Menu

Boomverzorging / ETW

Duur: 2 jaar

Wil jij weten hoe je een boom van duizenden kilo’s verplant? Of leren hoe je met klimuitrusting en motorkettingzaag boven in een grote boom aan het werk kunt? Met de praktische BBL-opleiding Boomverzorging/ETW word je een echte bomenspecialist. Met het certificaat European Treeworker kun je bovendien vaak direct aan de slag.

Ben jij het liefst buiten?

Online geregeld in 10 minuten!
Aanmelden voor Boomverzorging/ETW


Beroepsgerichte vakken mbo-opleiding

In de theorielessen leer je bijvoorbeeld over:

Je krijgt regelmatig les van gastdocenten.

Daarnaast krijg je allerlei praktische vakken zoals:

European Treeworker-certificaat

Na de opleiding kun je je aanmelden voor het externe examen ‘European Treeworker’. Dit is een waardevol internationaal erkend certificaat, waarmee jouw kans op een baan flink groter wordt. Zo is het ETW-certificaat bij overheidsorganisaties vaak verplicht om er te kunnen werken.

BBL

BBL staat voor Beroeps Begeleidende Leerweg. Je kiest hiermee voor werken en leren. Bij een BBL-opleiding ben je minimaal 20 uur per week aan de slag bij een leerwerkbedrijf. Op school krijg je les in theorie- en praktijkvakken. Een opleiding kost natuurlijk geld, maar meestal vergoedt jouw werkgever hier een gedeelte van. Het is bovendien grotendeels aftrekbaar van de inkomstenbelasting.

Wanneer kies je voor BBL?

Je hebt meestal al wat werkervaring, soms in de groene richting. Maar ook met werkervaring in andere richtingen kun je terecht in een BBL-traject. Het belangrijkste is je motivatie en een leerwerkbedrijf dat jou wil aannemen én opleiden. Dit leerwerkbedrijf moet goedgekeurd zijn door SBB voor crebonummer 25619 (Vakbekwaam medewerker groen en cultuurtechniek) en 25617 (Opzichter / uitvoerder Groene ruimte).

Doorleren

Na de BBL-opleiding Boomverzorging gaan de meeste leerlingen verder met werken. Ze kunnen naderhand altijd kiezen om nog een opleiding op niveau 4 te volgen.

Beroepen

Veel boomverzorgers gaan als zelfstandig ondernemer aan de slag. Maar je vindt ook werk bij bijvoorbeeld boomverzorgings- of hoveniersbedrijven, een adviesbureau of bij Staatsbosbeheer. Het werkterrein bevindt zich in verstedelijkte gebieden, parken, particuliere tuinen en soms ook bossen.

Start opleiding: eind augustus

De opleiding Boomverzorging/ETW start eind augustus. Meld je op tijd aan, dan zijn wij wettelijk verplicht om je een opleidingsplek te bieden. Meld je je na de uiterlijke aanmelddatum aan? Dan hoeven we je wettelijk gezien geen plek te bieden, maar in de praktijk lukt dit bijna altijd wel. Schroom dus niet om je ook later in het jaar aan te melden! Dat kan tot uiterlijk 1 oktober. Heb je vragen over de aanmelddeadline? Neem dan gerust contact op met Corik Geurts of André Hillebrand.

Meer weten?

Wil je meer weten over deze opleiding? Voor de opleiding in Eindhoven kun je contact opnemen met Corik Geurts via email: c.geurts@helicon.nl of telefoon: 06 - 30 67 88 08. Wil je de opleiding in Velp volgen? Neem dan contact op met André Hillebrand via email: a.hillebrand@helicon.nl of telefoon: 06 - 24 67 51 22.

Volwassenenonderwijs

Heb je meer interesse in het volgen van een opleiding naast je werk?
Neem dan een kijkje op onze cursussite.

Algemene vakken

 • Nederlands
 • Engels (alleen op niveau 4)
 • Rekenen
 • LOB (Loopbaanbegeleiding en Burgerschap)


In de LOB-les ga je ontdekken wat je na je opleiding wil. Je leert veel over jezelf, zodat je de juiste keuze maakt voor een vervolgopleiding of een baan.

