Menu

Voeding en techniek

Duur: 3 jaar

Word jij de nieuwste bierbrouwer of bedenker van een nieuwe Tony Chocolony smaak? De voedingsbedrijven zoeken veel nieuwe collega’s die kunnen werken met de nieuwste ontwikkel- en productietechnieken. Leer het allemaal met Voeding en techniek.

Maak kennis met Voeding en techniek!

In dit filmpje maak je kennis met de opleiding Voeding en techniek. Docent Eline vertelt je alles over de opleiding, vakken, stage en meer!

In leerjaar 1 start je samen met de opleiding Voeding en kwaliteit, na het eerste jaar kies je definitief je richting.


Maak kennis met de opleiding!
Bezoek een open dag


Wat leer je op deze opleiding?

Tijdens de opleiding leer je over allerlei onderwerpen rondom de productie van voeding, zoals:

Op school leer je niet alleen uit boeken, maar ook met praktijklessen. Het bedenken en produceren van voeding gebeurt op school in onze testkeuken en laboratorium. Praktijkleren doen we ook buiten de deur. We organiseren excursies om je te laten zien hoe vakmensen in de voedingsindustrie werken.

Stage

Ieder schooljaar loop je een periode stage. Dan werk je bij een bedrijf aan een stageopdracht. Voorbeelden van stagebedrijven zijn Mars, Friesland Campina en Heineken.

Je regelt zelf je stageplek en kunt hulp krijgen met zoeken van je coach als je dat nodig hebt. Een overzicht van goedgekeurde stagebedrijven is te vinden op de website Stagemarkt. Zoek op crebonummer 25463, ‘Vakexpert voeding en technologie’.

Grote kans op een baan

Alleen al in Zuid-Nederland zijn tienduizenden banen in de zuivelsector, groente- en fruitbedrijven, bierbrouwerijen en frisdranken- en zoetwarenindustrie. Zowel bij grote, internationale bedrijven als bij de kleine, ambachtelijke bedrijven. Genoeg te doen dus!

Beroepen

Doorleren

Na een mbo-opleiding op niveau 4 mag je naar het hbo. Denk bijvoorbeeld aan:

Meer informatie over..

Algemene vakken

Tijdens de opleiding krijg je ook een aantal algemene vakken:

  • Nederlands
  • Engels
  • Rekenen (niveau 3F)
  • LOB (Loopbaanbegeleiding en Burgerschap). 

In de LOB-les ga je ontdekken wat je na je opleiding wil. Je leert veel over jezelf, zodat je de juiste keuze maakt voor een vervolgopleiding of een baan.

Beschikbare plaatsen

Het kan voorkomen dat meer leerlingen zich aanmelden voor een opleiding, dan dat er plaatsen zijn. Helicon werkt dan met een wachtlijst. Hierbij geldt: ‘Wie het eerst komt, wie het eerst maalt’, op volgorde van aanmelddatum.

School

Beschikbare plaatsen

Helicon MBO Helmond

30 plaatsen Kosten en Studie in cijfers

Overzicht kosten van de opleiding  
Wettelijk lesgeld

Als je op 1 augustus 18 jaar of ouder bent en een BOL-opleiding volgt, is het wettelijk lesgeld voor het schooljaar 2020-2021 is € 1.202,-. Voor 2021-2022 is het lesgeld € 608,-.  Je betaalt dat geld aan de overheid. 

Opleiding gebonden schoolkosten (onderwijsbenodigdheden)

Studieboeken, (digitale) leermiddelen, beroepskleding, schoenen en andere studiebenodigdheden noemen wij onderwijsbenodigdheden en zijn verplicht. Dit zijn zaken die je écht nodig hebt om je opleiding te kunnen volgen. Je kunt kiezen voor nieuwe leermiddelen, maar dat hoeft niet. Docenten adviseren je aan het begin van het jaar wat voor deze opleiding nodig is

Niet opleiding gebonden schoolkosten (vrijwillige bijdrage)

Niet opleiding gebonden schoolkosten zijn zaken die niet per sé nodig zijn om je opleiding te kunnen volgen, maar die de opleiding wel verrijken. We noemen ze in de tabel vrijwillige bijdrage. Denk aan excursies (en collectief vervoer hierheen), de kennismakingsweek en praktijktrainingen. Iedere school mag zelf bepalen wat voor soort excursies en andere lesonderdelen ze aanbieden. Daardoor kunnen deze kosten verschillend zijn per school.

Regeling minimagezinnen

Een opleiding kan duur zijn. Boeken, laptop of werkkleding: het moet allemaal betaald worden. Dat is zeker lastig als je nog geen 18 jaar bent en daardoor nog geen studiefinanciering krijgt. Als het inkomen van je ouder(s) of verzorger(s) maximaal 120% is van de bijstandsnorm, kom je in aanmerking voor een tegemoetkoming van de schoolkosten.

Onderstaande kosten hebben betrekking op het schooljaar 2019-2020. Ze geven een indruk van de kosten van een opleiding (naast de kosten van het lesgeld/cursusgeld als je ouder dan 18 jaar bent).

Schoolkosten

Niveau 4 (BOL)
i
School 's-HertogenboschOnderwijsbenodigheden (verplicht)Vrijwillige bijdrage
Leerjaar 1378,53149,-
Leerjaar 2132,5085,-
Leerjaar 3143,1085,-


Studie in cijfers

Benieuwd waar studenten van de specialisatie Voeding en techniek terechtkomen en hoe zij de opleiding waarderen? Bekijk dan de studie in cijfers.

Toelating

Toelating mbo niveau 4

  • Diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg
  • Diploma vmbo gemengde leerweg
  • Diploma vmbo theoretische leerweg
  • Diploma basisberoepsopleiding (mbo niveau 2)
  • Diploma vakopleiding (mbo niveau 3)
  • Overgangsbewijs naar havo 4 of vwo 4  

Geen vakkenpakketeisen 

We hebben geen vakkenpakketeisen voor Voeding en techniek. Het is wel handig als je scheikunde (NaSk2) hebt gehad in je vakkenpakket.


Online geregeld in 10 minuten!
Aanmelden voor Voeding en techniek
Deel deze pagina opDelen