Menu

Bodem en milieu

Duur: 3 jaar

Heb jij interesse in bodem en milieu? Kun je goed in teamverband werken, maar ben je ook zelfstandig? Werk je graag in de buitenlucht en wil je intern opgeleid worden en doorgroeien? Zoek je een garantie op een werkplek met de benodigde scholing op maat? Dan is de opleiding Bodem en milieu BBL echt iets voor jou! 

Ga jij op onderzoek uit?


Maak kennis met de opleiding

Onze studenten zijn vaak buiten of op hun werkplek te vinden.

Sfeerimpressie Bodem en milieu


Wat hebben wij jou te bieden? 

Je leert zowel in de opleiding als door het werken in de praktijk om veldonderzoek uit te voeren. Hierbij leer je hoe je (hand)boringen uitvoert en peilbuizen plaatst voor grondwateronderzoek, hoe je monsters neemt van bodem en grondwater, en de opgeboorde bodem moet beschrijven. Je zorgt dat de verzamelde gegevens worden ingevoerd in de computer en maakt eenvoudige kaartjes van het onderzoeksgebied. 

Na de opleiding

Ben je veldtechnicus bodem en milieu. Hiervoor doe je metingen en monstername. Je interpreteert data, adviseert opdrachtgevers en begeleidt de uitvoering van het onderzoek.

Leren op school en op je werk

BBL staat voor Beroeps Begeleidende Leerweg. Je kiest hiermee voor werken en leren. Je krijgt 40 weken per jaar één dag in de week 6 uur les. Daarnaast moet je rekenen op 3 tot 6 uur per week zelfstudie. Je werkt minimaal 3 dagen per week bij een opleidingsbedrijf.

Wanneer je de opleiding Bodem en milieu BBL doet, kan je kiezen:

VKB  

De VKB (Vereniging Kwaliteitsborging Bodembeheer) werkt aan een betere kwaliteit van milieu, bouw en leefomgeving via projecten in ruimtelijke ordening, bodem, water, lucht, geluid, afvalstoffen, biodiversiteit, flora- en fauna. De vereniging zet zich in voor goed vakmanschap en kennisontwikkeling in het werkveld. De VKB wordt gevormd door 19 milieu-adviesbureaus.

VVMA

De VVMA Vereniging van Milieu adviesbureau) is een branchevereniging die actief is in voornamelijk het werkveld van bodem (onderzoek en sanering) VVMA is als branchevereniging de belangenbehartiger voor bedrijven die zich richten op onderzoek en/of advies m.b.t. bodem (en ondergrond). De VVMA word gevormd door 50 milieu-adviesbureaus

Als je Bodem en milieu BBL gaat studeren, heb je garantie op een baan bij één van de aangesloten bedrijven

Duur van de opleiding

De opleiding duurt 3 jaar, maar in bijzondere gevallen is deze opleiding ook in verkorte vorm mogelijk. De mogelijkheden daarvan bespreek je tijdens de toelating. Dit gebeurt altijd in overleg met het opleidingsbedrijf. Met het niveau 4-diploma kun je doorstromen naar het hbo.

Kans op werk

Via kiesmbo.nl zie je kansen op werk van deze opleiding. Zoek op crebonummer 25581! 

Meer informatie over..

Algemene vakken

Tijdens de opleiding krijg je ook een aantal algemene vakken: 

 • Nederlands
 • Engels
 • Rekenen (niveau 3F)
 • LOB (Loopbaanbegeleiding en Burgerschap)
 • Science (biologie, natuurkunde, scheikunde en wiskunde)

In de LOB-lessen ga je ontdekken wie je bent als persoon en wat je na je opleiding wil gaan doen. Je leert veel over jezelf, zodat je de juiste keuze maakt voor een vervolgopleiding of een baan.

Beschikbare plaatsen

Vestiging

Aantal plaatsen

Helicon MBO Velp


Kosten

Opleiding gebonden schoolkosten (onderwijsbenodigdheden)

Studieboeken, (digitale) leermiddelen, beroepskleding, schoenen en andere studiebenodigdheden noemen wij onderwijsbenodigdheden en zijn verplicht. Dit zijn zaken die je écht nodig hebt om je opleiding te kunnen volgen. Je kunt kiezen voor nieuwe leermiddelen, maar dat hoeft niet. Docenten adviseren je aan het begin van het jaar wat voor deze opleiding nodig is

Niet opleiding gebonden schoolkosten (vrijwillige bijdrage)

Niet opleiding gebonden schoolkosten zijn zaken die niet per sé nodig zijn om je opleiding te kunnen volgen, maar die de opleiding wel verrijken. We noemen ze in de tabel vrijwillige bijdrage. Denk aan excursies (en collectief vervoer hierheen), de kennismakingsweek en praktijktrainingen. Iedere school mag zelf bepalen wat voor soort excursies en andere lesonderdelen ze aanbieden. Daardoor kunnen deze kosten verschillend zijn per school.

Toelating

Toelating mbo niveau 4

 • Diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg
 • Diploma vmbo gemengde leerweg
 • Diploma vmbo theoretische leerweg
 • Diploma basisberoepsopleiding (mbo niveau 2)
 • Diploma vakopleiding (mbo niveau 3)
 • Overgangsbewijs naar havo 4 of vwo 4  

Geen vakkenpakketeisen 

We hebben geen vakkenpakketeisen voor Onderzoeker natuur en milieu. Het is wel handig als je biologie en natuurkunde of scheikunde in je vakkenpakket hebt gehad.


Vragen?

Neem contact op met Joost Koks (kerndocent)

E: j.koks@helicon.nl

M: 06 – 12 29 75 62 (Joost Koks)


Online geregeld in 10 minuten!
Aanmelden voor Bodem en milieu

z

Deel deze pagina opDelen