Menu
woensdag 12 februari 2020

Student Voeding en welzijn helpt puber bij gezonde leefstijl

De derdejaarsstudenten Voeding en welzijn mochten tijdens het keuzedeel ‘Coaching in beweging en voeding’ al het geleerde van de afgelopen jaren in de praktijk brengen: 6 weken lang begeleidde iedere student een persoon met een beweeg- of voedingsvraagstuk. Student Thera Roskam (20) begeleidde een 13-jarige jongen met een ongezonde leefstijl. “Dat hij in de zomer eigenlijk niet mee wil zwemmen met zijn vriendjes vond ik zo erg om te horen,” vertelt Thera.

De aanpak

“Via-via werd ik gevraagd of ik deze jongen kon helpen. Omdat ik me graag na deze opleiding wil specialiseren in kinderdiëtetiek vond ik het superleuk om deze jongen te begeleiden. Daarnaast paste het precies binnen deze opdracht voor school,” vertelt Thera. “De eerste keer dat ik bij hem langs ging heb ik een intake gedaan, waarbij ik heb gevraagd wat hij eet, drinkt en hoeveel hij beweegt. Hij heeft dit ook bijgehouden in een dagboek. Zo kon ik een goede inschatting maken van wat hij aan calorieën binnenkreeg en wat hij daadwerkelijk nodig had. Aan de hand daarvan heb ik hem tips gegeven.”

Rustig beginnen

“Ik heb niet zijn hele voedingspatroon omgegooid, maar ben met kleine stapjes begonnen. Zo leerde ik hem dat iedere dag cola drinken ongezond is. Ook at hij elke dag chips en chocola, daar is hij ook mee gestopt. Hier heb ik ook zijn ouders op aangesproken, want zij stonden het toe dat hij elke dag chips at. Hij vond mij soms niet streng genoeg en had een heel ander dieet verwacht, maar ik wilde vooral dat hij een gezond eetpatroon aan zou leren.”

Samen naar de sportschool

“Deze jongen bewoog erg weinig. Ik heb hem daarom meegenomen naar de sportschool waar ik zelf werk. Hier hebben we samen leuke, simpele oefeningen gedaan die hij thuis ook kan doen, zodat hij laagdrempelig kon sporten. Dit heeft hij ook echt goed volgehouden!”

Het resultaat: -4 kilo in 6 weken

“Ik merkte dat deze jongen weinig wist over wat gezond was, bijvoorbeeld hoeveel brood normaal is tijdens een lunch. Ik heb hem daarom gemotiveerd om zich te verdiepen in de richtlijnen van het voedingscentrum, zodat hij ook zonder mij gezonde keuzes kan maken. In de 6 weken dat ik hem heb begeleid is hij 4 kilo afgevallen, echt knap! Zelf wil hij vanaf nu beter gaan letten op wat hij eet en is hij supergemotiveerd om dat te gaan doen. Ik heb er alle vertrouwen in dat hem dat gaat lukken en blijf hem ook daar na deze opdracht bij begeleiden.”

Verschil Voeding en welzijn en Diëtetiek

“Het begeleiden van een persoon bij afvallen lijkt sterk op het werk van een diëtist, maar dit is een hbo-titel en dat ben ik dus nog niet. In de opleiding Voeding en welzijn leer je om voorlichting te geven op basis van de richtlijnen van het voedingscentrum, als diëtist kun je advies geven aan de hand van kenmerken van een persoon, bijvoorbeeld als iemand een ziekte heeft. Vanaf september ga ik Diëtetiek studeren aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen en dan hoop ik nog veel meer te leren over voeding. Met als doel om uiteindelijk kinderdiëtist te worden.”

De opleiding Voeding en welzijn kun je volgen op onze vestigingen in Velp, Den Bosch en Helmond.

Deel deze pagina opDelen