Menu

Dit zeggen ze zelf

Als je aan onze studenten vraagt wat zij nou zo leuk vinden aan school, dan zeggen ze bijna allemaal: de sfeer! Onze school is persoonlijk en kleinschalig en de docenten staan altijd voor je klaar, helpen iedereen op weg en geven goed les. Maak hieronder kennis met een aantal van onze studenten en een docent. Waarom hebben zij voor deze school gekozen? Wat zijn hun tips om te kiezen voor een opleiding die bij je past?   

Cees, Bos- en natuurbeheer

Ik ben Cees, 20 jaar, en zit in het laatste jaar van de opleiding Bos- en natuurbeheer.

Stage bij Staatsbosbeheer op vmbo

Ik heb voor de opleiding Bos- en natuurbeheer gekozen om dat ik op het vmbo al stage liep bij Staatsbosbeheer. Dit vond ik zo interessant dat ik hier voor wilde gaan leren. Ook was ik vroeger vaak al in het bos te vinden. Ik vroeg me altijd af hoe alles werkte. Bijjvoorbeeld hoe het nou kan dat een boom zo groot kan worden.

Heel divers

De opleiding is heel divers. Het ene moment ben je bezig met bodemonderzoek. Dan kijk je bijvoorbeeld naar ‘kan deze soort hier groeien?’ en ‘wat kan ik er aan doen om de soort hier te krijgen?.Het andere moment ben je in het bos bezig met meten van een opstand voor de houtoogst. 

Groeien door stage

n de stages pas je echt toe wat je hebt geleerd op school. Dan merk je écht een groei in die 3 jaar opleidingsjaren. De eerste stage is het werken nog wennen, maar in je eindstage heb je allemaal grote projecten. En voel je echt thuis op zo’n bedrijf!

Leuk aan Velp

Wat ik zo leuk vind aan Velp, en dit vertel ik ook altijd op de open dagen, je bent hier geen nummertje. Alle docenten kennen mijn naam en weten waar mijn interesse ligt. Maar ook de sfeer in de klassen is geweldig. Je zit in een klas met allemaal anderen die interesse hebben in Bos- en natuurbeheer en dat zorgt voor een band maar vooral voor veel gezelligheid.

Tip: kies de school die goed voelt

Ik heb veel hulp gehad van mijn stagebegeleider en ander collega's van Staatsbosbeheer. Ik kreeg van hun het advies om deze opleiding te gaan doen in Velp. Maar ik weet van oude klasgenoten dat een keuze voor een school moeilijk was. Wat ik iedereen als tip mee wil geven is: kies een school waar je je goed bij voelt. Als je voor het eerst een school binnen stapt en dan denkt ‘ja dit is het’ zit je vaak goed. Dit heb ik gehad met Velp: ik voelde me hier meteen thuis.

Loop een dagje mee

Ook adviseer ik iedereen om mee te doen met een meeloopdag. Bedenk dan voor jezelf een paar vragen voor de docenten of leerlingen die dag. En wees voor al niet te bang deze vragen te stellen!

Meer weten over de opleiding van Cees? Kijk bij Bos- en natuurbeheer.

Sanderijn, Bos- en natuurbeheer

Sanderijn is 21 jaar oud en zit in de tweede klas van de opleiding Bos- en natuurbeheer.

Het leukste aan de opleiding vind ik dat we veel naar buiten gaan, en veel praktijk hebben. Wat we leren, passen we echt in onze stages toe!” Met Bos- en natuurbeheer heb je dan ook een afwisselende opleiding te pakken waarin je alles leert over het beheren van natuurgebieden, flora en fauna, voorlichting en recreatie. Hiervoor heb je kennis  nodig over bos, bodem, water, planten en dieren.

Voor aanpakkers

Voor wie de opleiding geschikt is? Daar is Sanderijn duidelijk in: “Ik zou de opleiding Bos- en natuurbeheer aanraden aan iedereen die graag buiten werkt en niet bang is voor kou of regen. Mensen die van aanpakken houden en die nieuwsgierig zijn en veel willen weten!

Eline, Dier en ondernemen

Eline zit in het tweede jaar en is 18 jaar oud.  “Ik heb voor Dier en ondernemen gekozen omdat ik altijd al graag wat met dieren heb willen doen, vooral paarden."

