Menu
woensdag 6 februari 2019

Aflammerexcursie

Elk jaar gaan de tweedejaarsstudenten van de opleidingen Dier en gedrag en Dier en ondernemen op aflammerexcursie. Deze week zijn de studenten op de zondag en maandag langs geweest met een club van zeven. Volgende week zondag, maandag en dinsdag gaat er weer een club van 6 á 7 studenten. Zij verblijven 21 uur op een boerderij om ervaring op te doen met het aflammeren.

Zondag 3 februari door Amaryllis DG3.2

3 Februari was het zo ver. De eerste groep studenten kwam voor de aflammerexcursie, dit waren zes studenten.

We begonnen met de luchtbedden opblazen, vervolgens werd er onder het genot van een drankje een presentatie gegeven waarin ons werd verteld wat ons te wachten stond.

Na de presentatie hebben we een rondleiding over het bedrijf gekregen. We hebben naast schapen ook nog andere dieren gezien zoals kwartels, konijnen, geiten, varkens en honden. We zijn naar de stallen gegaan om te voeren en de stallen op te strooien. Twee lammetjes moesten telkens een fles met melk en dit hebben twee studenten gedaan.

We hebben met zijn allen gekookt. Daarna zijn we naar de stal terug gegaan om een schaap op te voelen want die vertoonde raar gedag. Er was helaas maar één schaap die ging lammeren dus drie studenten hebben hun miniatuur versie verlost. Er zouden vier lammetjes zijn alleen is er één doodgeboren. De andere drie studenten mochten moederschaap melken zodat het pasgeboren lammetje melk kon drinken uit een fles. Hiermee wordt zeker gesteld dat elke lammetje de biest binnen krijgt.

We zijn gaan slapen, om half drie gingen we kijken of er nog één ging bevallen maar helaas niets, dus zijn we weer gaan slapen. Zeven uur zijn we opgestaan om onze spullen op te ruimen en nog eens te gaan controleren of er wat aan de hand was helaas weer niks.

We hebben het leuk en gezellig gehad met zijn allen.

Net toen de studenten weg gingen begon er een schaap te lammeren, docent Floske heeft toen drie lammeren ter wereld gebracht.

Maandag 4 februari door Amaryllis DG3.2

Studenten kwamen net te laat voor de eerste verlossing. Maar konden toen wel melken en de fles geven. Later op de dag gingen er nog eens drie schapen lammeren, waar de studenten wel bij konden helpen, één lam was een reuze lam. De avond en nacht waren rustig. De volgende dag werd het om 9.00 uur heel druk drie schapen tegelijkertijd aan het lammeren. Gelukkig was er voldoende hulp. En hebben we zeven lammeren levend ter wereld gebracht. Ook weer een super dag!

Maandag 4 februari door Maaike DO4.2

Met een gezellige en enthousiaste groep van zeven studenten zijn we begonnen aan de aflammerexcursie. Je mag meehelpen met verlossen en zo kan je ook zelf ervaren hoe het is om te doen. In totaal zijn er zes schapen bevallen verdeeld over twee dagen. Genoeg om te doen dus! Zo kreeg iedereen de kans om een keer mee te helpen met verlossen. Heel veel lammetjes zijn door ons op de wereld gezet. Veel gezonde lammetjes, een heel groot lam en helaas ook een paar dode lammetjes. Ook moesten er veel flesjes gegeven worden aan de lammetjes met biest of melk. Om half drie ’s nachts werd iedereen uit bed getrommeld voor controle. Daar was niemand echt heel erg blij mee, maar dat hoort er ook allemaal bij. Daarna om 7 uur op en weer alle werkzaamheden doen die gedaan moeten worden. Al met al een drukke, vermoeiende, maar erg leuke ervaring!

Deel deze pagina opDelen