Menu

Voeding- en leefstijladviseur

Duur: 3 jaar

Adviseer over een duurzame verandering van leefstijl

Wil jij je kennis over leefstijl en voeding combineren om mensen te adviseren en coachen naar een gezonde en actieve leefstijl? Lees dan vooral verder!

In samenwerking met Summa College Eindhoven.

Online geregeld in 10 minuten!
Aanmelden voor Voeding- en leefstijl adviseur


Word voeding- en leefstijladviseur!

Na deze opleiding beschik jij over de juiste skills om bijvoorbeeld gezinnen te helpen die gezonder willen eten, jongeren te motiveren meer te bewegen of ouderen te coachen die van ongezonde gewoontes af willen komen. Je werkt intensief samen en op die manier help je bij het veranderen van hun leefstijl. Je levert maatwerk met je advies en volgt de markttrends. Met jou als voeding- en leefstijladviseur wordt iedereen gezonder!

Om goed advies te kunnen geven, moet je zelf een expert op het gebied van voeding en beweging zijn. Tijdens de opleiding ga je aan de slag met diverse projecten, waarbij theorie en praktijk gecombineerd worden.

Het eerste jaar is breed. Je leert diverse doelgroepen begeleiden naar een gezondere leefstijl, waarbij voedingsleer centraal staat. Een gezonde levensstijl is daarbij de kern en jouw doel. In het tweede en derde leerjaar verdiep je in de thema’s en maak je een keuze in jouw doelgroep. Je leert over bewegingspatronen, anatomie, leefstijl, budgettering, duurzaamheid en voedingsvraagstukken. In de praktijklessen ga je actief aan de slag met leefstijl en met voeding; de ene keer ga je een sportieve uitdaging aan, en de andere keer sta je in de keuken om een gezonde maaltijd te bereiden.

 Onderstaande thema’s komen aan bod tijdens deze opleiding:

Stage: praktijkervaring opdoen

Tijdens je studie werk je veel samen met studiegenoten aan projecten. De projecten houden altijd verband met een van de thema’s. Met een aantal excursies en opdrachten van bedrijven laten we je zien hoe de praktijk werkt. Je geeft veel presentaties: individueel of in groepjes. In leerjaar 1 ga je in de tweede helft van het schooljaar op stage. In leerjaar 2 is er een langere stageperiode. Leerjaar 3 begin je met school en sluit je af met 20 weken afstudeerproject.

Algemene vakken

  • Nederlands
  • Engels
  • Rekenen (niveau 3F)
  • LOB (Loopbaanbegeleiding en Burgerschap). 


Met LOB ontdek je wat je na Voeding- en leefstijladviseur wilt gaan doen. Je leert veel over jezelf, zodat je de juiste keuze maakt voor een vervolgopleiding of een baan.

Beschikbare plaatsen

Vestiging

Aantal plaatsen

Helicon MBO Helmond

50 plaatsen 

Stage zoeken

Je regelt zelf je stageplek en kunt hulp krijgen met zoeken van je coach als je dat nodig hebt. Een overzicht van goedgekeurde stagebedrijven is te vinden op de website Stagemarkt. Zoek op crebonummer 26024.

Na je studie

Beroepen 

Als voeding- en leefstijladviseur kun je aan de slag bij fitnesscentra, afslankstudio’s, verpleegtehuizen, cateringbedrijven, voedingsklinieken, voedingscentra in ziekenhuizen & verpleeghuizen of je begint voor jezelf als zzp’er. Je geeft advies en kunt mensen begeleiden om hun doel te behalen.

Doorleren op het hbo

Na mbo niveau 4 mag je naar het hbo. Denk bijvoorbeeld aan opleidingen zoals:

Met onze mbo-opleiding word je voeding- en leefstijladviseur.

Toelating

Toelating mbo niveau 4

  • Diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg
  • Diploma vmbo gemengde leerweg
  • Diploma vmbo theoretische leerweg
  • Diploma basisberoepsopleiding (mbo niveau 2)
  • Diploma vakopleiding (mbo niveau 3)
  • Overgangsbewijs naar havo 4 of vwo 4  

Geen vakkenpakketeisen 

We hebben geen vakkenpakketeisen voor Voeding- en leefstijladviseur

Kosten en Studie in cijfers

Overzicht kosten van de opleiding

Wettelijk lesgeld

Als je op 1 augustus 18 jaar of ouder bent en een BOL-opleiding volgt, is het wettelijk lesgeld € 1.202,- per jaar (studiejaar 2020/2021). Je betaalt dat geld aan de overheid. 

Opleiding gebonden schoolkosten (onderwijsbenodigdheden)

Studieboeken, (digitale) leermiddelen, beroepskleding, schoenen en andere studiebenodigdheden noemen wij onderwijsbenodigdheden en zijn verplicht. Dit zijn zaken die je écht nodig hebt om je opleiding te kunnen volgen. Je kunt kiezen voor nieuwe leermiddelen, maar dat hoeft niet. Docenten adviseren je aan het begin van het jaar wat voor deze opleiding nodig is

Niet opleiding gebonden schoolkosten (vrijwillige bijdrage)

Niet opleiding gebonden schoolkosten zijn zaken die niet per sé nodig zijn om je opleiding te kunnen volgen, maar die de opleiding wel verrijken. We noemen ze in de tabel vrijwillige bijdrage. Denk aan excursies (en collectief vervoer hierheen), de kennismakingsweek en praktijktrainingen. Iedere school mag zelf bepalen wat voor soort excursies en andere lesonderdelen ze aanbieden. Daardoor kunnen deze kosten verschillend zijn per school.

Regeling minimagezinnen

Een opleiding kan duur zijn. Boeken, laptop of werkkleding: het moet allemaal betaald worden. Dat is zeker lastig als je nog geen 18 jaar bent en daardoor nog geen studiefinanciering krijgt. Als het inkomen van je ouder(s) of verzorger(s) maximaal 120% is van de bijstandsnorm, kom je in aanmerking voor een tegemoetkoming van de schoolkosten.

Onderstaande kosten hebben betrekking op het schooljaar 2019-2020. Ze geven een indruk van de kosten van een opleiding (naast de kosten van het lesgeld/cursusgeld als je ouder dan 18 jaar bent).

Schoolkosten 

Niveau 4 (BOL)
i
School HelmondOnderwijsbenodigheden (verplicht)Vrijwillige bijdrage
Leerjaar 1300,75120,-
Leerjaar 279,50120,-


Studie in cijfers

Benieuwd waar studenten van de specialisatie Voeding en welzijn terechtkomen en hoe zij de opleiding waarderen? Bekijk dan de studie in cijfers.

Online geregeld in 10 minuten!
Aanmelden voor Voeding- en leefstijl adviseur
Deel deze pagina opDelen