Menu

Techniek en mechanisatie

Duur: 4 jaar

In samenwerking met ROC Aventus uit Apeldoorn.

Tractoren en grote machines, landbouwtechniek en installaties. Als monteur weet jij er alles van. Jij lost alle storingen en mankementen op. Met een goed gevoel voor service kun je veel bereiken. Je kennis van hydrauliek, metaalbewerking, elektrotechniek en besturingstechniek komen daarbij zeker van pas. Er is volop werk in de techniek!

Ben jij niet vies van hard werken?


De opleiding Techniek en mechanisatie duurt op niveau 3 drie jaar. Op niveau 4 vier jaar. Onderhoud en reparaties van tractoren is het werk van de monteur. Advisering, service en verkoop hoort ook bij jouw taak. Technische en commerciële vakken wisselen elkaar af. Wij bieden deze opleiding aan samen met ROC Aventus uit Apeldoorn. Officieel ben je dus student bij ROC Aventus. 

Online geregeld in 10 minuten!
Aanmelden voor Techniek en mechanisatie


Praktijk op school

In praktijklokalen bij ons op school krijg je vakken metaalbewerking, hydrauliek, elektrotechniek en motoren. Op excursies in binnen- en buitenland ontdek je de mechanisatiewereld. Je ziet hoe machines in de praktijk werken. Zo krijg je een kijkje bij toekomstig werkgevers.

Stage  

We vinden het belangrijk dat je tijdens de opleiding ook praktijkervaring opdoet. Daarom loop je ieder leerjaar stage. Tijdens een stage werk je aan stageopdrachten. Iedere stage staat er een andere leervraag centraal. In het derde leerjaar kun je kiezen voor een buitenlandse stage.

Je regelt zelf je stageplek en kunt hulp krijgen met zoeken van je coach als je dat nodig hebt. Een overzicht van goedgekeurde stagebedrijven is te vinden op de website Stagemarkt. Zoek voor niveau 3 op crebonummer 25269, ‘Allround technicus voertuigen en mobiele werktuigen’. Zoek voor niveau 4 op crebonummer 25670, ‘Technisch specialist voertuigen en mobiele werktuigen’.


Beroepen

Doorleren

Beschikbare plaatsen

Het kan voorkomen dat meer leerlingen zich aanmelden voor een opleiding, dan dat er plaatsen zijn. Helicon werkt dan met een wachtlijst. Hierbij geldt: ‘Wie het eerst komt, wie het eerst maalt’, op volgorde van aanmelddatum. 
Zie hieronder het aantal plaatsen voor de opleiding Techniek en mechanisatie.

Vestiging

Beschikbare plaatsen

Helicon MBO Boxtel

28 plaatsen BOL niv. 3

Helicon MBO Boxtel

60 plaatsen BOL niv. 4

Kosten en Studie in cijfers

Overzicht kosten van de opleiding

Wettelijk lesgeld

Als je op 1 augustus 18 jaar of ouder bent en een BOL-opleiding volgt, is het wettelijk lesgeld voor het schooljaar 2020-2021 is € 1.202,-. Voor 2021-2022 is het lesgeld € 608,-.  Je betaalt dat geld aan de overheid.

Opleiding gebonden schoolkosten (onderwijsbenodigdheden)

Studieboeken, (digitale) leermiddelen, beroepskleding, schoenen en andere studiebenodigdheden noemen wij onderwijsbenodigdheden en zijn verplicht. Dit zijn zaken die je écht nodig hebt om je opleiding te kunnen volgen. Je kunt kiezen voor nieuwe leermiddelen, maar dat hoeft niet. Docenten adviseren je aan het begin van het jaar wat voor deze opleiding nodig is

Niet opleiding gebonden schoolkosten (vrijwillige bijdrage)

Niet opleiding gebonden schoolkosten zijn zaken die niet per sé nodig zijn om je opleiding te kunnen volgen, maar die de opleiding wel verrijken. We noemen ze in de tabel vrijwillige bijdrage. Denk aan excursies (en collectief vervoer hierheen), de kennismakingsweek en praktijktrainingen. Iedere school mag zelf bepalen wat voor soort excursies en andere lesonderdelen ze aanbieden. Daardoor kunnen deze kosten verschillend zijn per school.

Regeling minimagezinnen

Een opleiding kan duur zijn. Boeken, laptop of werkkleding: het moet allemaal betaald worden. Dat is zeker lastig als je nog geen 18 jaar bent en daardoor nog geen studiefinanciering krijgt. Als het inkomen van je ouder(s) of verzorger(s) maximaal 120% is van de bijstandsnorm, kom je in aanmerking voor een tegemoetkoming van de schoolkosten.

Onderstaande kosten hebben betrekking op het schooljaar 2019-2020. Ze geven een indruk van de kosten van een opleiding (naast de kosten van het lesgeld/cursusgeld als je ouder dan 18 jaar bent).

Schoolkosten

Niveau 3 (BOL)
i
School BoxtelOnderwijsbenodigheden (verplicht)Vrijwillige bijdrage
Leerjaar 1700,57173,-
Leerjaar 2504,8998,-
Leerjaar 3375,34598,-
Niveau 4 (BOL)
i
School BoxtelOnderwijsbenodigheden (verplicht)Vrijwillige bijdrage
Leerjaar 1704,50173,-
Leerjaar 2453,2198,-
Leerjaar 3513,87598,-
Leerjaar 494,3598,-


Studiewijzer

Benieuwd waar studenten van de opleiding Techniek en mechanisatie terechtkomen en hoe zij de opleiding waarderen? Bekijk dan de studie in cijfers.

Toelating

Toelating mbo niveau 3

 • Diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg
 • Diploma vmbo gemengde leerweg
 • Diploma vmbo theoretische leerweg
 • Diploma basisberoepsopleiding (mbo niveau 2)
 • Overgangsbewijs naar havo 4 of vwo 4


Toelating mbo niveau 4

  • Diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg
  • Diploma vmbo gemengde leerweg
  • Diploma vmbo theoretische leerweg
  • Diploma basisberoepsopleiding (mbo niveau 2)
  • Diploma vakopleiding (mbo niveau 3)
  • Overgangsbewijs naar havo 4 of vwo 4


Geen vakkenpakketeisen

Er zijn geen vakkenpakketeisen voor Techniek en mechanisatie. Het is wel handig als je Natuurkunde hebt gehad in je vakkenpakket.

Vakken

 • trekkertechniek met motoren
 • transmissietechniek
 • besturingstechniek/hydrauliek
 • elektrotechniek/elektronica
 • communicatie
 • Nederlands
 • Engels
 • Duits
 • Rekenen
 • LOB (Loopbaanbegeleiding en Burgerschap)


In de LOB-les ga je ontdekken wat je na je opleiding wil. Je leert veel over jezelf, zodat je de juiste keuze maakt voor een vervolgopleiding of een baan.

Online geregeld in 10 minuten!
Aanmelden voor Techniek en mechanisatie
Deel deze pagina opDelen