Menu

Water- en groenbeheer

Duur: 2 jaar

Nieuwsgierig naar hoe belangrijk water voor ons is? Dan is deze opleiding iets voor jou! Je leert bijvoorbeeld hoe je overstromingen voorkomt, hoe je beken, sloten of dijken onderhoudt.

Ben jij het liefst buiten?

Waar moet je aan denken als je de opleiding in deeltijd (BBL) volgt?

BBL Water- en groenbeheer op niveau 3

Werk je in de praktijk en wil je jezelf verder ontwikkelen of omscholen in de richting Water- en groenbeheer? Dan kun je bij Helicon MBO Velp terecht op niveau 3. Op niveau 3 word je opgeleid tot het niveau van (meewerkend) voorman, toezichthouder, onderhouds- of cultuurtechnisch medewerker. De opleiding sluit aan op de dagelijkse beroepspraktijk. Afhankelijk van je vooropleiding en werkervaring duurt de opleiding maximaal 3 jaar.

Leren op school en op je werk

Je krijgt 40 weken per jaar een dag in de week 6 uur les. Daarnaast moet je rekenen op 3 tot 6 uur per week zelfstudie. Je werkt minimaal 2 dagen per week of loopt stage bij een door de Stichting Samenwerking Beroepsonderwijs en Bedrijfsleven (SBB) erkend opleidingsbedrijf in het vakgebied. (Zoek op crebonummer 25457). Erkende bedrijven vind je in het register op stagemarkt.nl. Kijk goed of het niveau van de opleidingsplaats hetzelfde is als het niveau van de opleiding die je gaat volgen. Zorg er ook voor dat je je opleidingsplaats hebt geregeld als je start met je BBL opleiding.

Een deel van de opleiding volg je samen met de specialisatie Bos- en natuurbeheer. Hierdoor verbreed je je kijk op het vakgebied. Je kunt de opleiding in bijzondere gevallen in verkorte vorm volgen. De mogelijkheden daarvan bespreek je tijdens de toelating. Dit gebeurt altijd in overleg met het opleidingsbedrijf. Met het niveau 3 diploma kun je doorstromen naar mbo niveau 4, Watermanagement of Bos- en natuurbeheer

Samenwerking met waterschappen en gemeenten

Iedere deelnemer aan een BBL-opleiding is zelf verantwoordelijk voor het vinden van een geschikte opleidingsplek. Uiteraard helpen we hierbij. Helicon MBO Velp werkt bijvoorbeeld samen met een groot aantal waterschappen en gemeenten die opleidingsplaatsen aanbieden.

Opbouw van het theoriedeel van de opleiding

De opleiding volgt 3 sporen:

Vakthema’s (onder voorbehoud van wijzigingen)


Algemene thema’s


Keuzethema’s

Met deze thema’s kun je je kennis en vaardigheden verbreden of verdiepen. Sommige thema’s zijn juist gericht op een nog betere doorstroom naar een opleiding op een hoger niveau.

Stage (Beroepspraktijkvorming)

Op je opleidingsbedrijf werk je aan je vaardigheden en beroepshouding. Daarnaast verdiep je je theoretische en praktische kennis.

Proeve van Bekwaamheid

Als je het schoolgedeelte en het praktijkgedeelte positief hebt afgesloten, leg je een Proeve van Bekwaamheid af. In dit examen laat je zien dat je de vereiste competenties hebt.

Meer weten?

Voor meer info: mail naar Nynke Lely via info.mv@helicon.nl. Aanmelden kan via onze website

Algemene vakken

 • Nederlands
 • Rekenen (niveau 2F)
 • LOB (Loopbaanbegeleiding en Burgerschap). 


In de LOB-les ga je ontdekken wat je na je opleiding wil. Je leert veel over jezelf, zodat je de juiste keuze maakt voor een vervolgopleiding of een baan.

Toelating

BOL (Niveau 3)

 • vmbo-diploma kader of gemengd 
 • overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4 
 • mbo niveau 2 diploma in de groene sector. 

BBL (Niveau 3)  

 • mbo niveau 2 diploma in jouw studierichting.
 • 4 jaar relevante werkervaring in het vakgebied.
 • andere opleiding? Dan volgt een toelatingsgesprek over: 
  • intaketest (inclusief instaptoets voor Nederlands).
  • wensen van je opleidingsbedrijf.
  • werkervaring

Kosten en Studie in cijfers


Overzicht kosten van de opleiding

Wettelijk les- en cursusgeld

Voor een BBL opleiding niveau 1 en 2 is het wettelijk lesgeld € 240,00. Dit bedrag wordt door de school geïnd voor de overheid.

Overige kosten

Onderstaande kosten hebben betrekking op het schooljaar 2018-2019. Ze geven een indruk van de kosten van een opleiding (naast de kosten van het lesgeld/cursusgeld als je ouder dan 18 jaar bent).

Iedere school mag zelf bepalen wat voor soort excursies en andere lesonderdelen ze aanbieden. Daardoor kunnen de vrijwillige bijdragen verschillend zijn per school.

Naast deze vrijwillige bijdragen zijn er kosten voor noodzakelijke onderwijsbenodigdheden, zoals boeken, een laptop of veiligheids- en werkkleding. De kosten hiervoor kunnen sterk uiteenlopen, ook afhankelijk van de leverancier en de kwaliteit. Je kunt kiezen voor nieuwe leermiddelen, maar dat hoeft niet.  

BBL

Boeken en licenties

Vrijwillige schoolbijdragen (excursie/ introductie enz.)

leerjaar 1

€ 0,00

€ 630,00

leerjaar 2

€ 0,00

€ 105,00

Online geregeld in 10 minuten!
Aanmelden voor Water- en groenbeheer
Deel deze pagina opDelen