Menu

Breek Los & Digital Nomads

Hoezo moet je elke dag naar hetzelfde schoolgebouw, als je de wereld hebt om te leren?

De reis van onze Digital Nomads

Leren kun je overal. En studenten leren het beste als ze zelf eigenaar zijn van hun leerproces. Ons geloof in dit principe heeft geresulteerd in het unieke project ‘Digital Nomads’. Een maand reizen zonder een les te missen.

Digital Nomads vs. Coronavirus 0-1

13 maart 2020 - Roemenië

En ineens komt het avontuur abrupt tot stilstand. Het Coronavirus steekt de kop op. Daardoor zijn er nu ineens onverwachte reis- en gezondheidsrisico's voor onze Digital Nomads. Helicon kan niet anders dan de Digital Nomads verzoeken terug te komen naar Nederland. Docenten Bjorn en Tatjana reizen vrijdag 13 maart met de studenten terug naar Nederland. Echt heel jammer, maar ook evengoed onvermijdelijk.

Een ding is zeker: dit is niet het einde van de Digital Nomads! We pakken door, dat is de wens. Hoe en wanneer: wordt vervolgd... Want dat de reis zelfs in 10 dagen al een enorme impact heeft gehad, zie je hier.

Wanneer staat vast, hoe is vrij

Onze 14 mbo-studenten die meegaan bepalen samen de bestemming en de route naar huis. De studenten geven zelf invulling aan de reis en nemen ieder een persoonlijk leerdoel mee. De zelfgenoemde Digital Nomads zijn een ultiem voorbeeld van de onderwijsmethode van Helicon MBO Den Bosch, genaamd Breek los.

Volg de reis

Hier blijf je de komende maanden op de hoogte van onze voorbereidingen.

September

Studenten ontvangen een mysterieuze mail: 'Ga je mee een maand op reis, zonder een les te missen?'


De aanmeldingen voor de reis stromen binnen. 

Oktober

De selectieprocedure start.


Goed nieuws voor Clarissa, Nick, Fleur, Kirsten, Tom, Danique, Lotte, Amber, Lylian, Nikki, Nerena, Manon, Janne en Brechje. Ze mogen mee op reis!  

Oktober / November

De club komt wekelijks samen om elkaar te leren kennen en de reis te gaan voorbereiden. Tot 's avonds laat overleggen? Geen probleem! Pizza erbij en knallen maar!

December

De landen die de Digital Nomads gaan bezoeken zijn bekend! Ze gaan naar: Polen, Hongarije, Roemenië, Griekenland en de Azoren. Noord-Macedonië staat hierbij nog in optie om toegevoegd te worden.


De Nomads nemen een moeilijk besluit. De reis zoals we die hadden bedacht bleek niet haalbaar. Er moesten opnieuw keuzes worden gemaakt. Het heeft de nodige tijd en aandacht gehad, maar we zijn er uit gekomen! Op 3 maart 2020 vertrekken we naar Polen. Vanuit hier reizen we door naar Hongarije, Roemenië en eindigen we in Griekenland. De Azoren zijn dus (helaas) afgevallen. Op 3 april 2020 komen we terug vanuit Athene.  

Januari


De club organiseert een ouder- en vriendenavond. Zo kunnen ook de familie en vrienden van onze Digital Nomads kennis maken met elkaar en de reis. Ouders gingen enthousiast en gerustgesteld naar huis. Ze vonden het erg leuk om de groep te leren kennen en tevens in actie te zien.


De Digital Nomads gaan op bezoek bij het College van Bestuur van Helicon om hen bij te praten over de aankomende reis. Binnenkort gaan ze ook de reis pitchen bij Ufuk Kâhya, wethouder van 's-Hertogenbosch!

Februari

Met @helicondigitalnomads ontvangen op het stadhuis van 's-Hertogenbosch door wethouder Kâhya. Onze studenten vertelden hem over hun reis. Over nieuwsgierig zijn naar andere landen. De wethouder hoopt hen na afloop weer te spreken om hun ervaringen te delen met de onderwijscommunity in 's-Hertogenbosch.


hoodies Digital NomadsEr kan een warme trui minder ingepakt worden. De Digital Nomads hebben bij deze hun custom hoody te pakken! 


Wat een eer! Het Brabants Dagblad heeft de studenten geïnterviewd. Ze glimmen van trots nu hun verhaal in de krant staat


Het aftellen is begonnen, 3 maart, dinsdag na de carnavalsvakantie gaan ze vertrekken!