Toelating

Toelating mbo niveau 3

 • Diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg
 • Diploma vmbo gemengde leerweg
 • Diploma vmbo theoretische leerweg
 • Diploma basisberoepsopleiding (mbo niveau 2)
 • Overgangsbewijs naar havo 4 of vwo 4  

 

Toelating mbo niveau 4

 • Diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg
 • Diploma vmbo gemengde leerweg
 • Diploma vmbo theoretische leerweg
 • Diploma basisberoepsopleiding (mbo niveau 2)
 • Diploma vakopleiding (mbo niveau 3)
 • Overgangsbewijs naar havo 4 of vwo 4  


Aanvullende eis BBL 

 • Je hebt een (betaalde) werkplek of uitzicht op (betaald) werk. Je kunt er werkzaamheden uitvoeren die passen bij het niveau en de inhoud van jouw opleiding. En je hebt een werkgever die je wil begeleiden.
 • De werkplek moet SBB-erkend zijn voor de opleiding waarin je wordt ingeschreven. SSB staat voor Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven. Een van de taken van SBB is het erkennen van leerbedrijven.

Kosten en Studie in cijfers

Overzicht kosten van de opleiding

Wettelijk lesgeld

Als je op 1 augustus 18 jaar of ouder bent,  is het wettelijk voor een BBL-opleiding niveau 3 en 4 is dat € 606,-. Dit bedrag wordt door school geïnd voor de overheid.  

Opleiding gebonden schoolkosten

Studieboeken, (digitale) leermiddelen, beroepskleding, schoenen en andere studiebenodigdheden noemen wij opleiding gebonden studiekosten. Dit zijn zaken die je écht nodig hebt om je opleiding te kunnen volgen. Je kunt kiezen voor nieuwe leermiddelen, maar dat hoeft niet. Docenten adviseren je aan het begin van het jaar wat voor deze opleiding nodig is.

Niet opleiding gebonden schoolkosten

Niet opleiding gebonden schoolkosten zijn zaken die niet per sé nodig zijn om je opleiding te kunnen volgen, maar die de opleiding wel verrijken. Denk aan excursies (en collectief vervoer hierheen), de kennismakingsweek en praktijktrainingen. Iedere school mag zelf bepalen wat voor soort excursies en andere lesonderdelen ze aanbieden. Daardoor kunnen deze kosten verschillend zijn per school.

Regeling minimagezinnen

Een opleiding kan duur zijn. Boeken, laptop of werkkleding: het moet allemaal betaald worden. Dat is zeker lastig als je nog geen 18 jaar bent en daardoor nog geen studiefinanciering krijgt. Als het inkomen van je ouder(s) of verzorger(s) maximaal 120% is van de bijstandsnorm, kom je in aanmerking voor een tegemoetkoming van de schoolkosten.

Onderstaande kosten hebben betrekking op het schooljaar 2019-2020. Ze geven een indruk van de kosten van een opleiding (naast de kosten van het lesgeld/cursusgeld als je ouder dan 18 jaar bent).

Kosten niveau 3

Niveau 3 (BBL)
i
EindhovenOpleiding gebondenNiet opleiding gebonden
Leerjaar 2481,-605,-
Leerjaar 30,-605,-
Niveau 3 (BBL)
i
VelpOpleiding gebondenNiet opleiding gebonden
Leerjaar 20,-605,-
Leerjaar 30,-605,-

Kosten niveau 4

Niet beschikbaar.

Studie in cijfers

Benieuwd waar studenten van de opleiding Boomverzorging/ETW terechtkomen en hoe zij de opleiding waarderen? Bekijk dan de studie in cijfers

Beschikbare plaatsen

Vestiging

Aantal plaatsen

Helicon MBO Eindhoven

32 plaatsen

Helicon MBO Velp


Online geregeld in 10 minuten!
Aanmelden voor Boomverzorging/ETW
Deel deze pagina opDelen