Menu

Techniek en mechanisatie

Duur: 4 jaar

In samenwerking met ROC Aventus uit Apeldoorn.

Tractoren en grote machines, landbouwtechniek en installaties. Als monteur weet jij er alles van. Jij lost alle storingen en mankementen op. Met een goed gevoel voor service kun je veel bereiken. Je kennis van hydrauliek, metaalbewerking, elektrotechniek en besturingstechniek komen daarbij zeker van pas. Volop werk in de techniek!

Ben jij niet vies van hard werken?

De opleiding Techniek en mechanisatie duurt op niveau 3 drie jaar. Op niveau 4 vier jaar. Onderhoud en reparaties van tractoren is het werk van de monteur. Advisering, service en verkoop hoort ook bij jouw taak. Technische en commerciële vakken wisselen elkaar af.

Praktijk op school

In praktijklokalen bij ons op school krijg je vakken metaalbewerking, hydrauliek, elektrotechniek en motoren. Op excursies ontdek je de mechanisatiewereld. Je ziet hoe machines in de praktijk werken. Zo krijg je een kijkje bij toekomstig werkgevers.

Stage  

We vinden het belangrijk dat je tijdens de opleiding ook praktijkervaring opdoet. Daarom loop je ieder leerjaar stage. Tijdens een stage werk je aan stageopdrachten. Iedere stage staat er een andere leervraag centraal.

Je regelt zelf je stageplek en kunt hulp krijgen met zoeken van je coach als je dat nodig hebt. Een overzicht van goedgekeurde stagebedrijven is te vinden op de website Stagemarkt. Zoek voor niveau 3 op crebonummer 25241, ‘Allround monteur mobiele werktuigen’. Zoek voor niveau 4 op crebonummer 25247, ‘Technicus mobiele werktuigen’.

Beroepen

Doorleren

Vakken

 • trekkertechniek met motoren
 • transmissietechniek
 • besturingstechniek/hydrauliek
 • elektrotechniek/elektronica
 • communicatie
 • Nederlands
 • Engels
 • Duits
 • Rekenen
 • LOB (Loopbaanbegeleiding en Burgerschap)


In de LOB-les ga je ontdekken wat je na je opleiding wil. Je leert veel over jezelf, zodat je de juiste keuze maakt voor een vervolgopleiding of een baan.

Toelating

Niveau 3

 • vmbo-diploma kader
 • mbo niveau 2 diploma in de groene sector

Niveau 4

 • vmbo-diploma gemengd of theoretisch / mavo
 • overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4
 • mbo niveau 3 diploma in de groene sector.

Er zijn geen vakkenpakketeisen voor Techniek en mechanisatie. Dat je het vak Natuurkunde al hebt gehad, is wel gewenst.

Kosten en Studie in cijfers


Overzicht kosten van de opleiding

Wettelijk les- en cursusgeld

Als je op 1 augustus 18 jaar of ouder bent en een BOL opleiding volgt, is het wettelijk lesgeld € 1.155,00 per jaar. Je betaalt dat geld aan de overheid. 

Overige kosten

Onderstaande kosten hebben betrekking op het schooljaar 2018-2019. Ze geven een indruk van de kosten van een opleiding (naast de kosten van het lesgeld/cursusgeld als je ouder dan 18 jaar bent).

Iedere school mag zelf bepalen wat voor soort excursies en andere lesonderdelen ze aanbieden. Daardoor kunnen de vrijwillige bijdragen verschillend zijn per school.

Naast deze vrijwillige bijdragen zijn er kosten voor noodzakelijke onderwijsbenodigdheden, zoals boeken, een laptop of veiligheids- en werkkleding. De kosten hiervoor kunnen sterk uiteenlopen, ook afhankelijk van de leverancier en de kwaliteit. Je kunt kiezen voor nieuwe leermiddelen, maar dat hoeft niet.  

Niveau 3

Boeken en licenties

Vrijwillige schoolbijdragen (excursie/ introductie enz.)

leerjaar 1

€ 491,00

€ 413,00

leerjaar 2

€ 395,00

€ 141,00

leerjaar 3

€ 218,00

€ 745,00 (incl. excursie € 575,00)


Niveau 4

Boeken en licenties 

Vrijwillige schoolbijdragen (excursie/ introductie/ enz.) 

leerjaar 1

€ 493,00

€ 416,00 (incl. excursie € 115,00)

leerjaar 2

€ 360,00

€ 171,00

leerjaar 3

€ 257,00

€ 128,00

leerjaar 4

€   90,00

€ 225,00

Online geregeld in 10 minuten!
Aanmelden voor Techniek en mechanisatie
Deel deze pagina opDelen