Menu
dinsdag 11 december 2018

1000 koeien in Nieuw Zeeland

In de zomer van 2018 vertrok student Lieke Versteden op buitenlandse stage. Lieke is student melkveehouderij niveau 4 en zit in leerjaar 3. Ruim 2,5 maand werkte ze bij Deltafarm. Via kennissen kwam ze bij dit bedrijf terecht. Dit melkveebedrijf heeft 1000 koeien en maar liefst 275 ha grond. Voor Lieke een unieke kans om te ontdekken hoe een melkveebedrijf in Nieuw Zeeland gerund wordt. Ze vertelt er graag over.

20 kalfjes op een dag

De grote verschillen met Nederland zijn; de koeien lopen jaarrond buiten. Je ervaart dus hoe het is om met de seizoenen te werken. Het beweidingsproces van de percelen vraagt om een scherpe planning. Zo zorgt men ervoor dat er jaarrond voldoende te eten is voor de koeien. In de winter eten de koeien voornamelijk mais en ingekuild gras. Doordat de koeien in de winter droog staan vanwege het feit dat er minder gras beschikbaar is, gaan alle koeien tegelijk kalven. Dat zorgt ervoor dat er op sommige dagen wel 20 kalfjes worden geboren. Liekes taak was het om voor de kalfjes te zorgen. 2x per dag reed ze op haar quad rond om de pasgeboren kalfjes te controleren. Ze controleerde de koeien tijdens het kalfproces en hielp waar nodig een handje. De kalfjes werden door Lieke naar de jongveestal gebracht en daar verder verzorgd. Met een melksonde kregen ze de eerste dagen biest. Als de kalfjes wat ouder waren dronken ze zelf aan de speenbar. Stierkalfjes verlieten al na 4 dagen het bedrijf.

Tips 

Lieke raadt iedere student die de kans krijgt aan om op buitenlandse stage te gaan. Het is een unieke kans. Een gouden tip die ze heeft voor studenten die hier ook over nadenken is: “Stel jezelf open voor nieuwe ervaringen én maak goede afspraken met je stagebedrijf over de huisvesting en de stage-vergoeding.” Het was echt een geweldige ervaring die Lieke niet had willen missen.

Deel deze pagina opDelen