Menu
woensdag 29 januari 2020

Directeur MBO Tilburg tekent convenant Praktijkleren

Voor inwoners zonder startkwalificatie (diploma havo / mbo2 of hoger) start in Tilburg een proef met leren in de praktijk. De gemeente onderzoekt of dit meer kans op werk geeft.  Directeur Leonie Heijkants (Helicon MBO Tilburg) tekende dinsdag het convenant tot samenwerking met o.a. Gemeente Tilburg, RooiPannen en ROC Tilburg.

Gemeente Tilburg wil dat iedereen mee kan doen en zijn of haar talenten kan blijven ontwikkelen. Ook de arbeidsmarkt vraagt dat medewerkers zich blijven bijscholen. Dat is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Sommige inwoners hebben bijvoorbeeld geen startkwalificatie, omdat ze niet mee konden komen op school, of als vluchteling hierheen zijn gekomen. Tilburg wil onderzoeken of leren in de praktijk met een praktijkverklaring een manier is om het perspectief op (duurzaam) werk te vergroten. Het gaat over werkzoekende én werkende Tilburgers. 

Talentontwikkeling op de werkvloer

"Juist voor de inwoners die geen startkwalificatie hebben is het van belang dat ze leren (weer) leuk gaan vinden en gemotiveerd worden om dit op een andere manier te doen. Deze pilot biedt ons de kans om dit vorm te geven samen met de 3 mbo-scholen in Tilburg: Helicon, Rooipannen en ROC Tilburg", aldus wethouder Esmah Lahlah. "Ook werkgevers zijn van groot belang bij deze pilot, omdat zij werknemers kunnen laten deelnemen en nieuwe werknemers op een leerwerkplek kunnen laten instromen.''

Nieuwe manier van leren en werken

Voor inwoners zonder startkwalificatie is er weinig tot geen aanbod vanuit het publieke mbo-onderwijs. De leerroutes die worden aangeboden zijn op mbo niveau 2 of hoger. Praktijkleren is de eerste vorm van een 'leven lang leren' op mbo niveau 1. Het doel is om deze samenwerking in 2021 definitief in te voeren. 

Deel deze pagina opDelen