Menu

Onderzoeker natuur en milieu

Duur: 3 jaar

Als onderzoeker natuur en milieu zet jij je in om onze groene leefomgeving te verbeteren. Je onderzoekt hoe mensen, dieren en planten samen in eenzelfde leefomgeving kunnen leven. Hiervoor duik je in biologie, aardrijkskunde en scheikunde.

Ga jij op onderzoek uit?

Maak kennis met de opleiding!

In dit filmpje maak je kennis met de opleiding Onderzoeker natuur en milieu. Docent Cristel vertelt je alles over de opleiding, vakken, stages en meer. 

Bij Helicon MBO Den Bosch start je samen met de opleiding Milieu-inspecteur. Je hoeft dus nog niet zeker te zijn van je studiekeuze. Na het eerste jaar kies je je definitieve richting.

Online geregeld in 10 minuten!
Aanmelden voor Onderzoeker natuur en milieu


Praktijkvakken

Je leert alles over natuur-, milieu- en leefomgevingsonderzoek. Je meet, analyseert en checkt. 

Dit betekent dat je:

Leren gebeurt niet alleen op school. Je gaat regelmatig naar buiten om in de natuur de praktijk te ervaren. Ook ga je op excursie. Bijvoorbeeld naar Nationaal park de Biesbosch en Natuurmuseum Naturalis.

Stage: praktijkervaring opdoen

Elk schooljaar loop je een periode stage om praktijkervaring op te doen. Je werkt dan aan een onderzoek voor een bedrijf of organisatie.

Stagebedrijven waar jij met deze opleiding terecht kan zijn bijvoorbeeld:

Je regelt zelf je stageplek. Natuurlijk helpen we je wel met zoeken als je dat nodig hebt. Een overzicht van goedgekeurde stagebedrijven is te vinden op de website Stagemarkt. Zoek op crebonummer 25581, ‘Onderzoeker natuur en milieu’.

Doorleren op het hbo

Na het mbo niveau 4 mag je naar het hbo. Denk bijvoorbeeld aan hbo’s als HAS Hogeschool of Van Larenstein en opleidingen als:

Beroepen en werkveld

Na de opleiding kun je gaan werken:

Als onderzoeker natuur en milieu word je adviseur en praktisch uitvoerder van onderzoek. Hiervoor doe je metingen en monstername. Je interpreteert data, adviseert opdrachtgevers en begeleidt de uitvoering van het onderzoek.

Ontdek jij dat milieuregels worden overtreden, dan weet de Milieu-inspecteur wat er met de overtreder moet gebeuren.

Kans op werk

Vie kiesmbo.nl zie je wat de kans op werk is van deze opleiding. Zoek op crebonummer 25581!

Meer informatie over..

Algemene vakken

Tijdens de opleiding krijg je ook een aantal algemene vakken: 

 • Nederlands
 • Engels
 • Rekenen (niveau 3F)
 • LOB (Loopbaanbegeleiding en Burgerschap)
 • Science (biologie, natuurkunde, scheikunde en wiskunde)

In de LOB-lessen ga je ontdekken wie je bent als persoon en wat je na je opleiding wil gaan doen. Je leert veel over jezelf, zodat je de juiste keuze maakt voor een vervolgopleiding of een baan.

Beschikbare plaatsen

Vestiging

Aantal plaatsen

Helicon MBO Den Bosch

28 plaatsen

Helicon MBO Velp


Kosten en Studie in cijfers

Overzicht kosten van de opleiding

Wettelijk lesgeld

Als je op 1 augustus 18 jaar of ouder bent en een BOL-opleiding volgt, is het wettelijk lesgeld voor het schooljaar 2020-2021 is € 1.202,-. Voor 2021-2022 is het lesgeld € 608,-.  Je betaalt dat geld aan de overheid. 

Opleiding gebonden schoolkosten (onderwijsbenodigdheden)

Studieboeken, (digitale) leermiddelen, beroepskleding, schoenen en andere studiebenodigdheden noemen wij onderwijsbenodigdheden en zijn verplicht. Dit zijn zaken die je écht nodig hebt om je opleiding te kunnen volgen. Je kunt kiezen voor nieuwe leermiddelen, maar dat hoeft niet. Docenten adviseren je aan het begin van het jaar wat voor deze opleiding nodig is

Niet opleiding gebonden schoolkosten (vrijwillige bijdrage)

Niet opleiding gebonden schoolkosten zijn zaken die niet per sé nodig zijn om je opleiding te kunnen volgen, maar die de opleiding wel verrijken. We noemen ze in de tabel vrijwillige bijdrage. Denk aan excursies (en collectief vervoer hierheen), de kennismakingsweek en praktijktrainingen. Iedere school mag zelf bepalen wat voor soort excursies en andere lesonderdelen ze aanbieden. Daardoor kunnen deze kosten verschillend zijn per school.

Regeling minimagezinnen

Een opleiding kan duur zijn. Boeken, laptop of werkkleding: het moet allemaal betaald worden. Dat is zeker lastig als je nog geen 18 jaar bent en daardoor nog geen studiefinanciering krijgt. Als het inkomen van je ouder(s) of verzorger(s) maximaal 120% is van de bijstandsnorm, kom je in aanmerking voor een tegemoetkoming van de schoolkosten.

Onderstaande kosten hebben betrekking op het schooljaar 2019-2020. Ze geven een indruk van de kosten van een opleiding (naast de kosten van het lesgeld/cursusgeld als je ouder dan 18 jaar bent).

Schoolkosten

Niveau 4 (BOL)
i
School 's-HertogenboschOnderwijsbenodigheden (verplicht)Vrijwillige bijdrage
Leerjaar 1252,37160,-
Leerjaar 2115,25150,-
Leerjaar 369,64118,-


Studie in cijfers

Benieuwd waar studenten van de specialisatie Onderzoeker natuur en milieu terechtkomen en hoe zij de opleiding waarderen? Bekijk dan de studie in cijfers.

Toelating

Toelating mbo niveau 4

 • Diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg
 • Diploma vmbo gemengde leerweg
 • Diploma vmbo theoretische leerweg
 • Diploma basisberoepsopleiding (mbo niveau 2)
 • Diploma vakopleiding (mbo niveau 3)
 • Overgangsbewijs naar havo 4 of vwo 4  

Geen vakkenpakketeisen 

We hebben geen vakkenpakketeisen voor Onderzoeker natuur en milieu. Het is wel handig als je biologie en natuurkunde of scheikunde in je vakkenpakket hebt gehad.

Online geregeld in 10 minuten!
Aanmelden voor Onderzoeker natuur en milieu
Deel deze pagina opDelen