Menu

Nieuw in Velp

Door het samengaan van Helicon MBO Apeldoorn en Helicon MBO Velp zijn er vanaf schooljaar 2018 / 2019 meer opleidingsmogelijkheden in Velp. 


Dier en gedrag: op stage!

De opleiding Dier en gedrag is heel breed: je kunt er echt heel veel kanten mee op. Van werken in dierentuinen en dierenspeciaalzaken tot maneges en kinderboerderijen. “Stages, of bpv (= Beroepspraktijk Vorming), zijn ontzettend belangrijk voor leerlingen om te ontdekken welke kant ze op willen”, aldus Annea, een van de dier-docenten van Dier en gedrag. Ze spreekt vol passie over haar leerlingen en stage-ervaringen: “Ik word er echt super blij van als ik zie dat een leerling veel geleerd heeft, dat hij enthousiast is. Maar ook als het wat gebracht heeft in zijn of haar zelfinzicht: wat wil ik nu echt!” Stages helpen volgens Annea enorm in de professionele ontwikkeling, leerlingen ontdekken zo welke kant ze later op willen. “Een opleiding is eigenlijk een soort puzzel die ze maken en je hoopt dat een stage een mooi stukje is.”

Door stage kom je in aanraking met verschillende bedrijven

Bij Dier en gedrag loop je ieder jaar tien weken stage. Soms twee keer vijf weken en soms tien weken aaneengesloten. Deze stage mogen leerlingen lopen op een bedrijf dat ze zelf uitkiezen, maar er zijn uiteraard wel wat voorwaarden aan verbonden. Zo moet het bedrijf erkend zijn door de SBB (Stichting Beroepsonderwijs en Bedrijfsleven) en mag een leerling niet twee keer stage lopen op hetzelfde bedrijf*. Waarom? Op deze manier komen leerlingen zeker weten in aanraking met verschillende bedrijven en kunnen ze zich dus breed oriënteren op het werkveld. Wel zo belangrijk want dan weet je na de opleiding echt welke richting bij je past. “Stages zijn niet altijd wat een leerling ervan verwacht had. Soms valt het tegen of is het werk juist veel leuker dan een leerling van tevoren dacht. Zo was er laatst een leerling die helemaal voor paard ging. Maar door de stage ontdekte ze dat het wel heel anders is als dit je beroep is en je dit de hele dag doet. Zij ontdekte dat ze paarden liever als hobby houdt en kan zich nu dus verder oriënteren.”


Er zijn voldoende stageplekken

Een stage zoek je als leerling zelf uit, maar je krijg wel hulp van bijvoorbeeld je mentor. In de periode voor de stage bereiden we leerlingen voor op de mogelijkheden, begeleiden we met zoeken en krijgen ze tips hoe ze een bedrijf het beste kunnen benaderen. Annea “Wij ondersteunen indien nodig bij een telefoongesprek, maar een leerling belt zelf op! Als een leerling een bedrijf gevonden heeft, legt de leerling het eerst voor. Wij kennen de meeste bedrijven wel en geven dan advies of dit matcht. Als je bijtijds gaat zoeken, zijn er voldoende stageplekken. Ben je laat, dan kan de consequentie zijn dat je verder moet reizen. Het is daarom wel superfijn dat leerlingen nu allemaal een ov-jaarkaart hebben!”

Regelmatig contact

Als je op stage bent, heb je regelmatig contact met school. “We gaan altijd langs, dat is echt super belangrijk. We bellen het bpv-bedrijf de eerste stageweek ook op, om te kijken hoe het gaat en of er nog vragen zijn. De bpv-gids is hierin leidend en we checken of de stagebegeleider op de hoogte is van de inhoud.” aldus Annea. En wat Annea het meest waardeert aan de stagebedrijven? “Ik krijg super veel energie van bedrijven die de intentie hebben om leerlingen echt iets te leren. Het is mooi om te zien dat leerlingen dan heel leergierig worden en er een grote leeropbrengst is. Leerlingen komen dan heel anders weer op school!”

Meer weten?

Kom naar een van onze info-momenten of loop een dagje mee! Bij opleidingen vind je alle info over de opleiding Dier- en gedrag.

*) Een uitzondering hierop is de examenstage, dan mag dit wel, want dan kunnen ze zich specialiseren.

Met niveau 2 Groen lekker buiten aan het werk

Robert Borgonjen is coördinator van de niveau 2 opleiding Bos- en natuurbeheer. “Eigenlijk is medewerker buitenruimte een betere naam voor de opleiding. Je gaat vooral veel naar buiten om lekker aan het werk te gaan. Bijvoorbeeld met machines zoals motorkettingzagen, bosmaaiers, bladblazers en versnipperaars. En dat doen we niet alleen in het bos, juist ook in parken, op recreatieterreinen, landgoederen en campings.”

