Menu
maandag 16 november 2020

Studenten Voeding en welzijn bedenken oplossingen tegen voedselverspilling

Onze tweedejaarsstudenten Voeding en welzijn hebben afgelopen periode gewerkt aan een voedselverspillingschallenge. Tijdens deze challenge zijn de studenten aan de slag gegaan met verspillingsvraagstukken uit het bedrijfsleven. Welke praktische oplossingen konden zij bedenken om verspilling van voedsel te verminderen? Student Leanne vertelt ons meer over de oplossing die zij en haar studiegenoten hebben bedacht.

Het kiezen van een bedrijf

“Voor de challenge hebben wij voor twee bedrijven een oplossing bedacht voor een probleem waar zij tegenaan liepen. Onze oplossingen hebben wij gepresenteerd aan de klas en uiteindelijk zijn we met één bedrijf aan de slag gegaan,” vertelt Leanne. “Het bedrijf waar wij de oplossing verder voor hebben uitgewerkt, is Jumbo Monique. We namen contact op met Monique en vertelde haar wat wij als idee hadden voor haar probleem. Daar was zij heel enthousiast over!”

De oplossing

“Monique gaf zelf al voorlichtingen over voedselverspilling, maar wilde hier meer aandacht voor. Ze had aan ons gevraagd of wij hier iets voor konden bedenken. Wij hebben als oplossing bedacht om een flyer te maken met bewaaradviezen en tips voor bepaalde productgroepen. Zo hopen wij mensen te informeren over hoelang producten goed kunnen blijven én  te inspireren om minder voedsel weg te gooien. De flyer kan makkelijk worden uitgedeeld en zo hebben mensen de informatie direct bij de hand." Leanne en haar studiegenoten hebben Monique een stapje verder geholpen bij het aandacht vragen voor voedselverspilling.

Leerzaam voor het bedrijf en voor de studenten

"De verspillingschallenge zorgde ervoor dat wij op een andere manier naar voeding gingen kijken. Tijdens de opleiding Voeding en welzijn hebben we het natuurlijk veel over voeding, maar nu moesten we meer out of the box denken. Wat school goed doet is de verbinding leggen tussen dit soort challenges en de lessen waar wij op school mee bezig zijn," vertelt Leanne. De afgelopen periode ging over duurzaamheid. Een onderwerp zoals voedselverspilling past daar heel goed bij. "De lessen die wij kregen op school hielpen dan ook heel erg bij de challenge. Op die manier konden wij de oplossing beter uitwerken. Je krijgt steeds veel informatie die je direct kan toepassen. Naast dat de challenge goed binnen de opleiding paste, is het natuurlijk ook een relevant onderwerp in de maatschappij. Verspilling en duurzaamheid is overal terug te vinden in het dagelijks leven en kan een groot deel van onze toekomst bepalen."

Deel deze pagina opDelen