Menu
vrijdag 25 januari 2019

Stageplekken studenten Voeding en welzijn bij Ziekenhuis Gelderse Vallei

Ziekenhuis Gelderse Vallei is een opleidingsziekenhuis waar tal van artsen, verpleegkundigen en paramedici opgeleid worden. Maar sinds deze week kunnen ook studenten van de mbo-opleiding Voeding en welzijn van Helicon MBO Velp bij hen terecht voor een leer-werkplek. Via de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB)  kreeg het ziekenhuis deze week de erkenning als stagebedrijf voor deze opleiding. Een mooie win-win situatie: Ziekenhuis Gelderse Vallei kan verder werken aan zijn positie als het voedingsziekenhuis van Nederland en de studenten van Helicon hebben er weer een interessante stageplek bij.

Sneller herstel door gezonde voeding

Ziekenhuis Gelderse Vallei ligt in de ‘FoodValley’ en werkt veel samen met de Wageningen University and Research en Sodexo Healthcare. Samen onderzoeken ze onder andere hoe patiënten sneller herstellen door meer aandacht voor gezonde en de juiste voeding. Hiervoor lopen verschillende projecten, bijvoorbeeld het patiënten voedingsconcept van Sodexo ‘At Your Request’. Catharina Truijers: “Met dit concept kunnen patiënten zelf bepalen wat, wanneer, hoeveel, waar en met wie ze willen eten. De patiënt heeft zelf de regie in handen en krijgt exact de voeding passend bij zijn of haar dieet/situatie. Studenten van de opleiding Voeding en welzijn kunnen hier nu ook een rol in gaan spelen. Zij kunnen tijdens hun stage meewerken aan deze bijzondere projecten rondom voeding.”

Een opleiding voor de toekomst

De opleiding Voeding en welzijn loopt al een aantal jaar bij Helicon MBO Velp, maar is toch echt een opleiding voor en van de toekomst. Opleidingscoördinator Lotte Finke: “Voeding wordt steeds belangrijker en er zijn professionals nodig die weten wat gezonde voeding is, wat het doet in het lichaam en hier voorlichting over kunnen geven. Je hebt nu al wel diëtisten, maar dat zijn hbo’ers die voedingsplannen maken en vooral advies geven. Voor de uitvoerende functies zijn nog weinig opleidingen. Koppel je dit aan het ziekenhuis, dan is er bijvoorbeeld behoefte aan medewerkers die snappen hoe voeding en beweging het verschil kunnen maken in het herstel. Je kunt het eten wel serveren, maar je moet er ook voor zorgen dat de patiënt het gaat eten. Dat heeft te maken met porties, met manier van presenteren, met uitleg etc. Daar is veel winst te behalen.”

Over de opleiding Voeding en welzijn

Iedereen wil gezond oud worden. Eten speelt hierbij een grote rol. Tijdens de mbo-opleiding  (niveau 4) leer je waar voeding vandaan komt, wat de invloed van voedingsmiddelen is op ons lichaam en hoe je consumenten en bedrijven adviseert over verantwoorde voedingskeuzes. Na drie jaar ben je voedingsadviseur of -voorlichter. Of kies je voor een vervolgstudie aan het hbo. Meer weten? Kom naar de open dag op zaterdag 26 januari van 10.00 tot 15.00u. Aanmelden voor de open dag kan via opendagen.helicon.nl.

Deel deze pagina opDelen