Medewerker die er verstand van heeft

De niveau 2 opleiding kan volgens Robert echt het verschil maken. “Ik sprak laatst een oud-leerling en hij was helemaal tevreden. Door zijn diploma, mocht hij de leukere klussen doen en soms zelfs mensen aansturen. Hij is natuurlijk geen voorman, maar wel een medewerker die er verstand van heeft. En dat zien zijn bazen ook.”

Je leert ook omgaan met publiek

“Natuurlijk ben je niet alleen maar aan het zagen en maaien tijdens de opleiding. Je moet ook weten hoe je de machines onderhoudt, hoe de planten en bomen heten. En je leert ook hoe je om moet gaan met publiek. Het gebeurt tegenwoordig steeds vaker dat mensen vragen waarom je ergens aan het zagen bent: dan is het belangrijk dat je daarop voorbereid bent.” 

Project Mini-camping

Momenteel zijn de tweedejaars aan de slag met de afronding van het project Mini-camping. “De leerlingen hebben de opdracht gekregen om een campingterrein in te richten. Ze hebben hier allemaal maquettes van gemaakt. Komende vrijdag presenteren ze dit aan alle docenten. Dit is een hele stap, hier werken ze vanaf het eerste jaar naar toe. Ze moeten echt aan heel veel denken. Als ze daar dan staan met hun producten, ben ik echt super trots op ze.”

>Ga naar de opleidingsinfo

Boomverzorger: een beroep met eigen opleiding


Boomverzorging is een vak apart. Boomverzorgers zijn niet vergelijkbaar met een hovenier, boomchirurg of bosbouwer. Boomverzorging kun je gerust een specialisme noemen. Met de European Treeworker (ETW) als Europese standaard. Vreemd genoeg kende de branche voor dit vak jarenlang geen erkende opleiding maar enkel cursussen. Helicon heeft daar een aantal jaar geleden verandering in gebracht. Samen met bekende boomverzorgende bedrijven en de VHG ontwikkelde Helicon de mbo-opleiding Boomverzorging. Een actieve mbo-opleiding waar je een schat aan kennis en ervaring opdoet om als boomverzorger in de praktijk succesvol te zijn. Een opleiding die je in BBL-vorm (deeltijd) kunt volgen. En uiteraard bieden we ook nog steeds de cursus ETW aan.

Kom langs!

Jaarlijks stroomt er bij Helicon een flinke lichting boomverzorgers uit. En volgens zowel ons als het beroepenveld pik je hen er meteen uit. Veel kwaliteiten, zowel theoretisch als praktisch, professionals die het verschil maken. Bovendien houden onze boomverzorgers van avontuur, fysieke inspanning, de geur van motorolie en vooral van bomen. In de prachtige groene omgeving van Velp werken onze professionele docenten en instructeurs iedere dag met grote betrokkenheid aan deze opleiding. We kenmerken ons door onze persoonlijke aanpak, actuele kennis van zaken en nauwe samenwerking met het beroepenveld.

Heb jij interesse in de opleiding Boomverzorging bij Helicon MBO Velp? Kom dan vooral naar een van de info-momenten. Onze docenten van de opleiding staan je graag te woord!

De mogelijkheden

De afgelopen 30 jaar heeft de boomverzorging zich in hoog tempo ontwikkeld. Diverse veranderingen in de omgeving, maatschappij en het vakgebied volgden elkaar in hoog tempo op. Om jezelf boomverzorger te kunnen noemen, heb je daarom veel kennis én vaardigheden nodig. Denk bijvoorbeeld aan: bomenkennis, standplaatsinrichting, ziekten en plagen en boomveiligheidscontrole. Maar ook aan snoeien, klim- en werktechnieken, hoogwerkergebruik, velling, verplanten van volwassen bomen en standplaatsverbetering.

Je leert dit bij Helicon MBO Velp allemaal in onze opleiding Boomverzorging in  BBL. Je combineert dan je baan met een dag school per week.

Dubbel waardevol diploma

Een belangrijke impuls voor boomverzorgers is de ontwikkeling van een Europese standaard, European Treeworker (ETW). Dit Europees erkende diploma wordt in Nederland steeds vaker als voorwaarde gesteld om aan bomen te mogen werken. Ook de overheid, een belangrijke opdrachtgever voor boomverzorgers, stelt dit steeds vaker verplicht. Opdrachtgevers huren specialisten in om ervoor te zorgen dat de werkzaamheden aan bomen vooral duurzaam uitgevoerd worden. 

Helicon leidt op tot ETW’er. Dat kun je doen als deelnemer aan de cursus ETW. Helicon biedt je daarnaast de unieke mogelijkheid om én je ETW-certificaat én je erkende mbo-diploma Boomverzorging te behalen. Je doet hiervoor na je opleiding het examen ETW. Dat heeft vele voordelen, waaronder een startkwalificatie, brede inzetbaarheid en een glanzende toekomst in de boomverzorging.

>> Meer informatie over onze opleiding Boomverzorging en ETW

Deel deze pagina opDelen