Direct naar hoofdmenu / zoekveld

Water en energie

BOL BBL
Tilburg BOL niveau 4
Nijmegen BOL niveau 4

Wil jij de wereld groener maken én mensen blij maken met een lagere energierekening? Dan is Water en energie je op het lijf geschreven! Jij weet wat moderne energiebronnen opleveren en adviseert daarover aan consumenten en bedrijven.

Met Water en energie kun je mensen op een begrijpelijke en goede manier uitleggen wat de voordelen zijn van bijvoorbeeld het kiezen voor zonnepanelen of het besparen van water. Wanneer je klaar bent met de opleiding, kun je aan de slag bij een adviesbureau, een energiemaatschappij, woningcorporatie, waterschap, milieuorganisatie of een belangenvereniging. Wil jij de wereld groener maken én mensen helpen? Dan is deze opleiding je op het lijf geschreven.

 

Leerling Joep vertelt over zijn stage, de expertlessen en zijn toekomstdromen.

Een brede basis!

Deze opleiding start met een brede basis, samen met Stad en wijk, Lifestyle en Vrije tijd. Na het eerste jaar kies je de richting die het beste bij je past en waarin jij graag examen doet aan het eind van de opleiding

Veel leren over duurzame energie, zonnepanelen en besparingsplannen

Tijdens de lessen leer je alles over duurzame energie, ecologie, besparingsplannen, watermanagement, gedragsbeïnvloeding, wind- en zonne-energie. Ook leer je hoe je onderzoek doet naar de ecologische voetprint van een organisatie en een passend advies geeft. Jij weet straks precies wat duurzame energie is en welke voordelen bijvoorbeeld het plaatsen van zonnepanelen heeft. Welke energiebesparingen levert het op? En hoe adviseer je bewoners daarover? Naast de lessen en projecten ga je natuurlijk stagelopen. Denk aan organisaties als de Brabantse Milieufederatie, belangenorganisaties of adviesbureaus.
 

WaterEnergie WaterEnergie1 WaterEnergie2

Algemene vakken en managementvakken

Naast vakken die met je latere beroep te maken hebben, worden ook algemene vakken gegeven. Denk aan rekenen Nederlands, Engels en natuur en milieu . Ook krijg je managementvakken als financieel- en personeelsmanagement, marketing en ondernemen.

In de praktijk leer je het meest

Leren gebeurt niet alleen op school, maar ook in de praktijk. Tijdens projecten, gastlessen en stages leer je veel over het toekomstige werkveld. In het eerste jaar ga je 8-10 weken stagelopen. In het tweede jaar ga je twee keer stagelopen waarvan je één keer naar het buitenland mag. Durf jij dat aan? In het laatste jaar ga je nog één keer 8-10 weken stagelopen waarna je de opleiding afsluit met een examenstage. Ook werk je aan projecten in opdracht van bedrijven. Het mooie daarvan is dat jouw ideeën werkelijkheid worden. En je krijgt meteen de kans te netwerken.

Nog niet klaar met leren?

Wil je graag verder studeren, dan is deze opleiding een perfecte basis voor hbo--studies zoals watermanagement of agribusiness en ruimtelijke ordening. 70% van de afgestudeerden heeft gekozen voor een hbo-opleiding.

Beroepen

Met je diploma op zak ben je klaar voor een uitdagende baan als adviseur energiebeheer, besparingsconsulent of projectmedewerker bij een belangenorganisatie, adviesbureau, waterschap of energiemaatschappij.

Waar ga jij straks werken?

Wanneer je klaar bent met de opleiding, kun je aan de slag bij een adviesbureau, een energiemaatschappij, woningcorporatie, waterschap, milieuorganisatie of een belangenvereniging. Er is een landelijke website waar je kunt kijken wat de kans op werk is van deze opleiding, zoek op crebonummer 25454.

Welke vooropleiding heb je nodig?

  • vmbo-diploma gemengd of theoretisch / mavo
  • vmbo-diploma kader (motivatie en goede cijfers extra belangrijk!)
  • overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4
  • mbo niveau 3 diploma (mogelijk instroom leerjaar 2)
  • havo/vwo diploma (instroom leerjaar 2)


Er is geen verplicht vakkenpakket voor deze opleiding. 

Startmoment in februari

Wist je dat je er bij Helicon MBO Tilburg ook een startmoment in februari is? Je volgt dan de eerste periode een speciaal instroomprogramma dat bestaat uit les- en stagedagen. Lees verder.


Uitgelicht


Zoeken