Menu

Dierenartsassistent / Paraveterinair

Duur: 4 jaar

Zorgen voor dier én mens, dat past bij jou! Deze vierjarige opleiding leidt je op tot de assistent van de dierenarts. Jouw aandacht gaat uit naar het welzijn van het dier, maar je verliest ook de eigenaren niet uit het oog. En wist je dat je met de titel paraveterinair bevoegd bent om medische handelingen uit te voeren?

Maak van dieren je beroep!

Online geregeld in 10 minuten!
Aanmelden voor Dier: oriëntatie Paard


Praktijkvakken

In het eerste jaar maak je kennis met de brede dierenwereld. Vanaf leerjaar 2 ga jij je specialiseren tot Paraveterinair. Je krijgt vakken als anatomie en pathologie (ziekte- en lichaamsleer).

Thema’s die tijdens praktijkvakken aan bod komen zijn:

Leren door stage

We vinden het belangrijk dat je tijdens de opleiding ook praktijkervaring opdoet. Daarom loop je ieder leerjaar stage. Tijdens een stage werk je aan stageopdrachten. Iedere stage staat er een andere leervraag centraal.  

Je regelt zelf je stageplek en kunt hulp krijgen met zoeken van je coach als je dat nodig hebt. Een overzicht van goedgekeurde stagebedrijven is te vinden op de website Stagemarkt.  Zoek op crebonummer 25577, ‘Dierenartsassistent paraveterinair’.

Waar ga je straks werken?

Met het diploma dierenartsassistent/paraveterinair kun je aan de slag bij een dierenartspraktijk, voor huisdieren, boerderijdieren, paarden of andere bijzondere dieren. Een dierenartsassistent….

Liever doorleren?

Met je niveau 4 diploma Dierenartsassistent kun je doorstromen naar een hbo-opleiding. Denk aan opleidingen als Diermanagement, Diergezondheid, Humane zorg (OK-assistent), Laboratoriumonderwijs (Life sciences) of een andere verwante hbo-opleiding.

Het is mogelijk om HBO doorstroomvakken te volgen richting wiskunde en scheikunde.

Algemene vakken

 • Nederlands
 • Engels
 • Rekenen (niveau 3F)
 • LOB (Loopbaanbegeleiding en Burgerschap)


In de LOB-les ga je ontdekken wat je na je opleiding wil. Je leert veel over jezelf, zodat je de juiste keuze maakt voor een vervolgopleiding of een baan.

Toelating

Toelating mbo niveau 4

 • Diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg
 • Diploma vmbo gemengde leerweg
 • Diploma vmbo theoretische leerweg
 • Diploma basisberoepsopleiding (mbo niveau 2)
 • Diploma vakopleiding (mbo niveau 3)
 • Overgangsbewijs naar havo 4 of vwo 4
   

Geen vakkenpakketeisen

We hebben geen vakkenpakketeisen voor deze opleiding. Het is wel handig als je al Biologie en Scheikunde als examenvakken hebt gehad.

Beperkt aantal plaatsen

Het kan voorkomen dat meer leerlingen zich aanmelden voor een opleiding, dan dat er plaatsen zijn. Helicon werkt dan met een wachtlijst. Hierbij geldt: ‘Wie het eerst komt, wie het eerst maalt’, op volgorde van aanmelddatum.
Zie hieronder welke scholen een beperkt aantal plaatsen hebben voor de opleiding Dierenartsassistent / Paraveterinair.  

Vestiging

Beperkt aantal plaatsen

Helicon MBO Den Bosch

60 plaatsen (Inmiddels een wachtlijst)

Helicon MBO Helmond

35 plaatsen (Inmiddels een wachtlijst)

Helicon MBO Nijmegen

60 plaatsen (Inmiddels een wachtlijst)

Kosten en Studie in cijfers

Overzicht kosten van de opleiding

Wettelijk lesgeld

Als je op 1 augustus 18 jaar of ouder bent en een BOL-opleiding volgt, is het wettelijk lesgeld € 1.168,- per jaar (studiejaar 2019-2020). Je betaalt dat geld aan de overheid. 

Opleiding gebonden schoolkosten

Studieboeken, (digitale) leermiddelen, beroepskleding, schoenen en andere studiebenodigdheden noemen wij opleiding gebonden studiekosten. Dit zijn zaken die je écht nodig hebt om je opleiding te kunnen volgen. Je kunt kiezen voor nieuwe leermiddelen, maar dat hoeft niet. Docenten adviseren je aan het begin van het jaar wat voor deze opleiding nodig is.

Niet opleiding gebonden schoolkosten

Niet opleiding gebonden schoolkosten zijn zaken die niet per sé nodig zijn om je opleiding te kunnen volgen, maar die de opleiding wel verrijken. Denk aan excursies (en collectief vervoer hierheen), de kennismakingsweek en praktijktrainingen. Iedere school mag zelf bepalen wat voor soort excursies en andere lesonderdelen ze aanbieden. Daardoor kunnen deze kosten verschillend zijn per school.  

Regeling minimagezinnen

Een opleiding kan duur zijn. Boeken, laptop of werkkleding: het moet allemaal betaald worden. Dat is zeker lastig als je nog geen 18 jaar bent en daardoor nog geen studiefinanciering krijgt. Als het inkomen van je ouder(s) of verzorger(s) maximaal 120% is van de bijstandsnorm, kom je in aanmerking voor een tegemoetkoming van de schoolkosten.

Onderstaande kosten hebben betrekking op het schooljaar 2019-2020. Ze geven een indruk van de kosten van een opleiding (naast de kosten van het lesgeld/cursusgeld als je ouder dan 18 jaar bent).

Kosten Niveau 4

Niveau 4 (BOL)
i
's-HertogenboschOpleiding gebondenNiet opleiding gebonden
Leerjaar 1146,-230,-
Leerjaar 2162,-109,-
Leerjaar 3227,-209,-
Leerjaar 4156,-70,-
Niveau 4 (BOL)
i
HelmondOpleiding gebondenNiet opleiding gebonden
Leerjaar 1148,-270,-
Leerjaar 2175,-275,-
Leerjaar 30,-40,-
Leerjaar 40,-1.740,-
Niveau 4 (BOL)
i
NijmegenOpleiding gebondenNiet opleiding gebonden
Leerjaar 1157,-415,-
Leerjaar 2242,-130,-
Leerjaar 393,-425,-
Leerjaar 493,-600,-

Studie in cijfers

Benieuwd waar studenten van de opleiding Dierenartsassistent/Paraveterinair terechtkomen en hoe zij de opleiding waarderen? Bekijk dan de Studie in Cijfers.

        

Online geregeld in 10 minuten!
Aanmelden voor Dierenartsassistent / Paraveterinair
Deel deze pagina opDelen