Direct naar hoofdmenu / zoekveld

Voeding en welzijn

BOL BBL
Den Bosch BOL niveau 4
Velp BOL niveau 4
Helmond BOL niveau 4

Met Voeding en welzijn leer jij alles over eten om zo consumenten en bedrijven te helpen verantwoorde keuzes te maken. Hoe wordt eten geproduceerd, verpakt en verkocht en wat doet eten met je? Met al deze kennis op zak kun je voedingsvoorlichter worden.

Veel leren over voedingsmiddelen, voorlichting en coaching

De opleiding Voeding en welzijn speelt in op een maatschappelijke ontwikkeling: iedereen wil gezond en fit oud worden. Je leert waar voeding vandaan komt, wat de invloed is van voedingsmiddelen op ons lichaam en hoe je consumenten en bedrijven adviseert over een gezonde levensstijl.

Algemene vakken

Ongeveer één dag in de week krijg je algemene theoretische vakken als Nederlands, rekenen, Engels, Loopbaan Oriëntatie en Begeleiding (LOB) en Algemene Ondernemersvaardigheden (AOV).

In de praktijk leer je het meest

instagram voeding en welzijnLeren gebeurt niet alleen op school, maar ook in de praktijk. Nieuwsgierig naar de projecten van Voeding en welzijn? Check ons Instagram account!

 

  • Het eerste jaar starten we met een brede basiskennis over voeding en het thema ‘Hoe maak je het?’. Tijdens de lesweken werk je aan opdrachten die rechtstreeks uit de praktijk komen. Je leert waar voedsel vandaan komt en hoe het bereid wordt. Ook ga je zelf aan de slag in de keuken! Daarna leer je meer over het verkopen en het gebruik van voeding. Hoe lees je etiketten? Wat is gezonde voeding? Welke invloed hebben bepaalde voedingsmiddelen op ons lichaam?
  • In het tweede jaar ga je dieper in op het adviseren en coachen. Je werkt aan vaardigheden als gesprekken voeren, een voorlichting geven of advies geven. Daarnaast leer je meer over anatomie, duurzaamheid en inhoud van producten.
  • Het laatste jaar staat in het teken van profiel- en keuzedelen, die je helpen voor te bereiden op je toekomstig beroep. Jouw kennis over coaching breidt je uit met kennis over verschillende culturen, verschillende type mensen (cliënten) en verschillende doelgroepen. Je kunt een passend advies geven!

Stagelopen

Ongeveer een kwart van de opleiding loop je stage en werk je aan opdrachten bij een bedrijf. In het eerste jaar loop je 10 weken stage en kijk je mee bij bijvoorbeeld een productiebedrijf. Ook in het tweede jaar ga je 10 weken stage lopen en mag je al zelfstandig aan de slag op het gebied van voorlichting en advies.

In je laatste jaar ga je op afstudeerstage. We vinden het belangrijk dat je leert hoe je zelf een stageplek kan regelen. Een overzicht van goedgekeurde stagebedrijven is te vinden op de website Stagemarkt. Zoek op crebonummer 25464.

Nog niet klaar met leren?

Na de opleiding Voeding en welzijn kun je doorstromen naar bijvoorbeeld een hbo-opleiding in de richting Voeding & Diëtetiek, Voeding en sport of Voedingsmiddelentechnologie.

Waar ga jij straks werken?

Jij kunt aan de slag als voedingsvoorlichter bij bijvoorbeeld adviesbureaus, gezondheidswinkels, diëtisten of cateringbedrijven. Of start je eigen bedrijf! In het laatste jaar kun je een keuzedeel Ondernemen kiezen. Met je werk help je bijvoorbeeld bedrijven aan een gezonde kantine of geef je voorlichting aan basisschoolkinderen met leuke lessen over eten.

Welke vooropleiding heb je nodig?

  • vmbo-diploma gemengd of theoretisch / mavo
  • vmbo-diploma kader (motivatie en goede cijfers extra belangrijk)
  • overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4
  • mbo niveau 3 diploma


Uitgelicht


Zoeken