Menu
woensdag 27 maart 2019

Van kapster naar gebiedsbeheerder: Chantal deed het dankzij de BBL-opleiding Watermanagement

Chantal Savelkouls (43 jaar) uit Rosmalen zit in het eerste jaar van de BBL-opleiding Watermanagement (niveau 4) op Helicon MBO Velp. “Mijn carrière kent nogal wat omwegen om te komen tot wat ik écht leuk vind: gebiedsbeheerder zijn.” In dit interview vertelt ze over haar weg, de opleiding die ze volgt én de baan waar haar hart ligt.

In gesprek met een coach: wat vind ik écht leuk?

Chantal is van oorsprong kapster. “Nadat ik een aantal jaar als kapster had gewerkt, ben ik begonnen als administratief medewerker vergunningen bij een gemeente. Na een tijdje wilde ik wat anders en ben ik vergunningverlener geworden bij Waterschap Aa & Maas. Hier leerde ik veel over het waterschap en wat daar allemaal bij komt kijken. Na een aantal jaar was ik klaar met wetten, vergunningen en regels. Met een coach heb ik gekeken wat ik leuk vond om te doen en waar ik goed in was: regelen en organiseren. Na de gesprekken met de coach wist ik wat ik wilde worden: gebiedsbeheerder. Een beroep waarbij je overzicht moet houden, zaken moet regelen en mensen moet aansturen.”

Niet de juiste opleiding

 “Niet veel later kwam een vacature voor gebiedsbeheerder voorbij. Ik solliciteerde, maar werd het natuurlijk niet: ik had niet de juiste opleiding. Ik had de mazzel dat de sollicitatiecommissie mij al wel kende van het waterschap en ze het me wel zagen doen. Ik kon de baan nu nog niet krijgen omdat mijn opleiding niet aansloot, maar kon wel een project draaien om te kijken of dit was wat ik écht wilde gaan doen.”

Tijdens de opleiding al een baan gevonden

“In september ben ik gestart met de 2-jarige BBL-opleiding watermanagement, zodat ik uiteindelijk aan de slag zou kunnen als gebiedsbeheerder. Niet veel later kwam een vacature online voor gebiedsbeheerder in Cuijk. Ik heb de stoute schoenen aangetrokken en gesolliciteerd. Tot mijn eigen verbazing heb ik de baan gekregen! Ik werk momenteel 15 uur als gebiedsbeheerder, ga één dag in de week naar school in Velp én werk nog 1 à 2 dagen in de week als kapper in mijn eigen kapsalon aan huis.”

Interessante vakken bij Helicon

“Als gebiedsbeheerder houd ik mij momenteel bezig met het onderhoud en de aanleg van ecologische verbindingszones, zodat natuurgebieden met elkaar verbonden zijn en soorten niet isoleren. Het vak waarin ik meer leerde over deze zones vond ik dan ook erg interessant. Ook het leren van allerlei verschillende soorten planten en dieren vond ik leuk. Wat minder leuk is? Ik vind het vak Engels niet nodig en vandaag moest ik leren bestraten: dat is iets wat ik in de praktijk nooit zal doen.”

Behulpzame docenten

“Ik volg deze opleiding omdat ik zonder papiertje het vak van gebiedsbeheerder niet kan uitvoeren. Mijn klas is een mix van verschillende types, leeftijden en achtergronden, maar dat maakt het juist leuk. De docenten zijn erg behulpzaam: je kunt altijd bij hen terecht. Ik ben blij als ik over 1,5 jaar klaar ben, maar dan doe ik wel een vak wat ik écht leuk vind.”

Opleidingen Watermanagement

Lijkt het jou ook leuk om gebiedsbeheerder te worden? We bieden 3 opties aan qua opleidingen op het vlak van watermanagement:

Benieuwd of één van deze opleidingen iets voor jou is? Loop dan een dagje mee! Via deze link kun je je inschrijven voor een meeloopdag.

Deel deze pagina opDelen