Menu

Voeding en welzijn

Duur: 3 jaar

Foodies gezocht!

Iedereen wil gezond oud worden. Eten speelt hierbij een grote rol. Tijdens de opleiding Voeding en welzijn leer je waar voeding vandaan komt, wat de invloed van voedingsmiddelen is op ons lichaam en hoe je consumenten en bedrijven adviseert over gezonde en duurzame voedingskeuzes. Na drie jaar ben je voedingsadviseur/voedingsvoorlichter, of kies je voor een vervolgstudie aan het hbo.

Je boterham verdienen met voeding?

Nieuwsgierig naar de projecten van Voeding en welzijn? Check ons Instagram account!

Maak kennis met de opleiding!

In het filmpje hieronder kun je kennismaken met de opleiding Voeding en welzijn. Docent Merel vertelt je alles over de opleiding, vakken, stage en meer!


Online geregeld in 10 minuten!
Aanmelden voor Voeding en welzijn


Word voedingsdeskundige!

Om goed voedingsadvies te geven, moet je zelf een expert op het gebied van voeding zijn. Daarom is er veel aandacht voor vakken als:

Stage: praktijkervaring opdoen

Elk schooljaar van Voeding en welzijn loop je een aantal weken stage om praktijkervaring op te doen. Dan werk je aan een stageopdracht bij een bedrijf of organisatie.

Je regelt zelf je stageplek en kunt hulp krijgen met zoeken van je coach als je dat nodig hebt. Een overzicht van goedgekeurde stagebedrijven is te vinden op de website Stagemarkt. Zoek op crebonummer 25464, ‘Vakexpert voeding en voorlichting’. 

Doorleren op het hbo

Na mbo niveau 4 mag je naar het hbo. Denk bijvoorbeeld aan opleidingen zoals:

Met onze mbo-opleiding word je voedingsadviseur. Dat is nog geen diëtist, dit is namelijk een hbo-beroep. De opleiding is wel een goede opstap als je uiteindelijk een hbo-opleiding tot diëtist wil volgen! 

Beroepen 

Na de opleiding kan je aan de slag als voedingsadviseur of voedingsvoorlichter bij:

Tijdens je werk help je bijvoorbeeld bedrijven aan een gezonde kantine of geef je voorlichting aan basisschoolkinderen met leuke lessen over gezond eten.

Meer informatie over..

Algemene vakken

Tijdens de opleiding krijg je ook een aantal algemene vakken: 

  • Nederlands
  • Engels
  • Rekenen (niveau 3F)
  • LOB (Loopbaanbegeleiding en Burgerschap). 

Met LOB ontdek je wat je na Voeding en welzijn wilt gaan doen. Je leert veel over jezelf, zodat je de juiste keuze maakt voor een vervolgopleiding of een baan.

Beschikbare plaatsen

Vestiging

Aantal plaatsen 

Helicon MBO Den Bosch

28 plaatsen

Helicon MBO Velp


Kosten en Studie in cijfers

Overzicht kosten van de opleiding

Wettelijk lesgeld

Als je op 1 augustus 18 jaar of ouder bent en een BOL-opleiding volgt, is het wettelijk lesgeld voor het schooljaar 2020-2021 is € 1.202,-. Voor 2021-2022 is het lesgeld € 608,-.  Je betaalt dat geld aan de overheid. 

Opleiding gebonden schoolkosten (onderwijsbenodigdheden)

Studieboeken, (digitale) leermiddelen, beroepskleding, schoenen en andere studiebenodigdheden noemen wij onderwijsbenodigdheden en zijn verplicht. Dit zijn zaken die je écht nodig hebt om je opleiding te kunnen volgen. Je kunt kiezen voor nieuwe leermiddelen, maar dat hoeft niet. Docenten adviseren je aan het begin van het jaar wat voor deze opleiding nodig is

Niet opleiding gebonden schoolkosten (vrijwillige bijdrage)

Niet opleiding gebonden schoolkosten zijn zaken die niet per sé nodig zijn om je opleiding te kunnen volgen, maar die de opleiding wel verrijken. We noemen ze in de tabel vrijwillige bijdrage. Denk aan excursies (en collectief vervoer hierheen), de kennismakingsweek en praktijktrainingen. Iedere school mag zelf bepalen wat voor soort excursies en andere lesonderdelen ze aanbieden. Daardoor kunnen deze kosten verschillend zijn per school.

Regeling minimagezinnen

Een opleiding kan duur zijn. Boeken, laptop of werkkleding: het moet allemaal betaald worden. Dat is zeker lastig als je nog geen 18 jaar bent en daardoor nog geen studiefinanciering krijgt. Als het inkomen van je ouder(s) of verzorger(s) maximaal 120% is van de bijstandsnorm, kom je in aanmerking voor een tegemoetkoming van de schoolkosten.

Onderstaande kosten hebben betrekking op het schooljaar 2019-2020. Ze geven een indruk van de kosten van een opleiding (naast de kosten van het lesgeld/cursusgeld als je ouder dan 18 jaar bent).

Schoolkosten

Niveau 4 (BOL)
i
School 's-HertogenboschOnderwijsbenodigheden (verplicht)Vrijwillige bijdrage
Leerjaar 1201,15145,-
Leerjaar 230,-75,-
Leerjaar 30,-50,-
Niveau 4 (BOL)
i
HelmondOpleiding gebondenNiet opleiding gebonden
Leerjaar 1273,-120,-
Leerjaar 231,-40,-
Leerjaar 30,-1.740,-


Studie in cijfers

Benieuwd waar studenten van de specialisatie Voeding en welzijn terechtkomen en hoe zij de opleiding waarderen? Bekijk dan de studie in cijfers.

Toelating

Toelating mbo niveau 4

  • Diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg
  • Diploma vmbo gemengde leerweg
  • Diploma vmbo theoretische leerweg
  • Diploma basisberoepsopleiding (mbo niveau 2)
  • Diploma vakopleiding (mbo niveau 3)
  • Overgangsbewijs naar havo 4 of vwo 4  

Geen vakkenpakketeisen 

We hebben geen vakkenpakketeisen voor Voeding en welzijn. 

Online geregeld in 10 minuten!
Aanmelden voor Voeding en welzijn
Deel deze pagina opDelen