Menu
dinsdag 9 juli 2019

Voeding en welzijn: een brede opleiding binnen de voedingsindustrie

Mitch Giesen studeert Voeding en welzijnNadat Mitch Giesen de technische opleiding Mechatronica had afgerond volgde hij zijn hart: hij begon aan de opleiding Voeding en Welzijn bij Helicon MBO Velp. Inmiddels is hij bijna klaar met de opleiding en vertelt hij over zijn ervaringen.

“Drie jaar geleden begon ik aan deze opleiding omdat ik iets wilde doen met mijn passie: voeding. Ik was al een aantal jaar fanatiek bezig met krachtsport en ik kwam er steeds meer achter wat daarbij écht belangrijk is. Je kunt trainen wat je wilt, maar zonder goede voeding lukt het je niet. Daarom ben ik in Velp gestart met de opleiding Voeding en Welzijn.”

Start van de opleiding: de basis van voeding

“De opleiding is heel breed. We begonnen met de basis van voedsel en behandelden iedere keer een ander product, bijvoorbeeld vis, vlees, brood of melk. We leerden hoe het gemaakt wordt, wat voor indrustrie erachter zit, wat het doet met je lichaam en welke stoffen er in het product zitten. We gingen daarbij regelmatig op excursie, bijvoorbeeld naar een zuivelboerderij of visbedrijf. Zo leerden we alles over hoe ze de vis binnenkrijgen, verwerken en verkopen. Ook gingen we op school de keuken in en leerden we bijvoorbeeld yoghurt maken, iets wat je ergens anders niet zo snel leert.”

Misleidende verpakkingen en consumentengedrag

“In het tweede jaar keken we naar de industriële kant van voeding. Zo deden we kwaliteitsonderzoeken, gingen we het laboratorium in en leerden we veel over marketing en consumentengedrag. We leerden hoe een supermarkt inspeelt op de consument, bijvoorbeeld met kleuren, geluiden en grote en kleine letters. Ik vond het opvallend hoe misleidend dingen kunnen zijn, bijvoorbeeld de verpakking van een tussendoortje voor kinderen waar dan een idool op staat. Vaak zijn deze erg ongezond, maar is de verpakking zo gemaakt dat het kind dat koekje wil hebben." 

Zelf producten maken en verpakken

“Zelf hebben we ook een product gemaakt. We moesten eerst nadenken hoe we het product gingen verpakken zodat het zolang mogelijk houdbaar was, vervolgens ontwierpen we een etiket en tot slot maakten we in de kooklessen daadwerkelijk het product. We leerden daarbij veel over conserveren, er zijn zoveel manieren waarop je dat kunt doen!”

Voorlichting geven

“In het laatste jaar lag de nadruk op voorlichting, zo heb ik voorlichting gegeven in het verzorgingshuis Oldenshove. De ouderen daar vonden het erg interessant om meer te leren over voeding en kwamen er ook achter wat ze tekort kwamen: vitaminen B12 of D bijvoorbeeld.”

Het leukst? De stages!

“Wat ik het allerleukst vond? De stages. Ik kreeg veel vrijheid en verantwoordelijkheid en dat vond ik fijn. Ik heb stage gelopen bij Rawsome, een lunchroom in Arnhem die alleen met rauwe producten werkt. Rauw betekent dat je het niet mag verwarmen boven de 43 graden, zo blijven alle levende enzymen, vitaminen en mineralen behouden. Best een uitdaging als je brood wilt maken! Ik hielp bij het bereiden van alle producten: van smoothies tot taart en van salade tot soep. Ook gaven we advies aan de klanten, met name aan mensen die erg bewust op hun voeding letten. Werd het druk in de lunchroom? Dan mocht ik leiding geven aan het team dat in de lunchroom werkte. Een mooie ervaring!”

De toekomst: werken in de voedselbereiding, als voedingsadviseur of toch een eigen bedrijf?

“Ik ben nu bijna klaar met de opleiding. Ik ben actief op de beurs en zou dat graag combineren met het werken bij een restaurant dat vegan pizza’s maakt. Ook voedingsadviseur in een sportschool of zelfstandig worden zijn opties. De tijd zal leren waar ik terecht kom!”

Benieuwd of Voeding en Welzijn ook iets voor jou is? Kom dan een dagje meelopen op onze school!

Deel deze pagina opDelen