Menu

Tuin- en landschapsinrichting

Duur: 3 jaar

Bij Tuin- en landschapsinrichting leer je hoe je tuinen, parken en andere groene ruimtes inricht, aanlegt en beheert. Je bent betrokken bij de praktische uitvoering van projecten en maakt ontwerp- en beheerplannen. Ook communicatie met de opdrachtgever en het aansturen van mensen in het werkveld spelen een belangrijke rol. Je maakt ook gebruik van innovaties zoals dak- en geveltuinen, 3D-ontwerpen, virtual reality en drones! In Boxtel is het mogelijk om Tuin- en landschapsinrichting als BBL-opleiding te volgen.

Ben jij het liefst buiten?

Online geregeld in 10 minuten!
Aanmelden voor Tuin- en landschapsinrichting


Praktijkvakken

Na een eerste jaar aan basisvaardigheden voor het hoveniersvak, ga jij je verder specialiseren. Je volgt praktijkvakken met thema’s als:

Leren door stage

We vinden het belangrijk dat je tijdens de opleiding ook praktijkervaring opdoet. Daarom loop je ieder leerjaar stage. Tijdens een stage werk je aan stageopdrachten. Iedere stage staat er een andere leervraag centraal.

Je regelt zelf je stageplek en kunt hulp krijgen met zoeken van je coach als je dat nodig hebt. Een overzicht van goedgekeurde stagebedrijven is te vinden op de website Stagemarkt. Zoek op crebonummer 25617, ‘Opzichter/uitvoerder groene ruimte’.

Waar ga je straks werken?

Met dit diploma op zak, kun je aan de slag als zelfstandig ondernemer of je gaat werken bij bijvoorbeeld een gemeente of hoveniersbedrijf. Ook kun je gaan werken als tekenaar bij een adviesbureau. Op dit moment liggen de startersfuncties voor het oprapen!


Liever doorleren?

Met je mbo niveau 4 diploma Tuin- en landschapsinrichting ben je klaar voor hbo-opleidingen zoals Tuin- en landschapsinrichting, Management van de Leefomgeving of andere vergelijkbare opleidingen.

Algemene vakken

Naast praktijkvakken krijg je algemene vakken:

 • Nederlands
 • Engels
 • Rekenen (niveau 3F)
 • LOB (Loopbaanbegeleiding en Burgerschap)
 • ICT
 • Biologie
 • Ondernemen

In de LOB-les ga je ontdekken wat je na je opleiding wil. Je leert veel over jezelf, zodat je de juiste keuze maakt voor een vervolgopleiding of een baan.

Kosten en Studie in cijfers

Overzicht kosten van de opleiding

Wettelijk lesgeld

Als je op 1 augustus 18 jaar of ouder bent en een BOL-opleiding volgt, is het wettelijk lesgeld voor het schooljaar 2020-2021 is € 1.202,-. Voor 2021-2022 is het lesgeld € 608,-.  Je betaalt dat geld aan de overheid. Voor een BBL-opleiding niveau 3 en 4 is dat € 606,-. Dit bedrag wordt door school geïnd voor de overheid.

Opleiding gebonden schoolkosten (onderwijsbenodigdheden)

Studieboeken, (digitale) leermiddelen, beroepskleding, schoenen en andere studiebenodigdheden noemen wij onderwijsbenodigdheden en zijn verplicht. Dit zijn zaken die je écht nodig hebt om je opleiding te kunnen volgen. Je kunt kiezen voor nieuwe leermiddelen, maar dat hoeft niet. Docenten adviseren je aan het begin van het jaar wat voor deze opleiding nodig is

Niet opleiding gebonden schoolkosten (vrijwillige bijdrage)

Niet opleiding gebonden schoolkosten zijn zaken die niet per sé nodig zijn om je opleiding te kunnen volgen, maar die de opleiding wel verrijken. We noemen ze in de tabel vrijwillige bijdrage. Denk aan excursies (en collectief vervoer hierheen), de kennismakingsweek en praktijktrainingen. Iedere school mag zelf bepalen wat voor soort excursies en andere lesonderdelen ze aanbieden. Daardoor kunnen deze kosten verschillend zijn per school.

Regeling minimagezinnen

Een opleiding kan duur zijn. Boeken, laptop of werkkleding: het moet allemaal betaald worden. Dat is zeker lastig als je nog geen 18 jaar bent en daardoor nog geen studiefinanciering krijgt. Als het inkomen van je ouder(s) of verzorger(s) maximaal 120% is van de bijstandsnorm, kom je in aanmerking voor een tegemoetkoming van de schoolkosten.

Onderstaande kosten hebben betrekking op het schooljaar 2019-2020. Ze geven een indruk van de kosten van een opleiding (naast de kosten van het lesgeld/cursusgeld als je ouder dan 18 jaar bent).

Schoolkosten

Niveau 4 (BBL)
i
School BoxtelOnderwijsbenodigheden (verplicht)Vrijwillige bijdrage
Leerjaar 1208,7765,-
Leerjaar 2120,5065,-
Leerjaar 3102,5065,-
Niveau 4 (BOL)
i
School BoxtelOnderwijsbenodigheden (verplicht)Vrijwillige bijdrage
Leerjaar 1220,7790,-
Leerjaar 2132,5065,-
Leerjaar 3102,5065,-


Studie in cijfers

Benieuwd waar studenten van de opleiding Tuin- en landschapsinrichting terechtkomen en hoe zij de opleiding waarderen? Bekijk dan de studie in cijfers.

Toelating

Toelating mbo niveau 4 

 • Diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg
 • Diploma vmbo gemengde leerweg
 • Diploma vmbo theoretische leerweg
 • Diploma basisberoepsopleiding (mbo niveau 2)
 • Diploma vakopleiding (mbo niveau 3)
 • Overgangsbewijs naar havo 4 of vwo 4  

Geen vakkenpakketeisen 
We hebben geen vakkenpakketeisen voor deze opleiding.

Online geregeld in 10 minuten!
Aanmelden voor Tuin- en landschapsinrichting
Deel deze pagina opDelen