Menu

Outdoor en recreatie

Duur: 3 jaar

Voor actieve natuurliefhebbers die graag met mensen werken. Je leert groepen te begeleiden bij buitensport activiteiten zoals mountainbiken, survivaltochten en nog veel meer. Je bent een enthousiaste doener die ook alles weet over het beheer van een recreatieterrein of camping. 

Ben jij het liefst buiten?

Online geregeld in 10 minuten!
Aanmelden voor Outdoor en recreatie


Wat doe je dan?

Je leert hoe je de natuur inricht zodat mensen er actief gebruik van kunnen maken (recreatie). Inrichting en onderhoud van natuurterreinen en recreatievoorzieningen vormen daarbij de basis. Want je begeleidt niet alleen groepen mensen in de natuur, je onderhoudt ook het terrein dat je gebruikt voor spel, sport en recreatie.

Praktijkvakken

In de praktijk krijg je lessen over:

Voor het groene onderhoud is plantenkennis belangrijk zodat je weet wat je wanneer en hoe moet snoeien. Daarbij leer je ook technisch gereedschap te gebruik zoals bosmaaiers en motorkettingzagen. Voor het veilig werken en groepsbegeleiding krijg je ook een cursus EHBO/BHV (BedrijfsHulpVerlening)

Stage lopen

We vinden het belangrijk dat je tijdens de opleiding ook praktijkervaring opdoet. Daarom loop je ieder leerjaar stage. Tijdens een stage werk je aan stageopdrachten. Iedere stage staat er een andere leervraag centraal.

Je regelt zelf je stageplek en kunt hulp krijgen met zoeken van je coach als je dat nodig hebt. Een overzicht van goedgekeurde stagebedrijven is te vinden op de website Stagemarkt. Zoek voor niveau 3 op crebonummer 25620, ‘Vakbekwaam medewerker natuur, water en recreatie’. Zoek voor niveau 4 op crebonummer 25617, ‘Opzichter/uitvoerder groene ruimte’.

Toekomst

Na deze opleiding kun je in diverse beroepen aan de slag, bijvoorbeeld als:

Je kunt ook gaan werken als natuurbeheerder bij Staatsbosbeheer of uitvoerder/opzichter bij een Waterschap.

Doorleren hbo of mbo niveau 4

Met je MBO niveau 3 diploma kun je doorstromen naar MBO niveau 4. Met het niveau 4 diploma kun je op het hbo doorleren in de richting van ‘natuur’, ‘sport en beweging’, ‘sport en gezondheid of ‘sociaal-pedagogisch’. Aansluitende hbo-opleidingen zijn Bos en Natuurbeheer, Management Leefomgeving, International Development Management, ALO sportleraar, Fysiotherapie, Ergotherapie, Voeding en Beweging of PABO, Lerarenopleiding en Sociaal Werk. HBO-scholen waar je deze opleidingen kunt vinden zijn o.a. Hogeschool Van Hall Larenstein, HAS Hogeschool, Aeres Hogeschool, Avans, Fontys, PABO. 

Algemene vakken

 • Nederlands
 • Engels
 • Rekenen 
 • LOB (Loopbaanbegeleiding en Burgerschap)
 • Science (biologie, natuurkunde, scheikunde en wiskunde)


In de LOB-les ga je ontdekken wat je na je opleiding wil. Je leert veel over jezelf, zodat je de juiste keuze maakt voor een vervolgopleiding of een baan.

Toelating

Toelating mbo niveau 3

 • Diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg
 • Diploma vmbo gemengde leerweg
 • Diploma vmbo theoretische leerweg
 • Diploma basisberoepsopleiding (mbo niveau 2)
 • Overgangsbewijs naar havo 4 of vwo 4 


Toelating mbo niveau 4

 • Diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg
 • Diploma vmbo gemengde leerweg
 • Diploma vmbo theoretische leerweg
 • Diploma basisberoepsopleiding (mbo niveau 2)
 • Diploma vakopleiding (mbo niveau 3)
 • Overgangsbewijs naar havo 4 of vwo 4 


Geen vakkenpakketeisen

We hebben geen vakkenpakketeisen. Het is wel handig als je biologie en aardrijkskunde hebt gehad in je vakkenpakket.

Kosten en Studie in cijfers

Overzicht kosten van de opleiding

Wettelijk lesgeld

Als je op 1 augustus 18 jaar of ouder bent en een BOL-opleiding volgt, is het wettelijk lesgeld € 1.202,- per jaar (studiejaar 2020/2021). Je betaalt dat geld aan de overheid. 

Opleiding gebonden schoolkosten

Studieboeken, (digitale) leermiddelen, beroepskleding, schoenen en andere studiebenodigdheden noemen wij opleiding gebonden studiekosten. Dit zijn zaken die je écht nodig hebt om je opleiding te kunnen volgen. Je kunt kiezen voor nieuwe leermiddelen, maar dat hoeft niet. Docenten adviseren je aan het begin van het jaar wat voor deze opleiding nodig is.

Niet opleiding gebonden schoolkosten

Niet opleiding gebonden schoolkosten zijn zaken die niet per sé nodig zijn om je opleiding te kunnen volgen, maar die de opleiding wel verrijken. Denk aan excursies (en collectief vervoer hierheen), de kennismakingsweek en praktijktrainingen. 

Regeling minimagezinnen

Een opleiding kan duur zijn. Boeken, laptop of werkkleding: het moet allemaal betaald worden. Dat is zeker lastig als je nog geen 18 jaar bent en daardoor nog geen studiefinanciering krijgt. Als het inkomen van je ouder(s) of verzorger(s) maximaal 120% is van de bijstandsnorm, kom je in aanmerking voor een tegemoetkoming van de schoolkosten.

Onderstaande kosten hebben betrekking op het schooljaar 2019-2020. Ze geven een indruk van de kosten van een opleiding (naast de kosten van het lesgeld/cursusgeld als je ouder dan 18 jaar bent).

Kosten niveau 3

Niveau 3 (BOL)
i
VelpOpleiding gebondenNiet opleiding gebonden
Leerjaar 1229,-755,-
Leerjaar 226,-630,-
Leerjaar 30,-240,-


Kosten niveau 4

Niveau 4 (BOL)
i
VelpOpleiding gebondenNiet opleiding gebonden
Leerjaar 1229,-755,-
Leerjaar 226,-630,-
Leerjaar 30,-240,-


Studiewijzer

Benieuwd waar studenten van de opleiding Outdoor en recreatie terechtkomen en hoe zij de opleiding waarderen? Bekijk dan de studie in cijfers.


Opleiding Allround coördinator instructeur buitensport

Naast Outdoor en recreatie biedt Helicon ook de opleiding Allround coördinator instructeur buitensport aan in Helmond en Geldermalsen. In beide opleidingen staan de natuur, mens en bewegen centraal. Bij Outdoor en recreatie ligt de nadruk op leren over de natuur en hoe je deze inricht en beheert zodat mensen er actief gebruik van kunnen maken. Daarnaast leer je groepen begeleiden.
Bij Allround coördinator instructeur buitensport ligt de focus op het sporten in de natuur en groepen mensen begeleiden. Daarnaast onderhoud je ook het terrein dat je gebruikt voor spel, sport en recreatie.


Online geregeld in 10 minuten!
Aanmelden voor Outdoor en recreatie
Deel deze pagina opDelen