3 maart  2020

Ze zijn vertrokken! Met verrassend ontspannen gezichten, bomvolle backpacks en een hele hoop zin zijn de Digital Nomads op Eindhoven Airport begonnen aan hun avontuur. First stop: Polen!
@helicondigitalnomads 

13 maart 2020

En ineens komt het avontuur abrupt tot stilstand. Het Coronavirus steekt de kop op. Daardoor zijn er nu ineens onverwachte reis- en gezondheidsrisico's voor onze Digital Nomads. Helicon kan niet anders dan de Digital Nomads verzoeken terug naar Nederland te komen. Docenten Bjorn en Tatjana reizen vrijdag 13 maart met de studenten terug naar Nederland. Echt heel jammer, maar ook evengoed onvermijdelijk.


Meet our nomads

Hoi, ik ben Amber, 20 jaar en vierdejaars student Paraveterinair

Onzekerheid: fijn!

Al van jongs af aan wist ik dat ik naar het buitenland wilde. De veilig- en zekerheid van Nederland, pff, ik ontdek liever een land wat ik nog niet ken. Ik houd van het met handen en voeten praten met mensen die jouw taal niet spreken, andere culturen te leren kennen en nieuwe gewoontes op te pikken.

Normaal gesproken krijg je de kans om één keer in het buitenland op stage te gaan. Maar na mijn eerste stage in Engeland, begon het bij mij alweer snel te kriebelen om weer naar het buitenland te gaan. En dat mocht van school! Dus heb ik zelf een extra stage in Portugal geregeld.

Toen ik in Portugal zat, hoorde ik dat er nog een kans was om te gaan reizen met school. Die kans pak je dan natuurlijk met beide handen! Dus, nieuw buitenlands avontuur, kom maar op! Ik heb er zin in.

Meer, verder, beter, anders.

Ik ben Tom, tweedejaars Onderzoeker natuur en milieu.

Mijn hele leven ben ik al geïnteresseerd in biologie en alles wat buiten leeft. In mijn vrije tijd reis ik graag het hele land door, met mijn camera in de hand, om zo veel mogelijk soorten planten en dieren te vinden. Het lijkt het me geweldig om in Europa nieuwe landschapsvormen en ecosystemen te gaan ontdekken.

Instagram: @np_tomurbanus 

Digital Nomad Tom Urbanus tweedejaars Onderzoeker natuur en milieu

Afgelopen zomer heb ik voor de Nederlandse jeugdbond voor natuurstudie een zomerkamp begeleid in de Weerribben. Ineens ben je dan verantwoordelijk voor veel mensen, op een plek waar je zelf ook nog nooit bent geweest. De manier waarop je dan leert improviseren en verantwoordelijk nemen vond ik geweldig. En doe ik graag op grotere schaal nog eens over als Digital Nomad. Enne… plannen is heel eerlijk gezegd niet mijn sterkste punt. De reis helpt me vast ook dit te verbeteren.

Loskomen van mijn vertrouwde omgeving

Hoi, ik ben Manon Pijnenburg, 18 jaar oud en student Voeding en welzijn.

Ik woon in het pittoreske Dongen met vrienden en familie dicht in de buurt. Meegaan met de Digital Nomads betekent letterlijk en figuurlijk afstand nemen van mijn vertrouwde omgeving. Ik wil graag zelfstandiger worden en door mee te gaan, kom ik hier een hele stap verder mee.

Toen ik mijn motivatie voor deze reis moest opsturen, ben ik meteen losgegaan met een video. Ik houd erg van video editing, muziek, fotografie en social media. Deze talenten heb ik in mijn motivatievideo kunnen laten zien en komen goed van pas als we straks op reis zijn.

 Je mag dus zeker videoverslagen tijdens onze reis verwachten! Volg ons op Instagram @helicondigitalnomads 

Mijn steentje bijdragen aan een betere wereld

Ik ben Danique Rinkel, tweedejaars Dier en gedrag

Het lijkt me super leuk om samen op reis te gaan, waarbij iedereen zijn of haar eigen droom achterna kan gaan. 

Weg met de plastic soep

In Nederland is alles op het gebied van dierverzorging heel goed geregeld, maar dat is niet overal zo. Het lijkt me een super mooie ervaring om in andere landen te ontdekken hoe ze voor dieren zorgen. En als we daar dan toch zijn, deel ik graag onze herbruikbare Helicon tasjes uit om de lokale bevolking te stimuleren minder plastic te gebruiken.

Samen op reis

We gaan met een grote groep op reis. Ik houd van samenwerken en wil mijn reisgenoten hierin helpen, mochten ze dat zelf niet goed kunnen. Ook zal ik er zeker op letten dat iedereen in de groep dezelfde kansen krijgt, dat vind ik echt belangrijk.

Ik kijk er naar uit om andere culturen te ervaren. Ik zou het leuk vinden als we bijvoorbeeld op reis mee gaan helpen in de keuken, zodat we leren over de lokale gerechten en gebruiken.

"In Polen wil ik heel graag Auswitch bezoeken." 

Naam: Lotte Vesters
Leeftijd: 21 jaar
Opleiding: Paraveterinair

Wat is jouw droombestemming in de reis?

