Dierenartsassistent / Paraveterinair

4 jaar

Zorgen voor dier én mens, dat past bij jou! Deze vierjarige opleiding leidt je op tot de assistent van de dierenarts. Jouw aandacht gaat uit naar het welzijn van het dier, maar je verliest ook de eigenaren niet uit het oog. En wist je dat je met de titel paraveterinair bevoegd bent om medische handelingen uit te voeren?

Praktijkvakken

Maak van dieren je beroep!In het eerste jaar maak je kennis met de brede dierenwereld. Vanaf leerjaar 2 ga jij je specialiseren tot Paraveterinair. Je krijgt vakken als anatomie en pathologie (ziekte- en lichaamsleer).

Thema’s die tijdens praktijkvakken aan bod komen zijn:

Leren door stage

We vinden het belangrijk dat je tijdens de opleiding ook praktijkervaring opdoet. Daarom loop je ieder leerjaar stage. Tijdens een stage werk je aan stageopdrachten. Iedere stage staat er een andere leervraag centraal.  

Je regelt zelf je stageplek en kunt hulp krijgen met zoeken van je coach als je dat nodig hebt. Een overzicht van goedgekeurde stagebedrijven is te vinden op de website Stagemarkt.  Zoek op crebonummer 25540, ‘Dierenartsassistent paraveterinair’.

Waar ga je straks werken?

Met het diploma dierenartsassistent/paraveterinair kun je aan de slag bij een dierenartspraktijk, voor huisdieren, boerderijdieren, paarden of andere bijzondere dieren. Een dierenartsassistent….

Liever doorleren?

Met je niveau 4 diploma Dierenartsassistent kun je doorstromen naar een hbo-opleiding. Denk aan opleidingen als Diermanagement, Diergezondheid, Humane zorg (OK-assistent), Laboratoriumonderwijs (Life sciences) of een andere verwante hbo-opleiding.

Het is mogelijk om HBO doorstroomvakken te volgen richting wiskunde en scheikunde.

Algemene vakken

  • Nederlands
  • Engels
  • Rekenen (niveau 3F)
  • LOB (Loopbaanbegeleiding en Burgerschap)


In de LOB-les ga je ontdekken wat je na je opleiding wil. Je leert veel over jezelf, zodat je de juiste keuze maakt voor een vervolgopleiding of een baan.

Toelating

Je bent van harte welkom op niveau 4 met:

  • Een vmbo-kader diploma (motivatie en goede cijfers extra belangrijk)
  • Vmbo-gemengd of theoretisch diploma
  • Overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4
  • Mbo niveau 3 diploma in de groene sector

Er zijn verder geen vakkenpakketeisen voor deze opleiding. Het is wel handig als je al Biologie en Scheikunde als examenvakken hebt gehad.

Kosten en Studie in cijfers


Overzicht kosten van de opleiding

Wettelijk les- en cursusgeld

Als je op 1 augustus 18 jaar of ouder bent en een BOL opleiding volgt, is het wettelijk lesgeld € 1.155,00 per jaar. Je betaalt dat geld aan de overheid.
Voor een BBL opleiding niveau 1 en 2 is dat € 240,00 en voor een niveau 3 en 4 opleiding is dat  € 582,00. Dit bedrag wordt door school geïnd voor de overheid.

Overige kosten

Onderstaande kosten zijn van het schooljaar 2018-2019. Ze geven een indruk van de kosten van een opleiding (naast de kosten van het wettelijk lesgeld als je ouder dan 18 jaar bent).

Iedere school mag zelf bepalen wat voor soort excursies en andere lesonderdelen ze aanbieden. Daardoor kunnen de vrijwillige bijdragen verschillend zijn per school.

Naast deze vrijwillige bijdragen zijn er kosten voor noodzakelijke leermiddelen, zoals een laptop of veiligheids- en werkkleding. De kosten hiervoor kunnen sterk uiteenlopen, ook afhankelijk van de leverancier en de kwaliteit. Je kunt kiezen voor nieuwe leermiddelen, maar dat hoeft niet.  

 

leerjaar 1

Boeken en licenties 

Vrijwillige schoolbijdragen (excursies/ keuzedelen enz.) 

Den Bosch

€ 138,08

€ 295,00

Helmond

€ 98,63

€ 218,00

Nijmegen

€ 135,13

€ 480,00


leerjaar 2

Boeken en licenties 

Vrijwillige schoolbijdragen (excursie/ keuzedelen enz.)*

Den Bosch

€ 154,08

€ 242,00

Helmond

€ 80,45

€ 273,45

Nijmegen

€ 240,66

€ 498,00


leerjaar 3

Boeken en licenties 

Vrijwillige schoolbijdragen (excursie/ keuzedelen enz.)*

Den Bosch

€ 200,73

€ 231,50

Helmond

€ 80,45

€238,45

Nijmegen

€ -

€ 211,00


leerjaar 4

Boeken en licenties 

Vrijwillige schoolbijdragen (excursie/ keuzedelen enz.)*

Den Bosch

€ 61,22

€ 225,00

Helmond

€ 80,45

€ 88,00

Nijmegen

€ 145,50

€ 80,00

* Dit zijn de maximale kosten, als je ervoor kiest om alle optionele onderdelen te gebruiken.

                      

Online geregeld in 10 minuten!
Aanmelden voor Dierenartsassistent / Paraveterinair
Deel deze pagina opDelen