Menu

Teelt & Tech

Duur: 2 jaar

Ben jij 18+ en heb jij passie voor fruitteelt, data en techniek? Wil jij alles weten van de nieuwste technieken én innovaties in de fruitsector? Wil je graag leren door te doen?
Ben je al werkzaam op een teeltbedrijf of wil hier direct aan het werk, dan past de vernieuwde fruitopleiding Teelt & Tech helemaal bij jou! 

Deze versnelde opleiding specialiseert zich op de fruitteelt. De fruitteelt in Nederland is volop in ontwikkeling, het is een specialisme waar duizenden bedrijven in ons land mee bezig zijn. Kies je voor een beroep in de fruitteelt, dan kies je voor veel afwisseling. Binnen het programma van de opleiding Teelt & Tech heb je tevens de mogelijkheid zelf keuzes te maken vanuit interesse, verbreding of verdieping op een thema. Dit maakt jouw kansen op de arbeidsmarkt nog sterker!

Aanmelden voor Teelt & Tech


Praktijk gericht leren

De centrale thema’s binnen de opleiding Teelt & Tech zijn fruit (teelt & product), data en techniek. Bedrijven gespecialiseerd in teelt, mechanisatie, sorteer- en koeltechnieken, afzet, personeel en ondernemerschap, zijn aangesloten bij de Fruit Tech Campus. Een groot deel van de lessen vindt plaats op locatie bij en met de faciliteiten van deze bedrijven. De lessen zijn altijd praktijkgericht, en bestaan uit 80% praktijk en 20% theorie. De tijd dat je geen lessen volgt ben je aan het ‘werk’ bij jouw leerwerkbedrijf (teeltbedrijf). Hierdoor kun je de opgedane kennis direct toepassen in de praktijk en ervaring opdoen. 

Meer weten over niveau 3 en 4 (BBL)

De opleiding Teelt & Tech is op niveau 3 en 4 te volgen. We kijken samen met jou welk instapniveau past bij jou.

Leren op bedrijven, met en van elkaar is het uitgangspunt  

Je volgt deze opleiding aan de Fruit Tech Campus in Geldermalsen. In het hart van de Betuwe. Op de Fruit Tech Campus wordt onderwijs met betrekking tot teelt, technologie en data binnen de fruitsector samengebracht. Experts uit het bedrijfsleven delen hun kennis en ervaring met jou als toekomstig professional.

Praktijkgericht leren

 • De nieuwste technieken & innovaties
 • Begeleiding op werk en school
 • 80% praktijk en 20% theorie
 • Vast salaris tijdens je opleiding
 • Carrièrekansen en baanzekerheid
 • Meestal geen studiekosten

Lesweken

Na vier weken werken op jouw leerbedrijf, volgt één volledige week aan de Fruit Tech Campus.  De tijd dat je geen lessen volgt ben je aan het werk bij jouw leerwerkbedrijf. Hierdoor kun je jouw opgedane kennis direct toepassen in de praktijk.  
Een groot deel van de lessen vindt plaats op locatie bij bedrijven gespecialiseerd in teelt, mechanisatie, sorteer- en koeltechnieken, afzet, personeel en ondernemersschap.

Lesmodulen

De modulen zijn gebaseerd op de Teelt Innovatie Roadmap van FRUITVOORUIT.NL en hiermee op de vragen vanuit de markt, de wensen vanuit de maatschappij en de noodzaak om duurzaam en rendabel een bedrijf te runnen. 

 


Niveau 3: Opleidingsduur 1,5 jaar 8 x 1 lesweek (=module) 

Jaar 1


Lesweek 1

Vitale bodem

Lesweek 2

Gezond gewas

Lesweek 3

Zorg voor de omgeving

Lesweek 4

Vitale bodem

Lesweek 5

Gezond gewas

   Jaar 2


   Lesweek 1

Zorg voor de omgeving

   Lesweek 2

Toekomstbestendig bedrijf

   Lesweek 3

Toekomstbestendig bedrijf


Niveau 4: Opleidingsduur 1 jaar 

5 x  1 lesweek (=module)

  Jaar 1


  Lesweek 1

Zorg voor de omgeving

  Lesweek 2

Toekomstbestendig bedrijf  

  Lesweek 3

Toekomstbestendig bedrijf  

  Lesweek 4

Vitale bodem

  Lesweek 5

Gezond gewas


Belangrijke weetjes…

Lesdagen zijn van 8.00 uur tot 17.00 uur. In de lesplanning wordt rekening gehouden met de piekperiodes van de sector. Dan worden er geen lessen ingepland.

Centrale examens voor Nederlands en rekenen worden afgenomen op de schoollocatie in Geldermalsen, zodat we voor een stabiele (digitale) omgeving kunnen zorgen.

We zouden graag starten op 25 oktober 2021.

Algemene vakken

 • Nederlands
 • Engels (alleen bij niveau 4)
 • Rekenen

Toelating

De vernieuwde fruitopleiding is er voor de 18+’er die:

• reeds werkend is in de fruit(teelt)sector, die zich (verder) wil ontwikkelen en/of een mbo-diploma wil behalen;
• werkende is in een ander beroep/sector dan de fruit(teelt)sector en die wil switchen naar de fruit(teelt)sector (zij-instromer);
• vanuit een andere (afgeronde) mbo-opleiding instroomt;
• havist is en die niet voor een hbo-opleiding kiest maar graag een praktische opleiding wil volgen.

Op basis van een persoonlijk gesprek wordt samen gekeken naar instapniveau. enige kennis van fruitteelt is een pré.

Aanvullende eis BBL 

 • Je hebt een (betaalde) werkplek of uitzicht op (betaald) werk. Je kunt er werkzaamheden uitvoeren die passen bij het niveau en de inhoud van jouw opleiding. En je hebt een werkgever die je wil begeleiden. Ook kan de Fruit Tech Campus je helpen in het vinden van een leerwerkbedrijf
 • De werkplek moet SBB-erkend zijn voor de opleiding waarin je wordt ingeschreven. SSB staat voor Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven. Een van de taken van SBB is het erkennen van leerbedrijven.

Kosten opleiding

Overzicht kosten van de opleiding


De totale kosten voor het volgen van de gehele Teelt & Tech opleiding op niveau 3 of niveau 4 bedraagt € 2.184,-

De modules zijn ook los te volgen. De kosten voor het volgen van een module bedraagt € 850,-.


Fruit Tech Campus in Geldermalsen

De opleiding wordt gegeven op de Fruit Tech Campus. Dit is een unieke samenwerking tussen Helicon & Aeres Tech, samen met het bedrijfsleven. In de Fruit Tech Campus gaan Helicon MBO Geldermalsen met zijn teeltopleiding en Aeres met een agritechniek-profiel, gezamenlijk de uitdaging aan om het onderwijs voor de fruitsector van de toekomst op te pakken. Zo kunnen we de beschikbaarheid van voldoende talent met de juiste kennis en kunde voor onze fruitsector te verhogen. Een belangrijke randvoorwaarde voor een fruitsector die klaar is voor de toekomst.

Met de vernieuwing van fruitonderwijs richten we ons op de keten van teelt tot en met afzet. De thema’s hierin zijn teelt & tech, koelen, bewaren & leveren, sorteren & verpakken, mens & ondernemerschap en consument & gezondheid.

Online te regelen
Aanmelden voor Teelt & Tech
Deel deze pagina opDelen