Menu

Specialist proefdierverzorging (combi met Dierenartsassistent)

Duur: 4 jaar

Vind jij het belangrijk dat juist proefdieren goed verzorgd worden? Door het combineren van de opleidingen Dierenartsassistent en Specialist proefdierverzorging, leer je hoe je een belangrijke bijdrage levert aan het welzijn van dieren in onderzoek. Je leert over verzorging, voeding en huisvesting van dieren, maar ook over hygiëne, ethiek, wetgeving en erfelijkheidsleer. Na 4 jaar studeer je af met 2 diploma’s.


Online geregeld in 10 minuten!
Aanmelden voor Specialist proefdierverzorging


Praktijkvakken

Maak van dieren je beroep!Je start met een brede basis over dieren in het eerste jaar. In het tweede en derde jaar volg je het keuzedeel ‘uitvoeren proefdierhandelingen’. Je volgt het vierde jaar voor een erkend diploma op niveau 4. De lessen staan in het teken van de verzorging van dieren, daarnaast leer je over hygiëne, ethiek, wetgeving en erfelijkheidsleer. Tijdens de opleiding ga je voor praktijkvakken regelmatig naar de Radboud Universiteit.  

Leren door stage

Je doet ook praktijkervaring op door je stages:

Je regelt zelf je stageplek en kunt hulp krijgen met zoeken van je coach als je dat nodig hebt. Een overzicht van goedgekeurde stagebedrijven is te vinden op de website Stagemarkt. Zoek op crebonummer 25466, ‘Specialist proefdierverzorging’.

Waar ga je straks werken?

Na de opleiding kun je aan het werk als biotechnicus bij een laboratorium, universiteit of de farmaceutische industrie.

Een biotechnicus:

Je kunt na de opleiding ook aan de slag bij een dierenartspraktijk.

Liever doorleren?

Met je niveau 4 diploma Specialist proefdierverzorging kun je doorstromen naar een hbo-opleiding. Denk aan Proefdierbeheer van de opleiding Diermanagement bij Van Hall-Larenstein, of richting Biomedische Life Science (zoölogie) aan Hogeschool Utrecht, Rotterdam of Leiden.

Het is mogelijk om HBO doorstroomvakken te volgen richting wiskunde en scheikunde.  

Algemene vakken

  • Nederlands
  • Engels
  • Rekenen (niveau 3F)
  • LOB (Loopbaanbegeleiding en Burgerschap)


In de LOB-les ga je ontdekken wat je na je opleiding wil. Je leert veel over jezelf, zodat je de juiste keuze maakt voor een vervolgopleiding of een baan.

Kosten en Studie in cijfers

Overzicht kosten van de opleiding

Buiten de kosten van de opleiding Dierenartsassistent moet je rekening houden met extra kosten voor de opleiding Specialist proefdierverzorging. Vanaf het tweede leerjaar kun je deze specialisatie, als onderdeel van Dierenartsassistent volgen.

Wettelijk lesgeld

Als je op 1 augustus 18 jaar of ouder bent en een BOL-opleiding volgt, is het wettelijk lesgeld voor het schooljaar 2020-2021 is € 1.202,-. Voor 2021-2022 is het lesgeld € 608,-. Je betaalt dat geld aan de overheid. 

Opleiding gebonden schoolkosten (onderwijsbenodigdheden)

Studieboeken, (digitale) leermiddelen, beroepskleding, schoenen en andere studiebenodigdheden noemen wij onderwijsbenodigdheden en zijn verplicht. Dit zijn zaken die je écht nodig hebt om je opleiding te kunnen volgen. Je kunt kiezen voor nieuwe leermiddelen, maar dat hoeft niet. Docenten adviseren je aan het begin van het jaar wat voor deze opleiding nodig is

Niet opleiding gebonden schoolkosten (vrijwillige bijdrage)

Niet opleiding gebonden schoolkosten zijn zaken die niet per sé nodig zijn om je opleiding te kunnen volgen, maar die de opleiding wel verrijken. We noemen ze in de tabel vrijwillige bijdrage. Denk aan excursies (en collectief vervoer hierheen), de kennismakingsweek en praktijktrainingen. Iedere school mag zelf bepalen wat voor soort excursies en andere lesonderdelen ze aanbieden. Daardoor kunnen deze kosten verschillend zijn per school.

Regeling minimagezinnen

Een opleiding kan duur zijn. Boeken, laptop of werkkleding: het moet allemaal betaald worden. Dat is zeker lastig als je nog geen 18 jaar bent en daardoor nog geen studiefinanciering krijgt. Als het inkomen van je ouder(s) of verzorger(s) maximaal 120% is van de bijstandsnorm, kom je in aanmerking voor een tegemoetkoming van de schoolkosten.

Onderstaande kosten hebben betrekking op het schooljaar 2019-2020. Ze geven een indruk van de kosten van een opleiding (naast de kosten van het lesgeld/cursusgeld als je ouder dan 18 jaar bent).

Schoolkosten

Niveau 4 (BOL)
i
School NijmegenOnderwijsbenodigheden (verplicht)Vrijwillige bijdrage
Leerjaar 1243,50415,-
Leerjaar 279,90440,-
Leerjaar 3154,75415,-


Studie in cijfers

Benieuwd waar studenten van de opleiding Specialist proefdierverzorging terechtkomen en hoe zij de opleiding waarderen? Bekijk dan de studie in cijfers.

Toelating

Toelating mbo niveau 4

  • Diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg
  • Diploma vmbo gemengde leerweg
  • Diploma vmbo theoretische leerweg
  • Diploma basisberoepsopleiding (mbo niveau 2)
  • Diploma vakopleiding (mbo niveau 3)
  • Overgangsbewijs naar havo 4 of vwo 4  

Geen vakkenpakketeisen

Er zijn verder geen vakkenpakketeisen voor deze opleiding. Het is handig als je Biologie en Scheikunde als examenvakken hebt gehad.

Online geregeld in 10 minuten!
Aanmelden voor Specialist proefdierverzorging
Deel deze pagina opDelen