Menu
donderdag 28 november 2019

Buitenlandse stage in Berlijn

Studente Denise (3e jaars Tuin- en landschapsinrichting) vertrok in de zomer van 2019 voor een buitenlandse stage naar Berlijn. Ze wilde zich graag meer verdiepen in het maken van tuin- en landschapsontwerpen in het buitenland. Tijdens het orienteren op de stage ontdekte ze dat je hiervoor het beste naar Duitsland of Japan kunt gaan.

Hoe heeft ze het aangepakt?

Denise koos er voor om naar de Duitse hoofdstad Berlijn te gaan. Eén van haar docenten van de opleiding Tuin- en landschapsinrichting nam contact op met een Duitse hoveniersopleiding. Via deze school kwamen een aantal tips voor geschikte stagebedrijven. Denise bekeek de websites van deze bedrijven en maakte zo haar keuze voor het stagebedrijf Haan Freie Landschaftarchitekten. Bij dit bedrijf wordt veel aan grote projecten gewerkt. Denise wilde graag in een van haar stages ontdekken of het werken aan grote projecten haar meer zouden aanspreken dan het ontwerpen van particuliere tuinen.


Wat heb je geleerd?

In de periode dat Denise in Berlijn stage liep heeft ze goed Duits leren spreken. Ook leerde ze ontwerpen maken met het ontwerpprogramma Photoshop. Ze is heel blij dat ze dit heeft geleerd, want het is een mooie aanvulling op haar kennis. Iedere woensdag ging ze met het team van het architectenbureau mee naar een project wat op dat moment werd uitgevoerd. In Berlijn huurde ze een kamer. In de weekenden trok ze er veel op uit. Het was erg fijn dat er regelmatig bezoek uit Nederland was. Het alleen zijn in de avonden viel haar soms tegen, ze heeft ontdekt dat thuis zijn bij haar ouders toch wel heel fijn is.

Tips voor studenten

Denise geeft studenten als tip graag mee dat ze een buitenlandse stage niet moeten onderschatten. Het wonen en werken in een ander land en het op kamers wonen is toch heel anders dan thuis. Daarnaast is het regelen van de stage, het aanvragen van een beurs via Erasmus (voor stages binnen de EU) een flinke klus. Begin hiermee op tijd. Zeker 3 tot 4 maanden voordat de stage begint. Gelukkig kreeg ze hierbij prima ondersteuning van de coördinator buitenlandse stage Thomas van den Heuvel.

Deel deze pagina opDelen