Menu

Boomverzorging / ETW

Duur: 2 jaar

Wil jij weten hoe je een boom van duizenden kilo’s verplant? Of leren hoe je met klimuitrusting en motorkettingzaag boven in een grote boom aan het werk kunt? Met de praktische BBL-opleiding Boomverzorging/ETW word je een echte bomenspecialist. Met het certificaat European Treeworker kun je bovendien vaak direct aan de slag.

Ben jij het liefst buiten?

Beroepsgerichte vakken mbo-opleiding

In de theorielessen leer je bijvoorbeeld over:

Je krijgt regelmatig les van gastdocenten.

Daarnaast krijg je allerlei praktische vakken zoals:

European Treeworker-certificaat

Na de opleiding kun je je aanmelden voor het externe examen ‘European Treeworker’. Dit is een waardevol internationaal erkend certificaat, waarmee jouw kans op een baan flink groter wordt. Zo is het ETW-certificaat bij overheidsorganisaties vaak verplicht om er te kunnen werken.

BBL/Deeltijd

Kies je voor deeltijd (BBL), dan kies je voor werken en leren. Je bent dan minimaal 20 uur per week aan de slag bij een leerwerkbedrijf. Op school krijg je les in theorie- en praktijkvakken. Een opleiding kost natuurlijk geld, maar meestal vergoedt jouw werkgever hier een gedeelte van. Het is bovendien grotendeels aftrekbaar van de inkomstenbelasting.

Wanneer kies je voor BBL?

Je hebt meestal al wat werkervaring, soms in de groene richting. Maar ook met werkervaring in andere richtingen kun je terecht in een BBL-traject. Het belangrijkste is je motivatie en een leerwerkbedrijf dat jou wil aannemen én opleiden. Dit leerwerkbedrijf moet goedgekeurd zijn door SBB voor crebonummer 25456 (Vakbekwaam medewerker groen en cultuurtechniek).

Doorleren

Na de deeltijdopleiding Boomverzorging gaan de meeste leerlingen verder met werken. Ze kunnen naderhand altijd kiezen om nog een opleiding op niveau 4 te volgen.

Beroepen

Veel boomverzorgers gaan als zelfstandig ondernemer aan de slag. Maar je vindt ook werk bij bijvoorbeeld boomverzorgings- of hoveniersbedrijven, een adviesbureau of bij Staatsbosbeheer. Het werkterrein bevindt zich in verstedelijkte gebieden, parken, particuliere tuinen en soms ook bossen.

Volwassenenonderwijs

Heb je meer interesse in het volgen van een opleiding naast je werk?
Neem dan een kijkje op onze cursussite.

Algemene vakken

  • Nederlands
  • Engels (alleen op niveau 4)
  • Rekenen
  • LOB (Loopbaanbegeleiding en Burgerschap)


In de LOB-les ga je ontdekken wat je na je opleiding wil. Je leert veel over jezelf, zodat je de juiste keuze maakt voor een vervolgopleiding of een baan.

Toelating

  • vmbo-diploma kader of hoger
  • overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4
  • mbo niveau 2 diploma (voor niveau 3) of niveau 3 diploma (voor niveau 4) in de groene sector.


Let op: kies je voor deze deeltijdopleiding (BBL), dan moet je een arbeidscontract hebben bij een werkgever als je start. Het arbeidscontract voor een leerwerkplek moet bij een door SBB erkend bedrijf zijn.

Kosten en Studie in cijfers


Overzicht kosten van de opleiding

Wettelijk les- en cursusgeld

Als je op 1 augustus 18 jaar of ouder bent en een BOL opleiding volgt, is het wettelijk lesgeld € 1.155,00 per jaar. Je betaalt dat geld aan de overheid.
Voor een BBL opleiding niveau 1 en 2 is dat € 240,00 en voor een niveau 3 en 4 opleiding is dat  € 582,00. Dit bedrag wordt door school geïnd voor de overheid.

Overige kosten

Onderstaande kosten hebben betrekking op het schooljaar 2018-2019. Ze geven een indruk van de kosten van een opleiding (naast de kosten van het lesgeld/cursusgeld als je ouder dan 18 jaar bent).

Iedere school mag zelf bepalen wat voor soort excursies en andere lesonderdelen ze aanbieden. Daardoor kunnen de vrijwillige bijdragen verschillend zijn per school.

Naast deze vrijwillige bijdragen zijn er kosten voor noodzakelijke onderwijsbenodigdheden, zoals boeken, een laptop of veiligheids- en werkkleding. De kosten hiervoor kunnen sterk uiteenlopen, ook afhankelijk van de leverancier en de kwaliteit. Je kunt kiezen voor nieuwe leermiddelen, maar dat hoeft niet.  

Niveau 3 BBL

Leerjaar

School

Boeken en licenties 

Vrijwillige school-bijdragen (excursie/ introductie enz.) 

2

Eindhoven

n.t.b.

€ 475,00

Velp

n.t.b.

€ 580,00

3

Eindhoven

n.t.b.

€ 920,00

Velp

n.t.b.

€ 580,00

Online geregeld in 10 minuten!
Aanmelden voor Boomverzorging/ETW
Deel deze pagina opDelen