Menu
woensdag 27 maart 2019

210 kilo aan groente en fruit uitgedeeld!

Het genoeg eten van groente en fruit is voor heel Nederland een uitdaging, echter zijn het vooral jongeren die het eten van groente en fruit niet toegepast krijgen in hun dagelijks leven. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (2016) concludeert dat twee op de tien jongeren de dagelijkse norm van groente en fruit niet halen. Maar wat zou er gebeuren als er gratis groente en fruit zou worden aangeboden in de kantine? Verandert dit de getallen?

Onderzoek onder jongeren

Het project is eerder al uitgevoerd op de HAS Hogeschool. Naar aanleiding van de positieve uitkomst uit hun onderzoek, onder leiding van Herman Peppelenbos, wilden ze graag bekijken wat er op een school met een anders opleidingsniveau zou gebeuren.

Wij probeerden het, zes derdejaars Voeding en welzijn studenten van Helicon MBO Den Bosch. In 20 weken hebben wij vooronderzoek gedaan, leveranciers gecontacteerd, het onderzoek gedaan en de resultaten geanalyseerd.

Groente en fuit te duur

Tijdens het vooronderzoek hebben we de probleemstelling geanalyseerd, waarom voldoen jongeren niet aan deze norm? Het antwoord wat hier veel uitkwam was dat groente en fruit zijn vaak niet goedkoop zijn en dat er andere voedingsmiddelen goedkoper zijn. Dat maakt het gratis groente en fruit ook zo aantrekkelijk.

Netwerken met leveranciers

Na het vooronderzoek hebben we contact opgenomen met leveranciers van fruit en groente. We gaven uitleg over ons project en hebben hierdoor verschillende samenwerkingen kunnen creëren. Hierdoor kwamen wij aan eetrijpe producten.

Alles op

Toen we de leveranciers gecontacteerd hadden hebben we het project gestart. Twee dagen per week, vier weken lang hebben wij het ‘HAS to go huisje’ gevuld met gratis groente en fruit. Tijdens deze acht dagen hebben 210 kg groente en fruit aangeboden, dit is allemaal opgegaan.

Gratis werkt! 

Dus, welke resultaten hebben wij gevonden? Ja, de getallen veranderen! Hoewel de studenten zelf aangeven niet het idee te hebben dat ze meer groente en fruit hebben gegeten is dit zeker wel het geval. Wat kunnen we hieruit concluderen? Het zelf moeten kopen van groente en fruit zal de grootste drempel zijn in de stap naar de consumptie verhogen. Dat maakt dat dit project is geslaagd, de producten waren gratis en ze konden het zelf pakken op een plek waar ze toch elke dag langs liepen.

Studenten: Jip Broos, Miluska Dujardin, Janne van der End, Vera Kleverwal, Emma van Nuland en Anka Pijnenburg.

Klas: VW43

Samenwerking: Herman Peppelenbos, lector Groene Gezondheid bij HAS Hogeschool.

Deel deze pagina opDelen