Menu
donderdag 5 december 2019

Studiereis Auschwitz

Afgelopen periode maakten 14 studenten samen met 2 docenten een indrukwekkende studiereis Polen. Hoofddoel van deze studiereis was een bezoek aan Auschwitz-Birkenau. Niet zomaar een bezoek om gezellig rond te kijken en weg te zijn van school. Maar om te ervaren wat de gevolgen zijn van intolerantie, haat en racisme en hoe blij we mogen zijn om te leven in vrijheid.

Een verslag van onze docent en zorgcoordinator Lotte van de Rijt: 

"De eerste vijf minuten werden we al met onze neuzen op de feiten gedrukt. Om het kamp binnen te lopen, loop je onder de poort met de wel bekende tekst “ Arbeit macht frei”. Duizenden mensen die ook door deze poort naar binnen zijn gelopen kunnen het niet meer navertellen. Wij lopen na drie uur gewoon weer naar buiten.

De studenten gaven na afloop aan vooral geschokt te zijn van het zien van de grote hoeveelheden alledaagse voorwerpen en bezittingen van de gevangen die er waren tentoongesteld. (Brillen, kammen, schoenen, afgesneden hoofdhaar). De hoop die de mensen koesteren om te blijven leven en te kunnen genieten van vrijheid. In het kamp hebben meer dan 1 miljoen mensen hun leven verloren. De schaal van een dergelijke onderneming is haast onvoorstelbaar. Elke dag meer dan duizend lijken verbranden. Niet een of twee dagen, nee elke dag van het jaar, jaar na jaar. In de groep hebben we gesproken over de onmenselijkheid van deze klus en ons recht om hier vrij te kunnen lopen, te denken en te voelen wat we zelf willen. Te mogen zijn wie we zijn. Niet in angst te hoeven leven en te gaan en te staan waar je wil.

Dit benadrukte nogmaals hoe belangrijk het voor iedereen is om gezien en gehoord te worden. Aandacht te hebben voor elkaar en elkaar met respect en gelijkwaardigheid te behandelen. Hoe trots kunnen wij als docenten dan ook zijn dat studenten zelf voorstellen om een foto tegen racisme te maken! Hiermee kunnen wij zeggen dat de studiereis zeer geslaagd is!"

Deel deze pagina opDelen