Menu

Medewerker buitenruimte

Duur: 2 jaar

Ben jij graag buiten aan het werk in het groen? Zie jij het wel zitten om in weer en wind te werken met verschillende machines? Niet alleen in het bos, ook in parken, op recreatieterreinen, op landgoederen en natuurterreinen. Je kunt denken aan werken bij hoveniersbedrijven, groot groenbedrijven, boomverzorgers, gemeenten, waterschappen, campings en/of bos- en natuurbeheerorganisaties. 

Ben jij het liefst buiten?

Praktische opleiding

Medewerker buitenruimte is echt een praktische opleiding. Je werkt in je leerbedrijf onder leiding van een praktijkopleider. Zowel op school als in het leerbedrijf leer je om te gaan met machines, zoals de motorkettingzaag en bosmaaier. Je hoort ook te weten hoe het zit met veiligheid en hoe je deze machines onderhoudt. Verder leer je bomen en struiken herkennen en je leert hoe je om moet gaan met publiek. Mensen vragen jou bijvoorbeeld wat voor werk je aan het uitvoeren bent. Je leert op school en in je leerbedrijf hoe je hiermee om gaat. 

Meer weten over deze BBL- en BOL-opleiding?

Beroeps Begeleidende Leerweg (BBL) niveau 2
Dit betekent dat je 1 dag in de week naar school gaat en dat je 2, 3 of 4 dagen werkt in de praktijk in een erkend leerbedrijf in jouw vakgebied. In het opleidingsbedrijf werk je aan je vaardigheden en beroepshouding. 
Jouw opleiding heet op stagemarkt Medewerker natuur, water en recreatie (crebonummer 25453). Op de site van stagemarkt kun je deze bedrijven vinden. De opleiding duurt 2 jaar. Na de opleiding kun je doorstromen naar een niveau 3 opleiding. 

Beroeps Opleidende Leersweg (BOL) niveau 2
Dit betekent dat je voltijds naar school gaat en dat je per leerjaar 10 weken stage loopt in een erkend leerbedrijf in jouw vakgebied. Bij dit leerbedrijf werk je aan je vaardigheden en beroepshouding. 
Jouw opleiding heet op stagemarkt Medewerker natuur, water en recreatie (crebonummer 25453). Op de site van stagemarkt kun je deze bedrijven vinden. De opleiding duurt 2 jaar. Na deze opleiding kun je doorstromen naar een niveau 3 opleiding. 

Zo ziet je opleiding eruit


Proeve van bekwaamheid

Als je het schoolgedeelte en praktijkgedeelte posititief hebt afgesloten, leg je een Proeve van Bekwaamheid af. In dit examen laatj e zien dat je de kennis en vaardigheden hebt die nodig zijn voor het beroep van medewerker buitenruimte. 

Meer weten?

Mail voor meer info naar Robert Borgonjen via info.mv@helicon.nl. Aanmelden kan via onze websiteAlgemene vakken

Je opleiding bestaat ook uit een algemeen vormend deel waarin we je voorbereiden op je examen rekenen en Nederlands. Dit zijn verplichte examenonderdelen. 

Toelating niveau 2

Je bent van harte welkom met je:

  • vmbo-diploma basis
  • mbo niveau 1 diploma in de groene sector

Kosten

Overzicht kosten van de opleiding

Wettelijk les- en cursusgeld

Als je op 1 augustus 18 jaar of ouder bent en een BOL opleiding volgt, is het wettelijk lesgeld € 1.155,00 per jaar. Je betaalt dat geld aan de overheid.
Voor een BBL opleiding niveau 1 en 2 is dat € 236,00. Dit bedrag wordt door school geïnd voor de overheid.

Overige kosten

Hieroner vind je de kosten van het schooljaar 2018-2019. Ze geven een indruk van de kosten van een opleiding (naast de kosten van het lesgeld/cursusgeld als je ouder dan 18 jaar bent). Iedere school mag zelf bepalen wat voor soort excursies en andere lesonderdelen ze aanbieden. Daardoor kunnen de vrijwillige bijdragen verschillend zijn per school. De hoogte van deze bedragen hangt af van de keuzes die je maakt voor bijvoorbeeld praktijktrainingen en cursussen en/of het behalen van certificaten.
Naast deze vrijwillige bijdragen zijn er kosten voor noodzakelijke onderwijsbenodigdheden, zoals boeken, een laptop of veiligheids- en werkkleding. De kosten hiervoor kunnen sterk uiteenlopen, ook afhankelijk van de leverancier en de kwaliteit. Je kunt kiezen voor nieuwe leermiddelen, maar dat hoeft niet.  

Niveau 2 (BBL)

Leerjaar

Boeken en licenties 

Maximaal bedrag vrijwillige schoolbijdragen (excursie/ introductie enz.) 

1

ongeveer € 200,00

€ 130,00 + 45,00 collectief vervoer

2

-

€ 110,00 + 45,00 collectief vervoer


Niveau 2 (BOL)

Leerjaar

Boeken en licenties

Maximaal bedrag vrijwillige schoolbijdragen (excursies/introductie enz.)

1

ongeveer € 200,00

€ 380,00 + 80,00 VCA Certificaat 

2

-

€ 239,00 + 100 Certificaten BHV, Wet natuurbescherming, Veilig werken 


Online geregeld in 10 minuten!
Aanmelden voor Medewerker buitenruimte
Deel deze pagina opDelen