Menu
dinsdag 5 november 2019

‘Stagiairs van Helicon MBO Tilburg zijn sociaal, ondernemend en denken mee in duurzame oplossingen’

Wie kiest voor de mbo-opleiding Stad en mens, wordt breed opgeleid. Tijdens het eerste jaar volgen de studenten vijf specialisaties: Vrije tijd, Water en energie, Stad en wijk, Biobased economie en Lifestyle. Daarna maken ze een keuze voor leerjaar 2 en 3. In de hele schoolperiode komt veel praktijk aan bod. In de vorm van ‘levensechte projecten’, maar ook in vijf stages.

Joys van Lieshout van Contourdetwern begeleidt al een paar jaar studenten van Helicon MBO Tilburg. Zo ook tweedejaars Dirk, die de specialisatie Stad en wijk koos. Hij leert tijdens zijn studie om ervoor te zorgen dat mensen in de stad en in de wijk niet naast, maar mét elkaar leven. Bij Contourdetwern organiseert hij activiteiten voor verschillende doelgroepen; kinderen, eenzame ouderen, vrijwilligers. ‘'Stagiairs van MBO Tilburg zijn sociaal, leren op school al verbindingen leggen en hebben een duurzame kijk op de wereld ontwikkeld. Bovendien zijn het gewoon leuke studenten. Dirk heeft in het kader van De Week van de Eenzaamheid zelfs in een hartjespak over de weekmarkt gelopen, dat is toch prachtig!’', vertelt Joys trots.

Breed opgeleid, veel mogelijkheden

Stagebegeleider Jacqueline van Eerd van ZuiderZwam beaamt dat de opleiding en het type student van Helicon MBO Tilburg bij veel verschillende bedrijven passen. Momenteel begeleidt ze student Demi, die vanuit de specialisatie Water en energie stageloopt bij Duurzaam MOED. Demi: ‘'Ik heb van MOED de opdracht gekregen om de oesterzwammenkwekerij van Jacqueline te verduurzamen op het gebied van energie. Om inzicht te krijgen in het huidige verbruik, heb ik een energiemeter geplaatst. Daarnaast heb ik onderzocht wat haalbare opties zijn qua energievoorziening: zonnepanelen, een sedumdak, warmte- en koudeopslag (WKO). De vervolgstap is om te onderzoeken hoe ZuiderZwam de opgewekte energie kan opslaan om het te gaan gebruiken.’'


Stagecoördinator Yoni Herberigs van Helicon MBO Tilburg voegt toe: ‘'Dat zou een mooie opdracht zijn voor een nieuwe stagiair. Maar ook de specialisatie Biobased economie past goed bij ZuiderZwam. ZuiderZwam kweekt oesterzwammen op koffiedik in en uit Tilburg, dat normaal gesproken wordt weggegooid. Van afvalreductie naar voedselproductie. Op school worden lessen rondom grondstoffen en reststromen gegeven, in de praktijk leren studenten over kansen rondom circulair (voedsel) produceren.’'

Erkenning bij SBB

Bedrijven die een stagiair van Helicon MBO Tilburg plek willen bieden, dienen een erkenning aan te vragen bij SBB. Na aanmelding op Stagemarkt.nl, volgt een gesprek met een medewerker van SBB om de accreditatie toe te kennen. De stages van Helicon MBO Tilburg duren 10 weken.

Interesse?

Helicon MBO Tilburg maakt voor de aansluiting met de praktijk dankbaar gebruik van haar vaste relaties. Stagebedrijven binnen het werkveld denken mee in de (opbouw van) de opleiding, leveren gastdocenten of spelen een rol in excursies en projecten.

Bent u zoek naar een stagiair? Of een passende samenwerking? Neem contact op met Yoni Herberigs, stagecoördinator, via y.herberigs@helicon.nl of (013) 4627 110.

Lees meer info over stages op: https://www.helicon.nl/over-helicon/informatie-voor-stagebedrijven/

Deel deze pagina opDelen