Menu

Dierenartsassistent / Paraveterinair

Duur: 4 jaar (versneld traject mogelijk)

Zorgen voor dier én mens, dat past bij jou! Deze vierjarige opleiding leidt je op tot de assistent van de dierenarts. Jouw aandacht gaat uit naar het welzijn van het dier, maar je verliest ook de eigenaren niet uit het oog. En wist je dat je met de titel paraveterinair bevoegd bent om medische handelingen uit te voeren?

Maak van dieren je beroep!

Online geregeld in 10 minuten!
Aanmelden voor Dierenartsassistent / Paraveterinair


Praktijkvakken

In het eerste jaar maak je kennis met de brede dierenwereld. Vanaf leerjaar 2 ga jij je specialiseren tot Paraveterinair. Je krijgt vakken als anatomie en pathologie (ziekte- en lichaamsleer).

Thema’s die tijdens praktijkvakken aan bod komen zijn:

Leren door stage

We vinden het belangrijk dat je tijdens de opleiding ook praktijkervaring opdoet. Daarom loop je ieder leerjaar stage. Tijdens een stage werk je aan stageopdrachten. Iedere stage staat er een andere leervraag centraal.  

Je regelt zelf je stageplek en kunt hulp krijgen met zoeken van je coach als je dat nodig hebt. Een overzicht van goedgekeurde stagebedrijven is te vinden op de website Stagemarkt.  Zoek op crebonummer 25577, ‘Dierenartsassistent paraveterinair’.

Waar ga je straks werken?

Met het diploma dierenartsassistent/paraveterinair kun je aan de slag bij een dierenartspraktijk, voor huisdieren, boerderijdieren, paarden of andere bijzondere dieren. Een dierenartsassistent….

Liever doorleren?

Met je niveau 4 diploma Dierenartsassistent kun je doorstromen naar een hbo-opleiding. Denk aan opleidingen als Diermanagement, Diergezondheid, Humane zorg (OK-assistent), Laboratoriumonderwijs (Life sciences) of een andere verwante hbo-opleiding.

Het is mogelijk om HBO doorstroomvakken te volgen richting wiskunde en scheikunde.

Versneld de opleiding volgen? Kies de sprintopleiding! 

Heb je een havodiploma of een (relevant) mbo-diploma op niveau 4? Dan kun je in Den Bosch versneld de opleiding Dierenartsassistent-Paraveterinair volgen! In een intensief traject van twee jaar stomen we je klaar tot paraveterinair. Je leert hetzelfde als bij de reguliere opleiding, maar doet veel aan zelfstudie en gaat in een hoger tempo door de stof heen. 

Omdat dit traject veel eist van de student, kijken we behalve naar je diploma ook of je de juiste persoonlijke kwaliteiten hebt. Daarom legt iedereen die zich aanmeldt voor de sprintopleiding een AMN-test af. Met behulp van de AMN-test bepalen we of je de juiste cognitieve en persoonlijke vaardigheden hebt om met de sprintopleiding te starten. 

Aanmelden kan gewoon via de aanmeldingspaginaLet op: je aanmelding voor de sprintopleiding is niet automatisch een aanmelding voor de reguliere opleiding. Wil je met de vierjarige opleiding starten als je niet wordt toegelaten tot de sprintopleiding? Dan raden we je aan om je voor beide opleidingen apart aan te melden.

Algemene vakken

 • Nederlands
 • Engels
 • Rekenen (niveau 3F)
 • LOB (Loopbaanbegeleiding en Burgerschap)


In de LOB-les ga je ontdekken wat je na je opleiding wil. Je leert veel over jezelf, zodat je de juiste keuze maakt voor een vervolgopleiding of een baan.

Beschikbare plaatsen

Het kan voorkomen dat meer leerlingen zich aanmelden voor een opleiding, dan dat er plaatsen zijn. Helicon werkt dan met een wachtlijst. Hierbij geldt: ‘Wie het eerst komt, wie het eerst maalt’, op volgorde van aanmelddatum.
Zie hieronder welke scholen een beperkt aantal plaatsen hebben voor de opleiding Dierenartsassistent / Paraveterinair.  

