Direct naar hoofdmenu / zoekveld

Voeding en kwaliteit

BOL BBL
Den Bosch BOL niveau 4

In de voedingssector is veel vraag naar mensen die gaan voor kwaliteit en precies kunnen onderzoeken of iets niet goed is. Hier volg je de opleiding Voeding en kwaliteit voor. Een voorbeeld: de vanille vla die je koopt in de supermarkt hoort iedere dag in bij het voedingsmiddelenbedrijf even geel, even goed van smaak en even lang houdbaar van de lopende band af te rollen. Met testen in het laboratorium en op de werkvloer, kan jij dit controleren!

Veel leren over voedselkwaliteit, laboratoriumonderzoek en controles

Kies je voor Voeding en kwaliteit, dan ben jij na de opleiding op de hoogte van alle feiten rondom voedselveiligheid. Jij weet alles over het controleren van de kwaliteit van eten en ingrediënten. Ieder bedrijf in de voedingsmiddelenindustrie heeft een voedselveiligheidsplan (HACCP). Bij het verwerken van voedingsmiddelen kunnen er dingen mis gaan, wat de veiligheid van ons eten in gevaar brengt. Jij leert deze mogelijke gevaren te onderzoeken.

 

Je werkt bijvoorbeeld in het laboratorium in de voedingsmiddelenindustrie. Als laborant controleer je of de voeding die geproduceerd wordt geen ziekmakende bacteriën bevatten en of er hygiënisch gewerkt wordt. Op school heb jij geleerd hoe je dit alles precies moet onderzoeken. Scheikunde is dus ook een belangrijk vak in deze opleiding.

In leerjaar 1 start de opleiding samen met de opleiding Voeding en techniek. Na het eerste jaar maak je je definitieve keuze.

Algemene vakken

Naast vakken die met je latere beroep te maken hebben, worden ook algemene vakken gegeven. Bij Voeding en kwaliteit krijg je naast Scheikunde ook Nederlands, Engels, Rekenen en Loopbaan en burgerschap.

In de praktijk leer je het meest

We hebben in ’s-Hertogenbosch verschillende praktijkruimtes op school. Op school leer je dus niet alleen uit boeken, maar ook met praktijklessen alles over het controleren van voeding. Daar gebruiken we een testkeuken en laboratorium voor op school. Praktijkleren gebeurt niet alleen op school, maar ook buiten de deur. We organiseren excursies om je te laten zien hoe vakmensen in de praktijk werken.

Stagelopen

Naast praktijklessen en excursies ben je ongeveer een kwart van de opleiding aan het stagelopen. Dan werk je aan stageopdrachten bij een bedrijf. We vinden het belangrijk dat je leert hoe je zelf een stageplek kan regelen. Een overzicht van goedgekeurde stagebedrijven is te vinden op internet, via Stagemarkt.nl. Voorbeelden van stagebedrijven zijn bedrijven waar voedingsmiddelen worden geproduceerd. Zo kun je terecht bij bedrijven als Mars, Friesland Campina en Heineken.

Nog niet klaar met leren?

Heb je je het niveau 4 diploma gehaald, mag je doorleren op het hbo. Veel van onze oud-leerlingen hebben bijvoorbeeld gekozen voor hbo-opleidingen als Voedingsmiddelentechnologie, Toegepaste Biologie, Laboratoriumtechniek of Chemie.

Waar ga jij straks werken?

Met Voeding en kwaliteit kun je gaan werken als kwaliteitsmedewerker, laborant of auditor.

  • Als kwaliteitsmedewerker kom je op de werkvloer om monsters te nemen van voeding die in productie is, of je controleert bijvoorbeeld de productielijn.
  • In het laboratorium ga je vervolgens aan de slag om verschillende onderzoeken en testjes te doen.
  • Als auditor test je de voedselveiligheid bij verschillende bedrijven.

Grote kans op een baan

Er is een landelijke website waar je kunt kijken wat de kans op werk is van deze opleiding, zoek op crebonummer 25462. Alleen al in Zuid-Nederland zijn tienduizenden banen in de zuivelsector, groente- en fruitbedrijven, bierbrouwerijen en frisdranken- en zoetwarenindustrie. Zowel bij grote, internationale bedrijven als bij de kleine, ambachtelijke bedrijven.

Welke vooropleiding heb je nodig?

Je kunt Voeding en kwaliteit op niveau 4 gaan doen na één van deze vooropleidingen.

  • vmbo-diploma gemengd of theoretisch / mavo
  • vmbo-diploma kader (motivatie en goede cijfers extra belangrijk!)
  • overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4
  • mbo niveau 3 diploma in de groene sector

Het is gewenst dat je scheikunde (NaSk2) hebt gehad in je vakkenpakket.


Uitgelicht


Zoeken