In Polen wil ik heel graag Auswitch bezoeken. Ik ben geïnteresseerd in de tweede wereldoorlog en vraag me af hoe mensen zulke slechte dingen hebben kunnen doen. Ik ben nog nooit zo’n kamp bezocht dus dit wordt mijn eerste ervaring.

Waar zie je het meeste tegen op?

Mijn puppy missen! En mijn vriend en familie.

Wat zijn jouw kwaliteiten voor de groep?

Ik ben goed in contact maken en vind het heel leuk om van andere mensen te leren en met mensen te praten. Ik ben ook lekker vrolijk (behalve ‘s ochtends dan…).

Hoe zwaar zal je backpack gaan worden?

Ik denk best zwaar. Mijn schooltas lijkt al op een backpack…

Kun je lang stil zitten? Zo niet, hoe pak je dan een lange treinreis aan?

Nee, stil zitten kan ik niet echt. Maar ik ga dan, denk ik, gewoon slapen. Of natuurlijk huiswerk maken.

"Iedereen gaat hier een ontwikkeling doormaken die in een schoolgebouw niet na te bootsen is."

Tatjana Fens (32 jaar), docent Dier en gedrag  

Tatjana FensHet begon allemaal met de vraag: wat staat er nog op jouw bucketlist? We laten onze studenten een bucketlist maken om ze te laten nadenken over wat ze in hun leven graag willen bereiken. Uiteraard hebben wij van die slimmeriken op school die de vraag terug stellen. Dat zette Bjorn en mij aan het denken. Wat willen we nog echt een keer doen? Wat zijn onze dromen? Hoe maken we die waar. Uit deze wilde brainstorm kwam dit idee. We hadden alleen niet gedacht dat het (zo snel) werkelijkheid zou worden!

Ik gun de studenten een onvergetelijke reis

Ontwikkeling, groei, verrijking, ervaring. Ik gun onze studenten dat ze dit nooit meer vergeten en kunnen gebruiken voor hun toekomst. Dat ze nog betere mensen worden dan ze nu al zijn. Ook veel plezier en impact. Echt een levenservaring!

'Once in a lifetime' ervaring

Ik wil graag mee op reis omdat dit een 'once in a lifetime' ervaring gaat worden. Al hoop ik stiekem dat we het vaker mogen doen natuurlijk! Het lijkt me gewoon zo ontzettend gaaf om onderwijs te maken terwijl je aan het reizen bent. Iedereen gaat hier een ontwikkeling doormaken die in een schoolgebouw niet na te bootsen is. Ik wil daar (letterlijk) met mijn neus bovenop zitten. Ik ben ook erg nieuwsgierig hoe deze reis mij gaat vormen en mijn kijk op onderwijs wellicht gaat verrijken/veranderen. 

En tot slot: hoe zwaar zal je tas worden?  

Ik heb echt nog geen idee! Dit wordt mijn eerste backpack reis. Ik zal nog heel veel advies en hulp moeten gaan inschakelen hiervoor!

"Leren gebeurt altijd en overal."

Bjorn Hillebrandt (30 jaar), docent Voeding en welzijn.

Bjorn HillebrandtZoals Tatjana al zei, is deze reis ontstaan uit een bucket list opdracht. "Wat staat er op jouw lijst?", vroegen mijn studenten. Ik benoemde dat ik wil snappen hoe het is om te leren zonder dat je perse leert voor een diploma. Wat leert iemand die werkt op het land, in het bedrijf van zijn ouders, etc. Hoe verhoudt deze manier van leren met het Westerse systeem van oneindige diploma’s? Nadat we samen met studenten hebben zitten dromen, trokken we onze stoute schoenen aan en fluisterde we de directeur ons idee van de Digital Nomads in. Nog voor het einde van het influisteren had zij al de voorzitter van College van Bestuur gebeld en vroeg om tijd om een goed idee te bespreken…. De rest is geschiedenis.

Leren buiten de gebaande paden

Naar mijn idee vindt onderwijs vooral buiten de muren van school plaats. Iets leren kan op iedere straathoek en leren kan je van iedereen. Als persoonlijk doel wil ik graag leren wat het met mij doet als persoon en als docent als je leert buiten de gebaande paden. Hoe gaat onderwijs er dan uitzien, wat is er gaaf aan en waar dient op gelet te worden?

Kampvuurgesprekken

Ik kijk nu al uit naar de 'kampvuurgesprekken' die we gaan inzetten. Een mooi middel om tot diepe gesprekken te komen over persoonlijke ontwikkeling.

En... durf je vreemd eten te gaan proberen?

Wist je dat ik voor mijn baan bij Helicon nog nooit een avocado had gegeten. Sinds ik bij Voeding en welzijn werk, durf ik best wat aan. Zolang het maar geen eieren en vis is... 

Deel deze pagina opDelen