Menu

Voeding en kwaliteit

Duur: 3 jaar

Als je chocolade koopt in de supermarkt, verwacht je dat deze altijd dezelfde geur, smaak, kleur en kwaliteit heeft. Laboranten in de voedingssector onderzoeken dit. Met de opleiding Voeding en kwaliteit, word jij die laborant. Met testen in het laboratorium en op de werkvloer, controleer jij voedselkwaliteit en voedselveiligheid!                                                     

Maak kennis met Voeding en kwaliteit!

In dit filmpje maak je kennis met de opleiding Voeding en kwaliteit. Docent Hans vertelt je alles over de opleiding, vakken, stages en meer!

In leerjaar 1 start je samen met Voeding en techniek. Na het eerste jaar maak je je definitieve keuze voor één van de twee richtingen.  Wat leer je op deze opleiding?

Tijdens de opleiding leer je over allerlei onderwerpen rondom het onderzoeken en controleren van voeding, zoals:
 

Je leert niet alleen uit boeken, praktijklessen zijn net zo belangrijk! In de testkeuken en het laboratorium op school controleer je zelf eten en drinken. Maar de praktijk leer je ook buiten de deur. Tijdens excursies ontdek je hoe vakmensen werken.  

Voeding en kwaliteit, volgens Joris 'het mooiste wat er is'

Inmiddels oud-student Joris van Gils vertelt over zijn passie voor voeding en leg uit waarom hij voor laboratoriumwerk koos in de voedingswereld. 

Hij maakte zelf dit filmpje tijdens zijn nominatie voor de Helicon Kanjer-verkiezing!

Stage: praktijkervaring opdoen

 • Elk schooljaar loop je een aantal weken stage.
 • Bij het bedrijf werk je aan een stageopdracht.
 • Voorbeelden van stagebedrijven zijn Mars, CocaCola, Friesland Campina en Heineken.


Je regelt zelf je stageplek en kunt hulp krijgen met zoeken van je coach als je dat nodig hebt. Een overzicht van goedgekeurde stagebedrijven is te vinden op de website Stagemarkt. Zoek op crebonummer 25462, ‘Vakexpert voeding en kwaliteit’.

Grote kans op een baan

Met de opleiding kun je terecht bij duizenden bedrijven in zuivelsector, groente- en fruitbedrijven, bierbrouwerijen en frisdranken- en zoetwarenindustrie. Want overal staat kwaliteit voorop!

Beroepen 

Er is een landelijke website waar je kunt kijken wat de kans op werk is van deze opleiding, zoek op crebonummer 25462.

Doorleren op het hbo

Met mbo niveau 4 mag je naar het hbo, kies voor een vervolgopleiding als:

Meer informatie over..

Algemene vakken

Tijdens de opleiding krijg je ook een aantal algemene vakken:

 • Nederlands
 • Engels
 • Rekenen (niveau 3F)
 • LOB (Loopbaanbegeleiding en Burgerschap). 

In de LOB-les ga je ontdekken wat je na je opleiding wil. Je leert veel over jezelf, zodat je de juiste keuze maakt voor een vervolgopleiding of een baan.

Toelating

Toelating mbo niveau 4

 • Diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg
 • Diploma vmbo gemengde leerweg
 • Diploma vmbo theoretische leerweg
 • Diploma basisberoepsopleiding (mbo niveau 2)
 • Diploma vakopleiding (mbo niveau 3)
 • Overgangsbewijs naar havo 4 of vwo 4  

Geen vakkenpakketeisen 

We hebben geen vakkenpakketeisen voor Voeding en kwaliteit. Het is wel handig als je scheikunde (NaSk2) hebt gehad in je vakkenpakket.

Kosten en Studie in cijfers

Overzicht kosten van de opleiding

Wettelijk lesgeld

Als je op 1 augustus 18 jaar of ouder bent en een BOL-opleiding volgt, is het wettelijk lesgeld € 1.202,- per jaar (studiejaar 2020-2021). Je betaalt dat geld aan de overheid. 

Opleiding gebonden schoolkosten

Studieboeken, (digitale) leermiddelen, beroepskleding, schoenen en andere studiebenodigdheden noemen wij opleiding gebonden studiekosten. Dit zijn zaken die je écht nodig hebt om je opleiding te kunnen volgen. Je kunt kiezen voor nieuwe leermiddelen, maar dat hoeft niet. Docenten adviseren je aan het begin van het jaar wat voor deze opleiding nodig is.

Niet opleiding gebonden schoolkosten

Niet opleiding gebonden schoolkosten zijn zaken die niet per sé nodig zijn om je opleiding te kunnen volgen, maar die de opleiding wel verrijken. Denk aan excursies (en collectief vervoer hierheen), de kennismakingsweek en praktijktrainingen.

Regeling minimagezinnen

Een opleiding kan duur zijn. Boeken, laptop of werkkleding: het moet allemaal betaald worden. Dat is zeker lastig als je nog geen 18 jaar bent en daardoor nog geen studiefinanciering krijgt. Als het inkomen van je ouder(s) of verzorger(s) maximaal 120% is van de bijstandsnorm, kom je in aanmerking voor een tegemoetkoming van de schoolkosten.

Onderstaande kosten hebben betrekking op het schooljaar 2019-2020. Ze geven een indruk van de kosten van een opleiding (naast de kosten van het lesgeld/cursusgeld als je ouder dan 18 jaar bent).

Kosten niveau 4

Niveau 4 (BOL)
's-HertogenboschOpleiding gebondenNiet opleiding gebonden
Leerjaar 1398,-149,-
Leerjaar 2280,-85,-
Leerjaar 3208,-85,-


Studie in cijfers

Benieuwd waar studenten van de specialisatie Voeding en kwaliteit terechtkomen en hoe zij de opleiding waarderen? Bekijk dan de studie in cijfers.


Online geregeld in 10 minuten!
Aanmelden voor Voeding en kwaliteit
Deel deze pagina opDelen