Met deze opleiding kan ik een brede kennis opdoen van verschillende diersoorten en hun gedrag en verschillende vaardigheden ontwikkelen. Daarmee ben ik heel breed opgeleid en kan ik op meer werkplekken terecht. Daarnaast hebben we veel praktijklessen en doen we dus veel praktijkervaring op. Ook sprak het ondernemen mij erg aan, omdat ik later graag een eigen bedrijf start. 

Fijne sfeer op school

Wat ik ook vooral zo leuk vind aan Helicon MBO Velp, is dat het relatief klein is. Het is rustig en tegelijk heel gezellig op school. Iedereen kent en accepteert elkaar, leraren kennen je goed en vragen vaak hoe het met je gaat. Er hangt gewoon een hele fijne sfeer!

PR-team

Ook zit ik in het PR-team van de school. Ik vind het erg belangrijk dat ik andere mensen die nog twijfelen over hun toekomstige opleiding, kan helpen door te laten zien hoe leuk de opleiding is!

Méér dan puppy's knuffelen!

Voor deze opleiding moet je het leuk vinden om veel buiten te zijn, ook bij wind en regen. Ook is het natuurlijk niet alleen maar puppy’s knuffelen. Je moet er ook tegen kunnen om schoon te maken. Maar je moet vooral héél veel van alle soorten dieren houden; van honden tot vogelspinnen en van giraffes tot katten!

Op de pagina Dier en ondernemen lees je meer over deze opleiding.

Jari, Onderzoeker natuur en milieu

Jari is 19 jaar en zit in het laatste leerjaar van de opleiding Onderzoeker natuur en milieu.

Ik heb altijd al iets met natuur gehad, van kinds af aan was ik altijd al bezig met kikkervisjes vangen en met het kijken naar de vogels. Omdat ik toch meer een onderzoeker ben dan een beheerder, heb ik er voor gekozen deze opleiding te gaan volgen. Ook wil ik doorstromen naar het HBO. En deze opleiding heeft een goede aansluiting op het HBO.

Ben je, net als ik, nieuwsgierig en gedreven? En houd je van de natuur? Dan is Onderzoeker natuur en milieu echt iets voor jou.

Kleine school, fijne sfeer

Het is een kleine school waar door je een hele fijne sfeer krijgt, iedereen kent wel iemand uit elke klas dus er ontstaat een soort verbondenheid tussen alle leerlingen.

Tiddo, Onderzoeker natuur en milieu

Tiddo zit in het laatste jaar van de opleiding Onderzoeken natuur en milieu: Ik heb altijd al interesse gehad voor bepaalde aspecten van biologie. Het weer spreekt me erg aan, maar bijvoorbeeld ook geologie (hoe is reliëf ontstaan) en bodemonderzoek vind ik geweldig.

Leren in de buitenlucht

Volgens Tiddo moet een student ONM niet bang zijn om zijn handen vuil te maken, veel van buitenlucht houden óók als het weer niet mee werkt.

Wat ik echt fijn vind aan de opleiding is dat wanneer de klas een beetje wegzakt tijdens een presentatie, de docent on mee naar buiten neemt. Dan doen we daar groene activiteiten die te maken hebben met het thema uit het lesboek.’

Open dagen helpen écht

De keuze voor een opleiding is niet altijd makkelijk. Zo is Tiddo eerst gestart aan een opleiding in de richting Techniek. Gaandeweg kwam hij er achter dat zijn interesse toch meer richting Biologie lag. ‘De Open Avonden hebben mij geholpen in het maken van een keuze. Tijdens gesprekken met docenten en leerlingen vertelden zij uitgebreid hoe de opleiding in elkaar zit en wat je kunt verwachten van de opleiding. Dit werkte erg goed voor mij.

Wil je meer weten over Tiddo's opleiding: kijk bij Onderzoeker natuur en milieu.

Michelle, Outdoor en recreatie

Ik ben 19 jaar en zit in het tweede  leerjaar van de opleiding Outdoor en recreatie. Ik heb hiervoor gekozen omdat ik hou van avontuur en uitdaging.

In deze opleiding spreekt mij het meeste aan dat je mensen kan laten genieten van het buitenleven. Lekker actief zijn en genieten en leren van de natuur. Fijn aan onze school is dat je hier helemaal jezelf kan zijn;  iedereen is gelijk en zo voelt het ook. Het is persoonlijk en je voelt je snel op je gemak.

Van bushkraft tot je eigen bestek maken

De opleiding is heel gevarieerd. In elke periode maken en doen we weer andere dingen: je eigen mes en lepel maken, bushcraft, klimmen, kanoën en mountainbiken. Maar ook leren hoe je -professioneel- instructies geeft.

