Menu
maandag 24 december 2018

Gastlessen Eco en wildlife in december

De Vlinderstichting

Onze derdejaars Eco en Wildlife studenten volgden een gastles van ecoloog Albert Vliegenthart. Wat een inspirerende man! Hij werkt bij de Vlinderstichting en weet veel (grote) bedrijven te bewegen tot duurzaam handelen. Dat doet hij niet door met zijn vingertje te wijzen, maar door een bestaand probleem van een bedrijf te zien als een kans. Een kans om biodiversiteit te vergroten en ook een kans om het voor medewerkers aantrekkelijk te maken.

 

SNP Natuurreizen

Ook SNP Natuurreizen verzorgde een gastles voor onze derdejaars Eco en Wildlife studenten. Directeur Gert Nieuwboer, bioloog, vertelde ons over zijn lobby, samen met Nederlandse reisorganisatoren, bij onze regering om vluchten te verduurzamen. Verder gaf hij tips om met respect voor de mens en dier te reizen. Bedenk, voordat je een ritje maakt op de rug van een olifant of zwemt met dolfijnen het volgende: zijn de dieren in hun natuurlijke omgeving en vertonen zij natuurlijk gedrag?

Ecologische wijk

Op 6 december gingen de beide klassen derdejaars van  Eco en wildlife op excursie naar de bijzondere wijk Lanxmeer in Culemborg. Terwijl we door de wijk liepen vertelde Gerwin Verschuur, één van de oprichters, ons over het initiatief van de bewoners om een ecologische wijk te ontwerpen. Al lopend zagen we veel zonnepanelen, zonnecollectoren, weinig parkeerplaatsen (en als ze er waren, waren ze groen aangekleed), huizen met sedumdaken, kashuizen, veel aaneengesloten openbaar groen (egels en vossen bezoeken de wijk) etc. De bewoners scheiden afvalwater waardoor ze de riolering minder belasten en zelf hun "grijze" afvalwater reinigen met een rietveld.

Deze wijk is een goed voorbeeld van  ecologisch bouwen, organische landschapsontwikkeling en permacultuur-ontwerp principes.

Deel deze pagina opDelen