Menu

Wildlife management

Duur: 3 jaar

Ben jij vooral geïnteresseerd in wilde dieren en natuur? Dan is deze opleiding iets voor jou. Je leert over veel verschillende soorten wilde dieren, die je in de natuur vindt of die aan menselijke zorg zijn toevertrouwd, zoals in dierentuinen of opvangcentra.

Liefhebber van natuur en avontuur

Maak van dieren je beroep!Apen in Apeldoorn, zeehonden in Pieterburen, terugkeer van de wolf in Nederland, wilde zwijnen op de Veluwe, luipaarden in Hilvarenbeek en de vos dicht bij huis. Wilde dieren zijn vaak dichterbij dan je denkt en verrassend vaak in het nieuws. Er is veel vraag naar experts op dit gebied, kennis van wilde dieren is echt anders dan van gezelschapsdieren. In je opleiding leer je over dierenwelzijn en dierverzorging van wilde dieren en hun natuurlijke leefomgeving. En ook over onderwerpen als milieu, dierengedrag, duurzaamheid, bescherming van diersoorten en hun leefomgeving, onderzoek, veiligheid en media. Als je houdt van natuur en avontuur en open staat voor een stage in het buitenland, dan is dit jouw opleiding.

Online geregeld in 10 minuten!
Aanmelden voor Wildlife management

Leren door stage

Leren gebeurt niet alleen op school, maar ook in de praktijk. Zo zijn er excursies naar dierentuinen en bosgebieden om daar te leren hoe je dieren kunt observeren of dierpopulaties onderzoekt. Ongeveer een kwart van de opleiding loop je stage en werk je aan opdrachten bij een bedrijf.  De specialisatie heeft een internationaal karakter, dus we raden je zeker aan in het buitenland stage te lopen.

Je doet ook praktijkervaring op door je stages:

Leerjaar 1  

10 weken lang, 5 dagen in de week met 2 terugkom maandagen in week 3 en 7

Leerjaar 2


 • in Nederland: 10 weken lang, vier dagen per week (plus één dag per week op school)
 • kies je voor het buitenland: 10 weken lang, vijf dagen per week

Leerjaar 3  

 • in Nederland: 10 weken lang, vier dagen per week (plus één dag per week op school)
 • kies je voor het buitenland: 10 weken lang, vijf dagen per week
 • plus een examenstage


Je regelt zelf je stageplek en kunt hulp krijgen met zoeken van je coach als je dat nodig hebt. Een overzicht van goedgekeurde stagebedrijven is te vinden op de website Stagemarkt. Zoek op crebonummer 25576, ‘Bedrijfsleider dierverzorging’.

Waar ga je straks werken?

Met Wildparkmanagement kun je aan de slag als zookeeper in een dierentuin.Na deze opleiding ben je klaar om als dierentuinmedewerker, voorlichter, beheerder of opzichter aan de slag te gaan. Bij een opvangcentrum voor wilde dieren, een vakantiepark, dierentuin, museum of natuurbeschermingsorganisatie. Doorstromen naar een hbo-opleiding diermanagement, wildlife management, toegepaste biologie of kust- en zeemanagement kan ook.

Doorleren op het hbo?

Met een mbo niveau 4 diploma op zak mag je doorstuderen op het hbo. Denk bijvoorbeeld aan opleidingen als Diermanagement, Toegepaste biologie, Bos- en natuurbeheer, Zee- en kust management of Toerisme.

Algemene vakken

 • Nederlands
 • Engels
 • Rekenen (niveau 3F)
 • LOB (Loopbaanbegeleiding en Burgerschap)


In de LOB-les ga je ontdekken wat je na je opleiding wil. Je leert veel over jezelf, zodat je de juiste keuze maakt voor een vervolgopleiding of een baan.

Beschikbare plaatsen

Het kan voorkomen dat meer leerlingen zich aanmelden voor een opleiding, dan dat er plaatsen zijn. Helicon werkt dan met een wachtlijst. Hierbij geldt: ‘Wie het eerst komt, wie het eerst maalt’, op volgorde van aanmelddatum. 
Zie hieronder het aantal plaatsen voor de opleiding Wildlife management.

Vestiging

Beschikbare plaatsen

Helicon MBO Helmond

55 plaatsen  aanmelding gesloten*

*neem contact op met de administratie.

Kosten en Studie in cijfers

Overzicht kosten van de opleiding

Wettelijk lesgeld

Als je op 1 augustus 18 jaar of ouder bent en een BOL-opleiding volgt, is het wettelijk lesgeld voor het schooljaar 2020-2021 is € 1.202,-. Voor 2021-2022 is het lesgeld € 608,-.  Je betaalt dat geld aan de overheid. 

Opleiding gebonden schoolkosten (onderwijsbenodigdheden)

Studieboeken, (digitale) leermiddelen, beroepskleding, schoenen en andere studiebenodigdheden noemen wij onderwijsbenodigdheden en zijn verplicht. Dit zijn zaken die je écht nodig hebt om je opleiding te kunnen volgen. Je kunt kiezen voor nieuwe leermiddelen, maar dat hoeft niet. Docenten adviseren je aan het begin van het jaar wat voor deze opleiding nodig is

Niet opleiding gebonden schoolkosten (vrijwillige bijdrage)

Niet opleiding gebonden schoolkosten zijn zaken die niet per sé nodig zijn om je opleiding te kunnen volgen, maar die de opleiding wel verrijken. We noemen ze in de tabel vrijwillige bijdrage. Denk aan excursies (en collectief vervoer hierheen), de kennismakingsweek en praktijktrainingen. Iedere school mag zelf bepalen wat voor soort excursies en andere lesonderdelen ze aanbieden. Daardoor kunnen deze kosten verschillend zijn per school.

Regeling minimagezinnen

Een opleiding kan duur zijn. Boeken, laptop of werkkleding: het moet allemaal betaald worden. Dat is zeker lastig als je nog geen 18 jaar bent en daardoor nog geen studiefinanciering krijgt. Als het inkomen van je ouder(s) of verzorger(s) maximaal 120% is van de bijstandsnorm, kom je in aanmerking voor een tegemoetkoming van de schoolkosten.

Onderstaande kosten hebben betrekking op het schooljaar 2019-2020. Ze geven een indruk van de kosten van een opleiding (naast de kosten van het lesgeld als je ouder dan 18 jaar bent).

Schoolkosten

Niveau 4 (BOL)
i
School HelmondOnderwijsbenodigheden (verplicht)Vrijwillige bijdrage
Leerjaar 1237,15195,-
Leerjaar 230,-470,-
Leerjaar 330,-115,-


Studie in cijfers

Benieuwd waar studenten van de opleiding Wildlife management terechtkomen en hoe zij de opleiding waarderen? Bekijk dan de studie in cijfers.

Toelating

Toelating mbo niveau 4

 • Diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg
 • Diploma vmbo gemengde leerweg
 • Diploma vmbo theoretische leerweg
 • Diploma basisberoepsopleiding (mbo niveau 2)
 • Diploma vakopleiding (mbo niveau 3)
 • Overgangsbewijs naar havo 4 of vwo 4  

Geen vakkenpakketeisen

Er is geen verplicht vakkenpakket, maar het is wel praktisch als je biologie en aardrijkskunde in je pakket hebt.

Online geregeld in 10 minuten!
Aanmelden voor Wildlife management
Deel deze pagina opDelen