Menu
donderdag 21 februari 2019

Op stage naar Canada

Sjuul Bovee, derdejaars student Techniek en mechanisatie ging op stage naar Canada. Hij liep stage bij het bedrijf Prairieside, gerund door Nederlandse eigenaren. Enkele jaren geleden emigreerde de eigenaar naar het prachtige Canada. Via één van de docenten van Helicon kwam Sjuul in contact met dit bedrijf.

Het bedrijf waar Sjuul terecht kwam is een mechanisatiebedrijf dat vooral gespecialiseerd is in de aardappelteelt. Het bedrijf heeft een kleine werkplaats in de stad Taber, twee uur rijden ten zuiden van Calgary. Er wordt door het bedrijf vooral op locatie bij de boeren zelf gewerkt. Met een grote bus vol gereedschappen en materialen wordt de klant opgezocht.

Sjuul vertelt: “Het was ontzettend leuk om bij de bedrijven zelf langs te gaan en daar het onderhoud en de reparaties aan de machines uit te voeren. Bijzonder is dat er in Canada veel machines worden gebouwd door de boeren zelf. Wat ook opvalt is dat de tractoren veel groter zijn dan in Nederland. We zijn heel wat uren op pad geweest om de bedrijven te bezoeken. Dat maakt het ook erg leuk, omdat je dan ook meteen wat van het land ziet. De Canadezen zijn erg gastvrij en namen ook de tijd voor mij.”

Naast het oplossen van ingewikkelde storingen heeft Sjuul ook mee mogen kijken bij de verkoop van tractoren en machines. Iets dat voor hem een nieuwe ervaring was. Hij ronde zijn stage af op de grote AgriTrade beurs in Red Deer, waar het stagebedrijf stond met haar machines. Na zijn stage reisde Sjuul nog twee weken rond door de Rocky mountains.

Het regelen van de buitenlandse stage was nog een hele klus. Omdat er maar een beperkt aantal studenten een visum krijgen, is er een loting. Sjuul had bij de derde ronde geluk en kon zijn reis gaan organiseren. Een tip is dan ook om zeker een half jaar van te voren aan de slag te gaan met je visumaanvraag. Heb je ook buitenlandse stageplannen? Maak een afspraak met Thomas van den Heuvel coördinator buitenlandse stages. 

Deel deze pagina opDelen