Ben jij ook graag buiten?

Als je graag buiten bent, enthousiast en nieuwsgierig bent voor de natuur en het buitenleven dan ben je zeker geschikt!

Kijk bij Outdoor en recreatie als je meer wilt weten over deze opleiding. 

Chantal, Voeding en welzijn

Chantal (links op de foto) zit in het tweede leerjaar van de opleiding Voeding en welzijn.  

Ik vind het leuk om te leren wat voeding voor het menselijk lichaam doet. Wat gebeurt er allemaal met de dingen die we eten en drinken en hoe zorgt voeding ervoor dat wij kunnen leven? Ik wil graag mensen kunnen helpen die problemen hebben bij hun leefstijl. Dat leer ik op deze opleiding.

100% jezelf

Helicon MBO Velp is kleinschalig, daardoor is er een prettige sfeer. Je kan in Velp 100% jezelf zijn! 

Uiterlijk én voeding vind ik interessant

Toen ik op het VMBO zat, wist ik dat ik iets met uiterlijk wilde gaan doen. Tijdens mijn niveau 3 opleiding Schoonheidsspecialiste ben ik erachter gekomen dat voeding mij ook erg aantrok. Daarom ben ik na het behalen van mijn diploma deze opleiding gaan doen.

Voedingsadviseur of voedingsvoorlichter

Tijdens de opleiding Voeding en welzijn leer je waar voeding vandaan komt, wat de invloed van voedingsmiddelen is op ons lichaam en hoe je consumenten en bedrijven adviseert over verantwoorde voedingskeuzes. Na 3 jaar ben je voedingsadviseur of -voorlichter. 

Johannes, Watermanagement


Johannes is 17 jaar en tweedejaars van de opleiding Watermanagement. Zijn opleiding combineerde hij in het eerst studiejaar met een bestuursfunctie bij het Waterschap. Daarmee was hij de jongste dijkgraaf van Nederland.

Sinds mijn veertiende ben ik al actief voor het waterschap. Destijds zag ik een oproep van het Waterschap en dacht: ik probeer het gewoon! Ik vind het belangrijk dat -jonge- mensen zich meer bewust worden van water. Veel mensen weten eigenlijk weinig over water. Dat gold voor mij ooit ook. Het waterbeheer in Nederland is zo goed geregeld, dat we bijna vergeten hoe dat kan en wie dat doet. De waterschappen zijn hier heel belangrijk in. Zij zorgen ervoor dat we droge voeten en schoon en voldoende water hebben.

Straks naar hbo

De opleiding Watermanagement sprak me meteen aan. Ik wilde eigenlijk havo gaan doen, maar een mbo niveau 4-opleiding bleek veel beter bij me te passen! Ik maak nu watermanagement mee vanuit de praktijk. Het persoonlijke van de school sprak me ook aan: docenten zijn heel open en gastvrij. Mijn plan is om na het mbo een hbo-opleiding te volgen. Dat scheelt me uiteindelijk maar één jaar. Of ik ga aan de slag in het werkveld: het arbeidsperspectief is super.

Foto: Raphael Drent

Sietse, Boomverzorging/ETW

Sietse Winter doet de opleiding Boomverzorger/ETW bij Helicon (BBL, niveau 3). We hebben hem gevraagd naar zijn ervaringen. 

Zelf zit ik in het eerste jaar van deze opleiding en ik vind het nog steeds super interessant wat wij allemaal krijgen. Wij hebben in het begin van het schooljaar veel met de kettingzaag, zoals bomenzagen in het bos, maar ook de theorie en hoe de machine te onderhouden.

Hoe is het om weer in de klas te zitten?

Het omgaan met je klasgenoten is erg prettig, omdat iedereen met hetzelfde doel deze opleiding volgt en passie heeft voor het beroep. Ook de meeste leraren komen uit het werkveld dus heb je een relaxt en ontspannen sfeer op school. Wat betreft de lessen: wij leren veel over de bodem en hoe de bomen te planten en te verplanten. Dit hebben wij overigens ook nog in de praktijk beoefend. Daarnaast is er ook veel zelfstudie bij deze opleiding nodig, bijvoorbeeld het leren van de boomsoorten in het Latijn en het Nederlands. Maar dat leer je ook in de praktijk op je leer/ werkbedrijf.

En hoe is het dan in de praktijk?

