoek op crebonummer 26009, ‘Adviseur duurzame leefomgeving’.

Doorstuderen op het hbo

Wil je jezelf nog verder ontwikkelen? Met het diploma Adviseur duurzame leefomgeving, specialisatie Biobased economie, ben je goed voorbereid op het hbo. Kies bijvoorbeeld voor hbo Management van de Leefomgeving, Food Innovation, Milieukunde, International Food & Agribusiness.

Toelating

 Toelating mbo niveau 4

 • Diploma vmbo: Kaderberoepsgerichte leerweg , Gemengde leerweg, Theoretische leerweg
 • Diploma basisberoepsopleiding (mbo niveau 2)
 • Diploma vakopleiding (mbo niveau 3)
 • Overgangsbewijs naar havo 4 of vwo 4  

Geen vakkenpakketeisen

We hebben geen vakkenpakketeisen.

Kosten en Studie in cijfers

Overzicht kosten van de opleiding

Wettelijk lesgeld

Als je op 1 augustus 18 jaar of ouder bent en een BOL-opleiding volgt, is het wettelijk lesgeld € 1.168,- per jaar (studiejaar 2019-2020). Je betaalt dat geld aan de overheid. 

Opleiding gebonden schoolkosten

Studieboeken, (digitale) leermiddelen, beroepskleding, schoenen en andere studiebenodigdheden noemen wij opleiding gebonden studiekosten. Dit zijn zaken die je écht nodig hebt om je opleiding te kunnen volgen. Je kunt kiezen voor nieuwe leermiddelen, maar dat hoeft niet. Docenten adviseren je aan het begin van het jaar wat voor deze opleiding nodig is.

Niet opleiding gebonden schoolkosten

Niet opleiding gebonden schoolkosten zijn zaken die niet per sé nodig zijn om je opleiding te kunnen volgen, maar die de opleiding wel verrijken. Denk aan excursies (en collectief vervoer hierheen), de kennismakingsweek en praktijktrainingen. Iedere school mag zelf bepalen wat voor soort excursies en andere lesonderdelen ze aanbieden. Daardoor kunnen deze kosten verschillend zijn per school.

Regeling minimagezinnen

Een opleiding kan duur zijn. Boeken, laptop of werkkleding: het moet allemaal betaald worden. Dat is zeker lastig als je nog geen 18 jaar bent en daardoor nog geen studiefinanciering krijgt. Als het inkomen van je ouder(s) of verzorger(s) maximaal 120% is van de bijstandsnorm, kom je in aanmerking voor een tegemoetkoming van de schoolkosten.

Onderstaande kosten hebben betrekking op het schooljaar 2019-2020. Ze geven een indruk van de kosten van een opleiding (naast de kosten van het lesgeld/cursusgeld als je ouder dan 18 jaar bent).

Kosten niveau 4

Niveau 4 (BOL)
i
NijmegenOpleiding gebondenOpleiding gebonden
Leerjaar 1273,-200,-
Leerjaar 290,-175,-
Leerjaar 317,-175,-


Niveau 4 (BOL)
i
TilburgOpleiding gebondenNiet opleiding gebonden
Leerjaar 1348,-95,-
Leerjaar 2130,-68,-
Leerjaar 392,-60,-


Studie in cijfers

Benieuwd waar studenten van de specialisatie Biobased economie terechtkomen en hoe zij de opleiding waarderen? Bekijk dan de studie in cijfers.

Online geregeld in 10 minuten!
Aanmelden voor de opleiding
Stad en mens


Startmoment in februari

Wist je dat je er bij Helicon MBO Tilburg ook een startmoment in februari is? Je volgt dan de eerste periode een speciaal instroomprogramma dat bestaat uit les- en stagedagen.

Deel deze pagina opDelen