Menu

Onderzoeker natuur en milieu

Duur: 3 jaar

Als onderzoeker natuur en milieu zet jij je in om onze groene leefomgeving te verbeteren. Je onderzoekt hoe mensen, dieren en planten samen in eenzelfde leefomgeving kunnen leven. Hiervoor duik je in biologie, aardrijkskunde en scheikunde.

Ga jij op onderzoek uit?

Bij Helicon MBO Den Bosch start je samen met de opleiding Milieu-inspecteur. Je hoeft dus nog niet zeker te zijn van je studiekeuze. Na het eerste jaar kies je je definitieve richting.

Online geregeld in 10 minuten!
Aanmelden voor Onderzoeker natuur en milieu


Praktijkvakken

Je leert alles over natuur-, milieu- en leefomgevingsonderzoek. Je meet, analyseert en checkt.

Dit betekent dat je:

Leren gebeurt niet alleen op school. Je gaat regelmatig naar buiten om in de natuur de praktijk te ervaren. Ook ga je op excursie. Bijvoorbeeld naar Nationaal park de Biesbosch en Natuurmuseum Naturalis.

Stage: praktijkervaring opdoen


Stagebedrijven waar jij met deze opleiding terecht kan zijn bijvoorbeeld:

Stage zoeken

Je regelt zelf je stageplek en kunt hulp krijgen met zoeken van je coach als je dat nodig hebt. Een overzicht van goedgekeurde stagebedrijven is te vinden op de website Stagemarkt. Zoek op crebonummer 25581, ‘Onderzoeker natuur en milieu’.

Algemene vakken

 • Nederlands
 • Engels
 • Rekenen (niveau 3F)
 • LOB (Loopbaanbegeleiding en Burgerschap)
 • Science (biologie, natuurkunde, scheikunde en wiskunde)


In de LOB-les ga je ontdekken wat je na je opleiding wil. Je leert veel over jezelf, zodat je de juiste keuze maakt voor een vervolgopleiding of een baan.

Doorleren op het hbo

Na het mbo niveau 4 mag je naar het hbo. Denk bijvoorbeeld aan hbo’s als HAS Hogeschool of Van Larenstein en opleidingen als:

Beroepen en werkveld

Na de opleiding kun je gaan werken:

Als onderzoeker natuur en milieu word je adviseur en praktisch uitvoerder van onderzoek. Hiervoor doe je metingen en monstername. Je interpreteert data, adviseert opdrachtgevers en begeleidt de uitvoering van het onderzoek.

Ontdek jij dat milieuregels worden overtreden, dan weet de Milieu-inspecteur wat er met de overtreder moet gebeuren.

Kans op werk

Vie Kansopwerk.nl zie je wat de kans op werk is van deze opleiding, zoek op crebonummer 25581.

Toelating

Toelating mbo niveau 4

 • Diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg
 • Diploma vmbo gemengde leerweg
 • Diploma vmbo theoretische leerweg
 • Diploma basisberoepsopleiding (mbo niveau 2)
 • Diploma vakopleiding (mbo niveau 3)
 • Overgangsbewijs naar havo 4 of vwo 4  

Geen vakkenpakketeisen 

We hebben geen vakkenpakketeisen voor Onderzoeker natuur en milieu. Het is wel handig als je biologie en natuurkunde of scheikunde in je vakkenpakket hebt gehad.

Kosten en Studie in cijfers

Overzicht kosten van de opleiding

Wettelijk lesgeld

Als je op 1 augustus 18 jaar of ouder bent en een BOL-opleiding volgt, is het wettelijk lesgeld € 1.168,- per jaar (studiejaar 2019-2020). Je betaalt dat geld aan de overheid. 

Opleiding gebonden schoolkosten

Studieboeken, (digitale) leermiddelen, beroepskleding, schoenen en andere studiebenodigdheden noemen wij opleiding gebonden studiekosten. Dit zijn zaken die je écht nodig hebt om je opleiding te kunnen volgen. Je kunt kiezen voor nieuwe leermiddelen, maar dat hoeft niet. Docenten adviseren je aan het begin van het jaar wat voor deze opleiding nodig is.

Niet opleiding gebonden schoolkosten

Niet opleiding gebonden schoolkosten zijn zaken die niet per sé nodig zijn om je opleiding te kunnen volgen, maar die de opleiding wel verrijken. Denk aan excursies (en collectief vervoer hierheen), de kennismakingsweek en praktijktrainingen.

Regeling minimagezinnen

Een opleiding kan duur zijn. Boeken, laptop of werkkleding: het moet allemaal betaald worden. Dat is zeker lastig als je nog geen 18 jaar bent en daardoor nog geen studiefinanciering krijgt. Als het inkomen van je ouder(s) of verzorger(s) maximaal 120% is van de bijstandsnorm, kom je in aanmerking voor een tegemoetkoming van de schoolkosten.

Onderstaande kosten hebben betrekking op het schooljaar 2019-2020. Ze geven een indruk van de kosten van een opleiding (naast de kosten van het lesgeld/cursusgeld als je ouder dan 18 jaar bent).

Kosten niveau 4

Niveau 4 (BOL)
i
's-HertogenboschOpleiding gebondenNiet opleiding gebonden
Leerjaar 1212,-160,-
Leerjaar 2262,-135,-
Leerjaar 3235,-118,-


Niveau 4 (BOL)
i
VelpOpleiding gebondenNiet opleiding gebonden
Leerjaar 1382,-850,-
Leerjaar 20,-1.125,-
Leerjaar 30,-1.125,-


Studie in cijfers

Benieuwd waar studenten van de specialisatie Onderzoeker natuur en milieu terechtkomen en hoe zij de opleiding waarderen? Bekijk dan de studie in cijfers.

Online geregeld in 10 minuten!
Aanmelden voor Onderzoeker natuur en milieu
Deel deze pagina opDelen