Menu

Specialist proefdierverzorging (combi met Dierenartsassistent)

Duur: 4 jaar

Vind jij het belangrijk dat juist proefdieren goed verzorgd worden? Door het combineren van de opleidingen Dierenartsassistent en Specialist proefdierverzorging, leer je hoe je een belangrijke bijdrage levert aan het welzijn van dieren in onderzoek. Je leert over verzorging, voeding en huisvesting van dieren, maar ook over hygiëne, ethiek, wetgeving en erfelijkheidsleer. Na 4 jaar studeer je af met 2 diploma’s.

Praktijkvakken

Maak van dieren je beroep!Je start met een brede basis over dieren in het eerste jaar. In het tweede en derde jaar volg je het keuzedeel ‘uitvoeren proefdierhandelingen’. Je volgt het vierde jaar voor een erkend diploma op niveau 4. De lessen staan in het teken van de verzorging van dieren, daarnaast leer je over hygiëne, ethiek, wetgeving en erfelijkheidsleer. Tijdens de opleiding ga je voor praktijkvakken regelmatig naar de Radboud Universiteit.  

Leren door stage

Je doet ook praktijkervaring op door je stages:

Je regelt zelf je stageplek en kunt hulp krijgen met zoeken van je coach als je dat nodig hebt. Een overzicht van goedgekeurde stagebedrijven is te vinden op de website Stagemarkt. Zoek op crebonummer 25466, ‘Specialist proefdierverzorging’.

Waar ga je straks werken?

Na de opleiding kun je aan het werk als biotechnicus bij een laboratorium, universiteit of de farmaceutische industrie.

Een biotechnicus:

Je kunt na de opleiding ook aan de slag bij een dierenartspraktijk.

Liever doorleren?

Met je niveau 4 diploma Specialist proefdierverzorging kun je doorstromen naar een hbo-opleiding. Denk aan Proefdierbeheer van de opleiding Diermanagement bij Van Hall-Larenstein, of richting Biomedische Life Science (zoölogie) aan Hogeschool Utrecht, Rotterdam of Leiden.

Het is mogelijk om HBO doorstroomvakken te volgen richting wiskunde en scheikunde.  

Algemene vakken

  • Nederlands
  • Engels
  • Rekenen (niveau 3F)
  • LOB (Loopbaanbegeleiding en Burgerschap)


In de LOB-les ga je ontdekken wat je na je opleiding wil. Je leert veel over jezelf, zodat je de juiste keuze maakt voor een vervolgopleiding of een baan.

Toelating

Je bent van harte welkom op niveau 4 met:

  • Een vmbo-kader diploma (motivatie en goede cijfers extra belangrijk)
  • Vmbo-gemengd of theoretisch diploma
  • Overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4
  • Mbo niveau 3 diploma in de groene sector

Er zijn verder geen vakkenpakketeisen voor deze opleiding. Het is handig als je Biologie en Scheikunde als examenvakken hebt gehad.

Kosten en Studie in cijfers


Overzicht kosten van de opleiding

Buiten de kosten van de opleiding Dierenartsassistent moet je rekening houden met extra kosten voor de opleiding Specialist proefdierverzorging. Vanaf het tweede leerjaar kun je deze specialisatie, als onderdeel van Dierenartsassistent volgen.

Online geregeld in 10 minuten!
Aanmelden voor Specialist proefdierverzorging
Deel deze pagina opDelen