Direct naar hoofdmenu / zoekveld

Stad en wijk

BOL BBL
Tilburg BOL niveau 4
Nijmegen BOL niveau 4

Jij zorgt ervoor dat mensen in een stad niet naast, maar mét elkaar leven! Ze voelen zich er veilig en vertrouwd en daar daar jij je steentje aan bij. Bij Stad en wijk leer je hoe je samen met bewoners de leefbaarheid van de wijk kunt verbeteren.

Hoe kun je de stad samen tot een fijnere plek maken? En hoe kun je daarbij natuur inzetten om de leefbaarheid te vergroten? Dit zijn vragen waarmee je te maken krijgt als je Stad en wijk kiest. Je ontwikkelt vaardigheden om projecten voor overheidsinstellingen in samenwerking met bewoners op te starten en uit te voeren, denk aan het herontwerpen van een stadspark of het realiseren van een buurtmoestuin. Je leert hoe je mensen enthousiast maakt om samen activiteiten te doen waarvoor jij de planning maakt en de inhoud samenstelt. 

 

Wil je weten waarom Quirine voor Stad en wijk koos? Bekijk het filmpje. Quirine vertelt over de lessen, haar stage bij gemeente 's-Hertogenbosch en waarom ze voor het mbo heeft gekozen.

 


Een brede basis!

Deze opleiding start met een brede basis, samen met Lifestyle, Water en energie en Vrije tijd. Na het eerste jaar kies je de richting die het beste bij je past en waarin jij graag examen doet aan het eind van de opleiding

Veel leren over de stad, mensen, culturen en leefbaarheid

Thema’s die horen bij Stad en wijk zijn sociale veiligheid, buurtonderzoek, leefbaarheid, culturele aspecten en groepsactiviteiten. Ook de natuur speelt een belangrijke rol. Denk aan het realiseren van een plukroute of eetbare tuin in een woonwijk. Binnen deze opleiding werk je aan projecten in opdracht van de gemeente. Bijvoorbeeld invulling geven aan een gemeenschapstuin. Een tuin die wijkbewoners samenbrengt en daardoor de sociale veiligheid vergroot.  Daarnaast ga je stagelopen bij een gemeente, provincie, woningcorporatie of welzijnsinstelling. Tijdens je stages leer je hoe je contacten legt, afspraken plant, voorlichting geeft aan buurtbewoners, vergaderingen organiseert en omgaat met verschillende doelgroepen.

 

Stadwijk Stadwijk1 Stadwijk'2

Algemene vakken en managementvakken

Naast vakken die met je latere beroep te maken hebben, worden ook algemene vakken gegeven. Denk aan rekenen, Nederlands, Engels en natuur en milieu . Ook krijg je managementvakken als financieel- en personeelsmanagement, marketing en ondernemen.

In de praktijk leer je het meest

Leren gebeurt niet alleen op school, maar ook in de praktijk. Tijdens projecten, gastlessen en stages leer je veel over het toekomstige werkveld. In het eerste jaar ga je 8-10 weken stagelopen. In het tweede jaar ga je twee keer stagelopen waarvan je één keer naar het buitenland mag. Durf jij dat aan? In het laatste jaar ga je nog één keer 8-10 weken stagelopen waarna je de opleiding afsluit met een examenstage. Ook werk je aan projecten in opdracht van bedrijven. Het mooie daarvan is dat jouw ideeën werkelijkheid worden. En je krijgt meteen de kans te netwerken.

Nog niet klaar met leren?

Ben je na jouw diploma nog niet klaar met leren? Dan kun je doorleren op het hbo. 70% van de afgestudeerden heeft gekozen voor een hbo-opleiding. Deze studierichting sluit uitstekend aan op diverse hbo-opleidingen zoals Stadsontwikkeling, Toegepaste psychologie enzovoorts.

Waar ga jij straks werken?

Heb je deze studie succesvol afgerond, dan kun je bijvoorbeeld aan de slag bij een welzijnsinstelling, gemeente of provincie die het doel heeft om het leven in de stad leuker te maken voor iedereen.Je wordt dan projectmedewerker, wijkconsulent, accountmanager wonen of adviseur. Er is een landelijke website waar je kunt kijken wat de kans op werk is van deze opleiding, zoek op crebonummer 25454.

Welke vooropleiding heb je nodig?

  • vmbo-diploma gemengd of theoretisch / mavo
  • vmbo-diploma kader (motivatie en goede cijfers extra belangrijk!)
  • overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4
  • mbo niveau 3 diploma (mogelijk instroom leerjaar 2)
  • havo/vwo diploma (instroom leerjaar 2)


Er is geen verplicht vakkenpakket voor deze opleiding. 

Startmoment in februari

Wist je dat je er bij Helicon MBO Tilburg ook een startmoment in februari is? Je volgt dan de eerste periode een speciaal instroomprogramma dat bestaat uit les- en stagedagen. Lees verder.


Uitgelicht


Zoeken