School

Beschikbare plaatsen

Helicon MBO Den Bosch

58 plaatsen (reguliere opleiding) *
14 plaatsen (sprintopleiding) *

Helicon MBO Helmond

35 plaatsen  *

Helicon MBO Nijmegen

60 plaatsen *


* = Inmiddels een wachtlijst

Kosten en Studie in cijfers

Overzicht kosten van de opleiding

Wettelijk lesgeld

Als je op 1 augustus 18 jaar of ouder bent en een BOL-opleiding volgt, is het wettelijk lesgeld voor het schooljaar 2020-2021 is € 1.202,-. Voor 2021-2022 is het lesgeld € 608,-.  Je betaalt dat geld aan de overheid. 

Opleiding gebonden schoolkosten (onderwijsbenodigdheden)

Studieboeken, (digitale) leermiddelen, beroepskleding, schoenen en andere studiebenodigdheden noemen wij onderwijsbenodigdheden en zijn verplicht. Dit zijn zaken die je écht nodig hebt om je opleiding te kunnen volgen. Je kunt kiezen voor nieuwe leermiddelen, maar dat hoeft niet. Docenten adviseren je aan het begin van het jaar wat voor deze opleiding nodig is

Niet opleiding gebonden schoolkosten (vrijwillige bijdrage)

Niet opleiding gebonden schoolkosten zijn zaken die niet per sé nodig zijn om je opleiding te kunnen volgen, maar die de opleiding wel verrijken. We noemen ze in de tabel vrijwillige bijdrage. Denk aan excursies (en collectief vervoer hierheen), de kennismakingsweek en praktijktrainingen. Iedere school mag zelf bepalen wat voor soort excursies en andere lesonderdelen ze aanbieden. Daardoor kunnen deze kosten verschillend zijn per school.

Regeling minimagezinnen

Een opleiding kan duur zijn. Boeken, laptop of werkkleding: het moet allemaal betaald worden. Dat is zeker lastig als je nog geen 18 jaar bent en daardoor nog geen studiefinanciering krijgt. Als het inkomen van je ouder(s) of verzorger(s) maximaal 120% is van de bijstandsnorm, kom je in aanmerking voor een tegemoetkoming van de schoolkosten.

Onderstaande kosten hebben betrekking op het schooljaar 2020-2021. Ze geven een indruk van de kosten van een opleiding (naast de kosten van het lesgeld/cursusgeld als je ouder dan 18 jaar bent).

Schoolkosten

Niveau 4 (BOL)
i
School 's-HertogenboschOnderwijsbenodigheden (verplicht)Vrijwillige bijdrage
Leerjaar 1233,80209,-
Leerjaar 2132,50136,50
Leerjaar 3132,50239,-
Leerjaar 4102,5070,-
Niveau 4 (BOL)
i
School NijmegenOnderwijsbenodigheden (verplicht)Vrijwillige bijdrage
Leerjaar 1273,85405,-
Leerjaar 2159,-157,50
Leerjaar 3159,-425,-
Leerjaar 4159,-600,-

Studie in cijfers

Benieuwd waar studenten van de opleiding Dierenartsassistent/Paraveterinair terechtkomen en hoe zij de opleiding waarderen? Bekijk dan de Studie in Cijfers.

Toelating

Toelating mbo niveau 4

 • Diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg
 • Diploma vmbo gemengde leerweg
 • Diploma vmbo theoretische leerweg
 • Diploma basisberoepsopleiding (mbo niveau 2)
 • Diploma vakopleiding (mbo niveau 3)
 • Overgangsbewijs naar havo 4 of vwo 4
   

Toelating sprintopleiding

Om toegelaten te worden tot de sprintopleiding in Den Bosch moet je in ieder geval in het bezit zijn van: 

 • een relevant diploma mbo niveau 4 of; 
 • een havodiploma

Daarnaast legt iedereen die zich aanmeldt voor de sprintopleiding een AMN-test af. Met deze test bepalen we je cognitieve en persoonlijke vaardigheden. We hanteren de volgende zachte eis: 

 • een bovengemiddelde score voor de AMN-test, zowel op persoonlijk als cognitief vlak

Tijdens het welkomstgesprek kijken we aan de hand van je diploma en testuitslag of de sprintopleiding voor jou de juiste keuze is. Wil je meer weten over toelating tot de sprintopleiding? Neem dan contact op met de vestiging Den Bosch! 

Geen vakkenpakketeisen

We hebben geen vakkenpakketeisen voor deze opleiding. Het is wel handig als je al Biologie en Scheikunde als examenvakken hebt gehad.

        

Online geregeld in 10 minuten!
Aanmelden voor Dierenartsassistent / Paraveterinair
Deel deze pagina opDelen