Menu

Water- en groenbeheer

Duur: 3 jaar

Nieuwsgierig naar hoe belangrijk water voor ons is? Dan is deze opleiding iets voor jou! Je leert bijvoorbeeld hoe je overstromingen voorkomt, hoe je beken, sloten of dijken onderhoudt.

Ben jij het liefst buiten?

BBL staat voor werken en leren. Waar moet je dan aan denken?

Online geregeld in 10 minuten!
Aanmelden voor Water- en groenbeheer


BBL Water- en groenbeheer op niveau 3

Werk je in de praktijk en wil je jezelf verder ontwikkelen of omscholen in de richting Water- en groenbeheer? Dan kun je bij Helicon MBO Velp terecht op niveau 3. Op niveau 3 word je opgeleid tot het niveau van (meewerkend) voorman, toezichthouder, onderhouds- of cultuurtechnisch medewerker. De opleiding sluit aan op de dagelijkse beroepspraktijk. Afhankelijk van je vooropleiding en werkervaring duurt de opleiding maximaal 3 jaar.

Leren op school en op je werk

Je krijgt 40 weken per jaar een dag in de week 6 uur les. Daarnaast moet je rekenen op 3 tot 6 uur per week zelfstudie. Je werkt minimaal 2 dagen per week of loopt stage bij een door de SBB erkend opleidingsbedrijf in het vakgebied. Erkende bedrijven vind je op stagemarkt.nl (zoek op crebonummer 25620) . Kijk goed of het niveau van de werk/stageplaats hetzelfde is als het niveau van de opleiding die je gaat volgen. Zorg er ook voor dat je je opleidingsplaats hebt geregeld als je start met je BBL opleiding.

Een deel van de opleiding volg je samen met de specialisatie Bos- en natuurbeheer. Hierdoor verbreed je je kijk op het vakgebied. Je kunt de opleiding in bijzondere gevallen in verkorte vorm volgen. De mogelijkheden daarvan bespreek je tijdens de toelating. Dit gebeurt altijd in overleg met het opleidingsbedrijf. Met het niveau 3 diploma kun je doorstromen naar mbo niveau 4, Watermanagement of Bos- en natuurbeheer

Samenwerking met waterschappen en gemeenten

Iedere deelnemer aan een BBL-opleiding is zelf verantwoordelijk voor het vinden van een geschikte opleidingsplek. Uiteraard helpen we hierbij. Helicon MBO Velp werkt bijvoorbeeld samen met een groot aantal waterschappen en gemeenten die opleidingsplaatsen aanbieden.

Opbouw van het theoriedeel van de opleiding

De opleiding volgt 3 sporen:

Vakthema’s (onder voorbehoud van wijzigingen)


Algemene thema’s


Keuzethema’s

Met deze thema’s kun je je kennis en vaardigheden verbreden of verdiepen. Sommige thema’s zijn juist gericht op een nog betere doorstroom naar een opleiding op een hoger niveau.

Stage (Beroepspraktijkvorming)

Op je opleidingsbedrijf werk je aan je vaardigheden en beroepshouding. Daarnaast verdiep je je theoretische en praktische kennis.

Proeve van Bekwaamheid

Als je het schoolgedeelte en het praktijkgedeelte positief hebt afgesloten, leg je een Proeve van Bekwaamheid af. In dit examen laat je zien dat je de vereiste competenties hebt.

Meer weten?

Wil je meer weten over de BBL-opleiding Water- en groenbeheer neem dan contact op met Nynke Lely via email n.lely@helicon.nl of telefoon 06 - 21 67 90 60  

Algemene vakken

  • Nederlands
  • Rekenen (niveau 2F)
  • LOB (Loopbaanbegeleiding en Burgerschap). 


In de LOB-les ga je ontdekken wat je na je opleiding wil. Je leert veel over jezelf, zodat je de juiste keuze maakt voor een vervolgopleiding of een baan.

Toelating

Toelating mbo niveau 3

  • Diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg
  • Diploma vmbo gemengde leerweg
  • Diploma vmbo theoretische leerweg
  • Diploma basisberoepsopleiding (mbo niveau 2)
  • Overgangsbewijs naar havo 4 of vwo 4


Aanvullende eis BBL

  • Je hebt een (betaalde) werkplek of uitzicht op (betaald) werk. Je kunt er werkzaamheden uitvoeren die passen bij het niveau en de inhoud van jouw opleiding. En je hebt een werkgever die je wil begeleiden.
  • De werkplek moet SBB-erkend zijn voor de opleiding waarin je wordt ingeschreven. SSB staat voor Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven. Een van de taken van SBB is het erkennen van leerbedrijven.

Kosten en Studie in cijfers

Overzicht kosten van de opleiding

Wettelijk lesgeld

Als je op 1 augustus 18 jaar of ouder bent en een BBL-opleiding niveau 3 of 4 volgt, is het wettelijk lesgeld € 588,- per jaar (studiejaar 2019-2020). Dit bedrag wordt door school geïnd voor de overheid.

Opleiding gebonden schoolkosten

Studieboeken, (digitale) leermiddelen, beroepskleding, schoenen en andere studiebenodigdheden noemen wij opleiding gebonden studiekosten. Dit zijn zaken die je écht nodig hebt om je opleiding te kunnen volgen. Je kunt kiezen voor nieuwe leermiddelen, maar dat hoeft niet. Docenten adviseren je aan het begin van het jaar wat voor deze opleiding nodig is.

Niet opleiding gebonden schoolkosten

Niet opleiding gebonden schoolkosten zijn zaken die niet per sé nodig zijn om je opleiding te kunnen volgen, maar die de opleiding wel verrijken. Denk aan excursies (en collectief vervoer hierheen), de kennismakingsweek en praktijktrainingen.

Regeling minimagezinnen

Een opleiding kan duur zijn. Boeken, laptop of werkkleding: het moet allemaal betaald worden. Dat is zeker lastig als je nog geen 18 jaar bent en daardoor nog geen studiefinanciering krijgt. Als het inkomen van je ouder(s) of verzorger(s) maximaal 120% is van de bijstandsnorm, kom je in aanmerking voor een tegemoetkoming van de schoolkosten.

Onderstaande kosten hebben betrekking op het schooljaar 2019-2020. Ze geven een indruk van de kosten van een opleiding (naast de kosten van het lesgeld/cursusgeld als je ouder dan 18 jaar bent).

Kosten niveau 3

Niveau 3 (BBL)
i
VelpOpleiding gebondenNiet opleiding gebonden
Leerjaar 1357,-600,-
Leerjaar 20,-505,-
Leerjaar 30,-450,-


Studie in cijfers

Benieuwd waar studenten van de opleiding Water en groenbeheer terechtkomen en hoe zij de opleiding waarderen? Bekijk dan de studie in cijfers.

Online geregeld in 10 minuten!
Aanmelden voor Water- en groenbeheer
Deel deze pagina opDelen