Menu
donderdag 10 januari 2019

Twee keer op stage in Hongarije

Wouter Jakobs, 3e jaars student Loonwerk niveau 4 ging maar liefst twee keer op buitenlandse stage naar Hongarije. In 2016 was hij voor het eerst in Hongarije. Hij liep daar stage bij een bedrijf van Nederlandse eigenaren. Dat is hem zo goed bevallen dat hij nog een keer terug wilde naar Hongarije.  In 2018 kwam die kans opnieuw en ging hij stage lopen bij een collega-bedrijf. Een akkerbouwbedrijf met 1400 hectare. Hij kon het ook dit keer goed vinden met zijn stage-begeleider. Doordat de eigenaar van Duitse komaf was, heeft Wouter goed Duits leren spreken. Dit was de eerste weken nog wel even lastig, maar wende al snel.

 

Interesse in teelt

Wouters doel van deze tweede stage was met name om meer te leren over teelt. Hij heeft zich met name verdiept in de teelt van koolzaad, tarwe en gerst. Hij hielp mee bij het zaaiklaar maken van deze teelten. Vervolgens ging hij met zijn stage-begeleider iedere week terug het land op om de groei van het gewas te beoordelen. Hier heeft hij heel veel van geleerd. Deze kennis kan hij in de toekomst als bedrijfsopvolger zeker gebruiken.

Veel verantwoordelijkheid

Nederlandse studenten staan in Hongarije bekend als harde werkers. Wouter moest dan ook wel wennen aan zijn collega’s met een Hongaarse mentaliteit. Hij mocht alle voorkomende werkzaamheden doen. Wat leuk is om te weten is dat de machines in Hongarije veel groter zijn dan in Nederland. Wouter was erg blij met de verantwoordelijkheid die hij kreeg op zijn stagebedrijf. Hij mocht na het oogsten van de mais zelf de mais bemonsteren en beoordelen of het product al de silo in kon of dat het nog moest drogen. Ook heeft hij in Hongarije veel geleerd over de sojateelt. Een groot deel van de producten is voor de export bedoeld. Bekende Italiaanse merken maken er onder andere noedels van.

Tips

Wouter adviseert mede-studenten om als je de kans krijgt, zeker op buitenlandse stage te gaan. Je leert ervan om op je eigen benen te moeten staan. Een andere tip is om goed voor jezelf te bedenken wat je op je stage wilt leren, en vervolgens een bedrijf te zoeken waar je deze leerdoelen kunt behalen. Stel veel vragen aan het bedrijf. Ontdek de cultuur van het land waar je bent en geniet!

Deel deze pagina opDelen