Menu

Medewerker buitenruimte

Duur: 2 jaar

Ben jij graag buiten aan het werk in het groen? Zie jij het wel zitten om in weer en wind te werken met verschillende machines? Niet alleen in het bos, ook in parken, op recreatieterreinen, op landgoederen en natuurterreinen. Je kunt denken aan werken bij hoveniersbedrijven, groot groenbedrijven, boomverzorgers, gemeenten, waterschappen, campings en/of bos- en natuurbeheerorganisaties. 

Ben jij het liefst buiten?

Online geregeld in 10 minuten!
Aanmelden voor Medewerker buitenruimte


Praktische opleiding

Medewerker buitenruimte is echt een praktische opleiding. Je werkt in je leerbedrijf onder leiding van een praktijkopleider. Zowel op school als in het leerbedrijf leer je om te gaan met machines, zoals de motorkettingzaag en bosmaaier. Je hoort ook te weten hoe het zit met veiligheid en hoe je deze machines onderhoudt. Verder leer je bomen en struiken herkennen en je leert hoe je om moet gaan met publiek. Mensen vragen jou bijvoorbeeld wat voor werk je aan het uitvoeren bent. Je leert op school en in je leerbedrijf hoe je hiermee om gaat. 

Meer weten over deze BBL-opleiding?

Beroeps Begeleidende Leerweg (BBL) niveau 2
Dit betekent dat je 1 dag in de week naar school gaat en dat je 2, 3 of 4 dagen werkt in de praktijk in een erkend leerbedrijf in jouw vakgebied. In het opleidingsbedrijf werk je aan je vaardigheden en beroepshouding. 
Jouw opleiding heet op stagemarkt Medewerker natuur, water en recreatie (crebonummer 25622). Op de site van stagemarkt kun je deze bedrijven vinden. De opleiding duurt 2 jaar. Na de opleiding kun je doorstromen naar een niveau 3 opleiding. 

Zo ziet je opleiding eruit


Proeve van bekwaamheid

Als je het schoolgedeelte en praktijkgedeelte posititief hebt afgesloten, leg je een Proeve van Bekwaamheid af. In dit examen laatj e zien dat je de kennis en vaardigheden hebt die nodig zijn voor het beroep van medewerker buitenruimte. 

Meer weten?

Mail voor meer info naar Robert Borgonjen via info.mv@helicon.nl. Aanmelden kan via onze website

Algemene vakken

Je opleiding bestaat ook uit een algemeen vormend deel waarin we je voorbereiden op je examen rekenen en Nederlands. Dit zijn verplichte examenonderdelen. 

Kosten en Studie in Cijfers

Overzicht kosten van de opleiding

Wettelijk lesgeld

Als je op 1 augustus 18 jaar of ouder bent,  is het wettelijk voor een BBL-opleiding niveau 3 en 4 is dat € 606,-. Dit bedrag wordt door school geïnd voor de overheid.

Opleiding gebonden schoolkosten (onderwijsbenodigdheden)

Studieboeken, (digitale) leermiddelen, beroepskleding, schoenen en andere studiebenodigdheden noemen wij onderwijsbenodigdheden en zijn verplicht. Dit zijn zaken die je écht nodig hebt om je opleiding te kunnen volgen. Je kunt kiezen voor nieuwe leermiddelen, maar dat hoeft niet. Docenten adviseren je aan het begin van het jaar wat voor deze opleiding nodig is

Niet opleiding gebonden schoolkosten (vrijwillige bijdrage)

Niet opleiding gebonden schoolkosten zijn zaken die niet per sé nodig zijn om je opleiding te kunnen volgen, maar die de opleiding wel verrijken. We noemen ze in de tabel vrijwillige bijdrage. Denk aan excursies (en collectief vervoer hierheen), de kennismakingsweek en praktijktrainingen. Iedere school mag zelf bepalen wat voor soort excursies en andere lesonderdelen ze aanbieden. Daardoor kunnen deze kosten verschillend zijn per school.

Regeling minimagezinnen

Een opleiding kan duur zijn. Boeken, laptop of werkkleding: het moet allemaal betaald worden. Dat is zeker lastig als je nog geen 18 jaar bent en daardoor nog geen studiefinanciering krijgt. Als het inkomen van je ouder(s) of verzorger(s) maximaal 120% is van de bijstandsnorm, kom je in aanmerking voor een tegemoetkoming van de schoolkosten.

Onderstaande kosten hebben betrekking op het schooljaar 2019-2020. Ze geven een indruk van de kosten van een opleiding (naast de kosten van het lesgeld/cursusgeld als je ouder dan 18 jaar bent).

Schoolkosten

Niveau 2 (BBL)
i
School VelpOnderwijsbenodigheden (verplicht)Vrijwillige bijdrage
Leerjaar 1156,2655,-
Leerjaar 20,-55,-


Studiewijzer

Benieuwd waar studenten van de opleiding Medewerker buitenruimte terechtkomen en hoe zij de opleiding waarderen? Bekijk dan de studie in cijfers.

Toelating niveau 2

Toelating mbo niveau 2

  • Diploma vmbo basisberoepsgerichte leerweg
  • Diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg
  • Diploma vmbo gemengde leerweg
  • Diploma vmbo theoretische leerweg
  • Diploma entreeopleiding
  • Overgangsbewijs naar havo 4 of vwo 4
Online geregeld in 10 minuten!
Aanmelden voor Medewerker buitenruimte
Deel deze pagina opDelen