Door verhalen van klasgenoten en mijn eigen ervaring is het erg belangenrijk voor een leer-/werkbedrijf dat je flexibel bent. Dit heeft vooral te maken met je werktijden en werkzaamheden.

Bij het bedrijf waar ik werk is het erg belangenrijk dat ik eerlijk en ondernemend ben. Want als je wel naar je werk komt maar niets uitvoert dan is het vermoeiend voor jou en het bedrijf. Als je eerlijk bent kom je verder met wat je wil en leer je het meest.

Heb je nog een advies voor de mensen die overwegen om voor deze opleiding te kiezen?

Als je voor deze opleiding kiest, levert je het heel veel vreugde op en frisse lucht. Zelf ben ik heel blij dat ik deze opleiding ben gaan volgen. Graag zie ik je volgend jaar met de gezamenlijke dag voor ETW'ers.

Lodewijk, Eco en wildlife

Lodewijk (19 jaar) is 2e jaarsstudent Eco en wildlife. 

Ik heb voor de opleiding Eco en wildlife gekozen omdat ik van jongs af aan al veel interesse heb in de natuur. Wat mij het meeste aanspreekt aan de opleiding, is dat je constant met de natuur bezig bent. De opleiding kun je zelf met stages ook internationaal maken en dat vind ik erg leuk. Het fijne is ook dat je vaak het werkveld in gaat om toe te passen wat je in de les geleerd hebt. We hebben ook behoorlijk wat excursies in Nederland gedaan die erg leuk en leerzaam waren.

Op een mooie plek 

Helicon in Velp is zo bijzonder omdat het op een hele mooie plek ligt, namelijk heel dicht tegen de Veluwe aan. Ook is het handig dat de school naast Van Hall Larenstein (VHL) ligt. Na je mbo kun je dus zo doorstromen naar VHL, om daar een hbo studie te starten.

De opleiding die precies bij mij past

Ik heb eigenlijk geen moeite gehad met het kiezen van een studie, er werd mij ook altijd verteld dat ik ‘later’ iets met de natuur zou gaan moeten doen. Eco en wildlife sluit daar perfect op aan.

Ik heb vanuit havo 4 de overstap gemaakt naar het mbo. Mijn moeder heeft toen mij geholpen met het zoeken naar een geschikte opleiding. Ze zei dat dit weleens de opleiding kon zijn die precies bij mij past. Om me te oriënteren op het werkveld van Eco en wildlife, heb ik toen eerst stage gelopen als ranger bij Safaripark de Beekse Bergen op de Bootsafari . 

Tips

Ik heb nog een paar tips voor de school. Als student kun je aan leuke en interessante excursies meedoen. En dan is het fijn om echt op tijd te weten welke excursies dat zijn, wat de kosten daarvan zijn en welke spullen je allemaal nodig hebt.  

Odette, Eco en wildlife

Odette studeert Eco en wildlife en zit in het 2e jaar.

Ik heb voor Eco en wildife  gekozen omdat ik dat erg interessant vind en graag in de natuur ben. Je hoeft niet echt een bepaald type te zijn voor deze opleiding, als je maar wel gewoon respectvol met de natuur omgaat.

Eerst verkeerd gekozen

Toen ik nog op de middelbare school zat, vond ik het erg lastig om een opleiding te kiezen.  Ik heb ook inderdaad eerst de verkeerde keuze gemaakt. Hiervoor deed ik de opleiding EventMarketing, maar na een jaar ben ik daarmee gestopt. Uiteindelijk kwam ik bij de opleiding Eco en wildlife. Ik ben toen naar een open avond geweest en de opleiding en school spraken me heel erg aan. De school is niet super groot. Ik vind dat zelf wel fijn omdat je je dan wat veiliger voelt. 

Een tip voor de school is dat ze sommige dingen wat eerder mogen aankondigen. Maar verder is het een prima school!

Joost, docent Watermanagement

Ook onze docenten vertellen graag waarom zij met veel plezier werken op Helicon MBO Velp. Aan het woord: docent Joost Koks.

Waarom werk jij graag als docent op Helicon MBO Velp?

Na 10 jaar te hebben gewerkt in het werkveld van Watermanagement, vind ik het bijzonder dat ik de leerling klaar mag stomen voor het echte werk. Leerlingen hierin begeleiden en mijn ervaring overbrengen, daar word ik echt vrolijk van!

Wat maakt jouw lessen (of de opleiding) nou zo leuk?

