Menu

Tuin- en landschapsinrichting

Duur: 3 jaar

Tuin- en landschapsinrichting: creatief, technisch en groen! Je leert hoe je tuinen, parken en andere groene ruimtes inricht en beheert. Je bent betrokken bij de praktische uitvoering van projecten en je kunt ontwerp- en beheerplannen maken. Ook communicatie met de opdrachtgever en het aansturen van mensen in het werkveld spelen een belangrijke rol. Ook nieuwe innovaties zoals dak- of geveltuinen komen aan bod. In Boxtel is het nu ook mogelijk om Tuin- en landschapsinrichting als BBL-opleiding te volgen.

Ben jij het liefst buiten?

Praktijkvakken

Na een eerste jaar aan basisvaardigheden voor het hoveniersvak, ga jij je verder specialiseren. Je volgt praktijkvakken met thema’s als:

Leren door stage

We vinden het belangrijk dat je tijdens de opleiding ook praktijkervaring opdoet. Daarom loop je ieder leerjaar stage. Tijdens een stage werk je aan stageopdrachten. Iedere stage staat er een andere leervraag centraal.

Je regelt zelf je stageplek en kunt hulp krijgen met zoeken van je coach als je dat nodig hebt. Een overzicht van goedgekeurde stagebedrijven is te vinden op de website Stagemarkt. Zoek op crebonummer 25454, ‘Opzichter/uitvoerder groene ruimte’.

Waar ga je straks werken?

Met dit diploma op zak, kun je aan de slag als zelfstandig ondernemer of je gaat werken bij bijvoorbeeld een gemeente of hoveniersbedrijf. Ook kun je gaan werken als tekenaar bij een adviesbureau. Op dit moment liggen de startersfuncties voor het oprapen!

Liever doorleren?

Met je mbo niveau 4 diploma Tuin- en landschapsinrichting ben je klaar voor hbo-opleidingen zoals Tuin- en landschapsinrichting, Management van de Leefomgeving of andere vergelijkbare opleidingen.

Algemene vakken

Naast praktijkvakken krijg je algemene vakken:

 • Nederlands
 • Engels
 • Rekenen (niveau 3F)
 • LOB (Loopbaanbegeleiding en Burgerschap)
 • ICT
 • Biologie
 • Ondernemen

In de LOB-les ga je ontdekken wat je na je opleiding wil. Je leert veel over jezelf, zodat je de juiste keuze maakt voor een vervolgopleiding of een baan.

Toelating

Je bent welkom op niveau 4 met:

 • Een vmbo-kader diploma (motivatie en goede cijfers extra belangrijk)
 • Vmbo-gemengd of theoretisch diploma
 • Overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4
 • Mbo niveau 3 diploma in de groene sector

Er zijn geen vakkenpakketeisen voor deze opleiding.

Kosten en Studie in cijfers


Overzicht kosten van de opleiding

Wettelijk les- en cursusgeld

Als je op 1 augustus 18 jaar of ouder bent en een BOL opleiding volgt, is het wettelijk lesgeld € 1.155,00 per jaar. Je betaalt dat geld aan de overheid.
Voor een BBL opleiding niveau 1 en 2 is dat € 240,00 en voor een niveau 3 en 4 opleiding is dat  € 582,00. Dit bedrag wordt door school geïnd voor de overheid.

Overige kosten

Onderstaande kosten hebben betrekking op het schooljaar 2018-2019. Ze geven een indruk van de kosten van een opleiding (naast de kosten van het lesgeld/cursusgeld als je ouder dan 18 jaar bent).

Iedere school mag zelf bepalen wat voor soort excursies en andere lesonderdelen ze aanbieden. Daardoor kunnen de vrijwillige bijdragen verschillend zijn per school.

Naast deze vrijwillige bijdragen zijn er kosten voor noodzakelijke onderwijsbenodigdheden, zoals boeken, een laptop of veiligheids- en werkkleding. De kosten hiervoor kunnen sterk uiteenlopen, ook afhankelijk van de leverancier en de kwaliteit. Je kunt kiezen voor nieuwe leermiddelen, maar dat hoeft niet.  

leerjaar 1

Boeken en licenties 

Vrijwillige schoolbijdragen (excursie/ introductie/ enz.) 

Boxtel

€   93,00

€ 248,00

Nijmegen

€ 150,00

€ 267,00


leerjaar 2

 Boeken en licenties 

 Vrijwillige schoolbijdragen (excursie/ introductie/ enz.) 

Boxtel

€ 100,00

€   65,00

Nijmegen

€   19,00

€ 123,00


leerjaar 3

Boeken en licenties 

Vrijwillige schoolbijdragen (excursie/ introductie/ enz.) 

Boxtel

€ 34,00

€   65,00

Nijmegen

€    0,00

€ 108,00

Online geregeld in 10 minuten!
Aanmelden voor Tuin- en landschapsinrichting
Deel deze pagina opDelen