Boomverzorging / ETW
Wil jij weten hoe je een boom van duizenden kilo’s verplant? Of leren hoe je met klimuitrusting en motorkettingzaag boven in een grote boom aan het werk kunt? Met de praktische BBL-opleiding Boomverzorging/ETW word je een echte bomenspecialist. Met het certificaat European Treeworker kun je bovendien vaak direct aan de slag.
Beroepsgerichte vakken mbo-opleiding
In de theorielessen leer je bijvoorbeeld over:
- Bomenkennis
- Standplaatsinrichting
- Boomveiligheidscontrole
- Ziekten en plagen
- Houtanatomie
- Veilig werken
Je krijgt regelmatig les van gastdocenten.
Daarnaast krijg je allerlei praktische vakken zoals:
- Klimmen
- Motorzagen
- (Ver)planten van bomen
- Communicatie en veiligheid
- Boombescherming
- Werken met de hoogwerker
European Treeworker-certificaat
Na de opleiding kun je je aanmelden voor het externe examen ‘European Treeworker’. Dit is een waardevol internationaal erkend certificaat, waarmee jouw kans op een baan flink groter wordt. Zo is het ETW-certificaat bij overheidsorganisaties vaak verplicht om er te kunnen werken.
BBL
BBL staat voor Beroeps Begeleidende Leerweg. Je kiest hiermee voor werken en leren. Bij een BBL-opleiding ben je minimaal 20 uur per week aan de slag bij een leerwerkbedrijf. Op school krijg je les in theorie- en praktijkvakken. Een opleiding kost natuurlijk geld, maar meestal vergoedt jouw werkgever hier een gedeelte van. Het is bovendien grotendeels aftrekbaar van de inkomstenbelasting.
Wanneer kies je voor BBL?
- Als je wilt omscholen
- Als je wilt bijscholen
- Als je wilt doorleren
Je hebt meestal al wat werkervaring, soms in de groene richting. Maar ook met werkervaring in andere richtingen kun je terecht in een BBL-traject. Het belangrijkste is je motivatie en een leerwerkbedrijf dat jou wil aannemen én opleiden. Dit leerwerkbedrijf moet goedgekeurd zijn door SBB voor crebonummer 25619 (Vakbekwaam medewerker groen en cultuurtechniek) en 25617 (Opzichter / uitvoerder Groene ruimte).
Doorleren
Na de BBL-opleiding Boomverzorging gaan de meeste leerlingen verder met werken. Ze kunnen naderhand altijd kiezen om nog een opleiding op niveau 4 te volgen.
Beroepen
Veel boomverzorgers gaan als zelfstandig ondernemer aan de slag. Maar je vindt ook werk bij bijvoorbeeld boomverzorgings- of hoveniersbedrijven, een adviesbureau of bij Staatsbosbeheer. Het werkterrein bevindt zich in verstedelijkte gebieden, parken, particuliere tuinen en soms ook bossen.
Start opleiding: eind augustus
De opleiding Boomverzorging/ETW start eind augustus. Meld je op tijd aan, dan zijn wij wettelijk verplicht om je een opleidingsplek te bieden. Meld je je na de uiterlijke aanmelddatum aan? Dan hoeven we je wettelijk gezien geen plek te bieden, maar in de praktijk lukt dit bijna altijd wel. Schroom dus niet om je ook later in het jaar aan te melden! Dat kan tot uiterlijk 1 oktober. Heb je vragen over de aanmelddeadline? Neem dan gerust contact op met Corik Geurts of André Hillebrand.
Meer weten?
Wil je meer weten over deze opleiding? Voor de opleiding in Eindhoven kun je contact opnemen met Corik Geurts via email: c.geurts@helicon.nl of telefoon: 06 - 30 67 88 08. Wil je de opleiding in Velp volgen? Neem dan contact op met André Hillebrand via email: a.hillebrand@helicon.nl of telefoon: 06 - 24 67 51 22.
Volwassenenonderwijs
Heb je meer interesse in het volgen van een opleiding naast je werk?
Neem dan een kijkje op onze cursussite.