Menu
vrijdag 3 juli 2020

Studenten BLOEI.LAB presenteren productinnovaties aan sierteeltbranche

Het excellentieprogramma van Bloem, groen en styling brengt mbo-studenten aan zet om de bloemenbranche te vernieuwen. Na een innovatietraject van een half jaar, presenteerden de mbo’ers van Helicon MBO Den Bosch op 30 juni hun productinnovaties aan ondernemers uit de sierteeltbranche.

BLOEI.LAB is een samenwerking tussen Helicon MBO Den Bosch en Concept Factory. Ruud Teutelink, docent Bloem, groen en styling is de initiatiefnemer: “Vanuit Bloem, groen & styling hadden we al langer een wens voor een excellentietraject. Na een fijne kennismaking met Janny Meemelink van Concept Factory, creëerden we samen BLOEI.LAB. BLOEI.LAB is bedoeld als springplank voor talentvolle studenten die zichzelf en de sierteeltsector opnieuw willen uitvinden.”

Tot bloei komen met BLOEI.LAB

Lieke van Leur

Lieke van Leur, een van de deelnemende studenten, kijkt terug op een proces waarin ze een waardevolle bijdrage heeft mogen leveren aan de branche én waardevolle zelfkennis opdeed.

“Het was gaaf om iets te doen wat echt tot verandering kan leiden. Een bredere kijk in de branche bracht met veel nieuwe kennis en een nieuwe manier van kijken. Je wordt uitgedaagd om commercieel te denken, kwaliteiten te kweken en door te ontwikkelen in een creatieve en commerciële omgeving.

"Ik heb de kans gekregen om mijn visie te delen met het bedrijfsleven. Er bouwde een enorm verantwoordelijkheidsgevoel op. Met de hoge verwachtingen en spanningsvelden die hier mee samen gaan, heb ik leren omgaan. In het begin was het zoeken naar de balans tussen mijzelf en de verschillende partijen. Het was soms lastig om keuzes te maken over wat wel en wat niet relevant was."

"Naast een mooi eindproduct, bracht BLOEI.LAB me ook zelfkennis. Ik heb ontdekt wat ik wil voor mijn toekomst, ik heb persoonlijke prioriteiten leren stellen en contacten durven leggen. Dankzij BLOEI.LAB durfde ik echt mijn eigen pad te lopen!”

Trots, drive en vertrouwen

Ruud: “Het opzetten, begeleiden en optimaal faciliteren van het ontwerpproces was een mooie uitdaging, een uitdaging die door de Corona-crisis alleen maar groter werd. Ik ben trots dat er desondanks echt verrassende en totaal verschillende concepten/producten zijn ontstaan.

René Malcorps, begeleidend docent: “Doordat de opdrachten rechtstreeks uit het bedrijfsleven van de sector komen ligt de spanningsboog voor de studenten van BLOEI.LAB veel hoger dan in het reguliere onderwijs. Het is fantastisch om te zien hoe studenten gedurende het traject gegroeid zijn en als professional met de opdrachten en opdrachtgevers omgaan. De studenten komen erachter dat ze veel meer kunnen dan ze denken. BLOEI.LAB opende deuren voor ze waarvan ze niet wisten dat die bestonden.

Janny Meemelink van Concept Factory bracht de studenten vraagstukken uit de praktijk. “Met BLOEI.LAB wilden we de studenten laten ontdekken dat hun expertise ook heel waardevol is voor de bedrijven en organisaties in de periferie van de bloemenwinkel. Het verbaast ons altijd hoe verrast ze zijn van de omvang en diversiteit binnen onze sector en te ontdekken wat zij hiervoor kunnen betekenen. Het geeft hen een positief vertrouwen in de toekomst en in hun bloei-ambitie. Maar wederzijds geeft het ook onze opdrachtgevers verassende en creatieve inzichten voor toekomstig gebruik. Supermooi om deze brug te slaan.”

Deel deze pagina opDelen