Menu

Outdoor en recreatie

Duur: 3 jaar

Voor actieve natuurliefhebbers die graag met mensen werken. Je leert groepen te begeleiden bij buitensport activiteiten zoals mountainbiken, survivaltochten en nog veel meer. Je bent een enthousiaste doener die ook alles weet over het beheer van een recreatieterrein of camping. 

Ben jij het liefst buiten?

Wat doe je dan?

Je leert hoe je de natuur inricht zodat mensen er actief gebruik van kunnen maken (recreatie). Inrichting en onderhoud van natuurterreinen en recreatievoorzieningen vormen daarbij de basis. Want je begeleidt niet alleen groepen mensen in de natuur, je onderhoudt ook het terrein dat je gebruikt voor spel, sport en recreatie.

Praktijkvakken

In de praktijk krijg je lessen over:

Voor het groene onderhoud is plantenkennis belangrijk zodat je weet wat je wanneer en hoe moet snoeien. Daarbij leer je ook technisch gereedschap te gebruik zoals bosmaaiers en motorkettingzagen. Voor het veilig werken en groepsbegeleiding krijg je ook een cursus EHBO/BHV (BedrijfsHulpVerlening)

Stage lopen

We vinden het belangrijk dat je tijdens de opleiding ook praktijkervaring opdoet. Daarom loop je ieder leerjaar stage. Tijdens een stage werk je aan stageopdrachten. Iedere stage staat er een andere leervraag centraal.

Je regelt zelf je stageplek en kunt hulp krijgen met zoeken van je coach als je dat nodig hebt. Een overzicht van goedgekeurde stagebedrijven is te vinden op de website Stagemarkt. Zoek voor niveau 3 op crebonummer 25457, ‘Vakbekwaam medewerker natuur, water en recreatie’. Zoek voor niveau 4 op crebonummer 25454, ‘Opzichter/uitvoerder groene ruimte’.

Toekomst

Na deze opleiding kun je in diverse beroepen aan de slag, bijvoorbeeld als:

Je kunt ook gaan werken als natuurbeheerder bij Staatsbosbeheer of uitvoerder/opzichter bij een Waterschap.

Doorleren hbo of mbo niveau 4

Met je MBO niveau 3 diploma kun je doorstromen naar MBO niveau 4. Met het niveau 4 diploma kun je op het hbo doorleren in de richting van ‘natuur’, ‘sport en beweging’, ‘sport en gezondheid of ‘sociaal-pedagogisch’. Aansluitende hbo-opleidingen zijn Bos en Natuurbeheer, Management Leefomgeving, International Development Management, ALO sportleraar, Fysiotherapie, Ergotherapie, Voeding en Beweging of PABO, Lerarenopleiding en Sociaal Werk. HBO-scholen waar je deze opleidingen kunt vinden zijn o.a. Hogeschool Van Hall Larenstein, HAS Hogeschool, Avans, Fontys, PABO.  

Algemene vakken

 • Nederlands
 • Engels
 • Rekenen 
 • LOB (Loopbaanbegeleiding en Burgerschap)
 • Science (biologie, natuurkunde, scheikunde en wiskunde)


In de LOB-les ga je ontdekken wat je na je opleiding wil. Je leert veel over jezelf, zodat je de juiste keuze maakt voor een vervolgopleiding of een baan.

Toelating

Niveau 3

 • vmbo-diploma kader
 • mbo niveau 2 diploma in de groene sector

Niveau 4

 • vmbo-diploma gemengd of theoretisch / mavo
 • vmbo-diploma kader (motivatie en goede cijfers extra belangrijk!)
 • overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4
 • mbo niveau 3 diploma in de groene sector.

Er zijn geen verplichte vakken vanuit je vooropleiding. Biologie en Aardrijkskunde zijn wel handig.

Kosten en Studie in cijfers


Overzicht kosten 

Wettelijk les- en cursusgeld

Als je op 1 augustus 18 jaar of ouder bent en een BOL opleiding volgt, is het wettelijk lesgeld € 1.155,00 per jaar. Je betaalt dat geld aan de overheid.
Voor een BBL opleiding niveau 1 en 2 is dat € 240,00 en voor een niveau 3 en 4 opleiding is dat  € 582,00. Dit bedrag wordt door school geïnd voor de overheid.

Overige kosten

Onderstaande kosten hebben betrekking op het schooljaar 2018-2019. Ze geven een indruk van de kosten van een opleiding (naast de kosten van het lesgeld/cursusgeld als je ouder dan 18 jaar bent).

Iedere school mag zelf bepalen wat voor soort excursies en andere lesonderdelen ze aanbieden. Daardoor kunnen de vrijwillige bijdragen verschillend zijn per school.

Naast deze vrijwillige bijdragen zijn er kosten voor noodzakelijke onderwijsbenodigdheden, zoals boeken, een laptop of veiligheids- en werkkleding. De kosten hiervoor kunnen sterk uiteenlopen, ook afhankelijk van de leverancier en de kwaliteit. Je kunt kiezen voor nieuwe leermiddelen, maar dat hoeft niet.  

Niveau 3 (Velp)


Leerjaar

Boeken en licenties 

Vrijwillige schoolbijdragen (excursie/
introductie enz.) 

1

€ 237,00

€  1.300,00 

2

€   55,00

€  1.134,00

3

€     0,00

€     140,00


Niveau 4


Leerjaar

School

Boeken en licenties 

Vrijwillige school-bijdragen (excursie/ introductie enz.) 

1

Geldermalsen

€ 444,00

€ 748,00 (incl. excursie €250,00)

Helmond

€ 250,00

€    559,00

Velp

€ 237,00

€ 1.300,00 (incl. excursie € 125,00)

2

Geldermalsen

€   48,00

€ 798,00 (incl. excursie € 400,00)

Helmond

€   26,00

€     63,00

Velp

€   55,00

€ 1.159,00 (incl. excursie € 125,00)

3

Geldermalsen

€     0,00

€   295,00

Helmond

€     0,00

€      65,00

Velp

€ 107,00

€   140,00

Online geregeld in 10 minuten!
Aanmelden voor Outdoor en recreatie
Deel deze pagina opDelen