Met de opleiding Watermanagement kan je echt iets! Je hebt een prima basis om over te stappen naar HBO of na 3 jaar aan het werk te gaan. Je bent bezig met water: een onderwerp waar Nederland bekend om staat en wat iedereen kan aanspreken.

Mijn lessen zijn praktisch en afgestemd op de buitenwereld. We doen projecten voor echte opdrachtgevers en in echte gebieden.

Wat kunnen leerlingen van jou verwachten?

Ik ben een docent die graag aansluiting zoekt met de buitenwereld en open staat voor discussie en afwisseling.  Ook ben ik een betrokken mentor, ik vind het belangrijk dat leerlingen zich veilig en thuis voelen op school. Natuurlijk moet er ook ruimte zijn voor gezelligheid en humor. 

En… wat verwacht jij van je leerlingen?

Ik werk graag met leerlingen die aan willen pakken, die ambitie hebben en willen samenwerken. 

Voor wie is de opleiding geschikt?

Voor leerlingen die nieuwsgierig zijn, die zich weleens dingen afvragen als: Hoe blijft Nederland droog? En waar komt dat schone drinkwater uit de kraan vandaan? En verder ... Spreekt de afwisseling tussen buiten en binnen je aan? Vind je het ook leuk om regelmatig aan de pc te werken? En ben je communicatief vaardig, of wil je je daarin ontwikkelen? Dan past Watermanagement waarschijnlijk heel goed bij jou!

Wat zou je leerlingen die nog moeten kiezen willen adviseren?

Loop een dagje mee met onze opleiding (of een van onze andere opleidingen). Dan krijg je echt een goed beeld.

Kars, oud student Eco en wildlife


Na je opleiding aan Helicon MBO Velp kun je aan het werk in binnen- of buitenland. Of doorstromen naar het hbo. Naar Hogeschool Van Hall Larenstein bijvoorbeeld, onze buren op het unieke kennislandgoed Larenstein. Kars is daar na zijn opleiding Eco en wildlife Bos en natuurbeheer gaan studeren.

Waarom ben je door gaan studeren?

Tijdens mijn opleiding Eco en wildlife ben ik er door stages bij onder andere RAVON (Reptielen Amfibieën Vissen Onderzoek Nederland) en in Suriname achter gekomen wat ik wil gaan doen. Ik wil mij bezig houden met aquatische ecologie en dan met name met vissen! Van kleins af aan interesseerde vissen mij al enorm. En nu weet ik hoe ik tijdens mijn toekomstige werk met deze fascinerende dieren bezig kan zijn. Ik realiseerde me al snel dat ik daarvoor een hbo achtergrond nodig heb. Dit is voor mij de grootste motivatie geweest om door te gaan studeren. Ook kreeg ik van mijn oude stagebegeleiders het advies om door te leren.

Waarom de keuze voor deze studie?

Ik moet bekennen dat ik niet eerst voor een opleiding heb gekozen, maar echt voor de school zelf gekozen heb. Binnen het wereldje van natuurbeheer hebben velen gestudeerd aan de Universiteit in Wageningen of aan Van Hall Larenstein in Velp. Door de goede naam die de school heeft, ben ik voor Van Hall gegaan.

Hoe bevalt het?

Het bevalt op zich prima. Ik merk wel dat een hogeschool een logger orgaan is dan mijn oude mbo ’schooltje’. Hier ben je iets meer een nummer dan een individu. Maar voor een hogeschool valt Van Hall Larenstein weer enorm mee.

Had je dit verwacht?

In de opleiding die ik nu volg, ligt de nadruk soms teveel op vegetatie en planten ligt. Terwijl er net zoveel of zelfs méér, werk te vinden is op het gebied van fauna. Dit vind ik jammer. De plantenkennis moet zeker niet minder worden, maar de faunakennis mag meer aandacht krijgen in de opleiding. We hebben wel veel les gehad over de grote zoogdieren die ons land kent, maar andere diergroepen blijven enorm achter. Vleermuizen zijn bijvoorbeeld heel actueel en hier is veel werk in te vinden. Misschien komt dat nog in de loop van mijn opleiding. Naast deze twee punten bevalt de school heel goed en gaan de lessen, toetsen et cetera mij goed af.

Wat wil je hierna gaan doen?

Werken! Ik wil graag als ecoloog bij een overheidsorgaan zoals het waterschap aan de slag gaan. Of bij een bedrijf als RAVON mijn steentje bijdragen.

Deel deze pagina opDelen